Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDiena apkopo Klusās nakts dīvainības

Dāvanas mājdzīvniekiem, izturība iepērkoties un darba ballīšu dēkas – Ziemassvētku vakarā brīvībā laužas cilvēka dabas jocīgākā puse, raksta žurnāls SestDiena.

Ziemassvētki patiešām ir brīnumu laiks, jo tie atklāj tik daudz jauna par cilvēkiem mums apkārt. Tieši pirms ziemas saulgriežiem sociologi visā kristīgajā pasaulē nepaguruši strādā, lai noskaidrotu, cik naudas tērējam svētkos, kādas dāvanas pērkam, ko velkam un ko gaidām? Daži pētījumi ir patiešām pārsteidzoši, citi muļķīgi, taču tie vien atspoguļo to, ko domā un kā uzvedas paši cilvēki.

Darbinieki dāvanu vietā vēlas naudu

Karjeras konsultantu uzņēmuma Careerbuilder Canada veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 90% no visiem nodarbinātajiem priekšroku dod Ziemassvētku prēmijai, nevis darba devēja sagatavotām dāvanām. Taču šoziem šo sapni izdosies īstenot tikai pusei kanādiešu, jo 47% uzņēmumu svētku prēmiju nepiešķirs. Trešdaļai darbinieku nāksies iztikt pat bez Ziemassvētku balles, jo 32% kompāniju vadība nolēmusi šogad to nerīkot.

Ziemassvētkos uz veikalu?

Ziemassvētku vakarā veikali tiek slēgti agrāk, nekā ierasts, tādēļ aizkavējušies dāvanu pircēji tos pēdējās darba stundās «gāž riņķī». Bet ko cilvēki darītu, ja veikali Ziemassvētku vakarā strādātu līdz vēlai vakara stundai? Lojalitātes programmu kompānija LoyaltyOne aptaujā noskaidrojusi, ka iepirkties turpinātu vien 18% pieaugušo. Visvairāk vēlīno dāvanu meklētāju ir 18–24 gadu vecuma grupā – vakarā pa veikaliem šiverētu trešā daļa respondentu.

58% aptaujāto kanādiešu apgalvoja, ka nekad neietu uz veikalu laikā, kas jāpavada ar ģimeni pie eglītes, savukārt ceturtā daļa respondentu bija vēl noraidošāki. Viņi apsvērtu iespēju vairs nekad neapmeklēt veikalu, kas ir atvērts Ziemassvētku vakarā.

Kanādiešu nelabvēlīgo attieksmi pret iepirkšanos izgaismo arī interneta komercijas uzņēmuma eBay Kanādas filiāles veiktais pētījums. Tas rāda, ka ceturtā daļa aptaujāto labāk izvēlētos saslimt ar gripu vai strādāt par velti, nevis veikalā meklēt dāvanas.

Svētkos atver maciņu

Ja piekrītam tēzei, ka Ziemassvētku priekam jāmājo sirdī, nevis dāvanu kastēs, esam uz pareizā ceļa. Swedbank aptaujā noskaidrots, ka puse Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanām iztērēs ne vairāk par 100 eiro. Līdz 200 eiro tērēs piektdaļa iedzīvotāju, savukārt virs diviem simtiem – tikai 6% iedzīvotāju.

Salīdzinājumam mūsu ziemeļu kaimiņi somi Ziemassvētkiem paredzējuši tērēt aptuveni 514 eiro – 308 dāvanu iegādei un 206 citiem izdevumiem, liecina Nordea bankas aptauja. Kanādieši svin ar vēl plašāku vērienu un šogad saskaņā ar TNS Ncompass veikto aptauju tērēs pat 630 eiro.

Karstvīns liek sirdij sisties straujāk

Gaisā virmo piparkūku smarža, asinis uzsilda karstvīna malks, vaļīgāks kļūst ne vien apģērbs, bet arī hierarhija, un Ziemassvētku ballītē jautrība sit augstu vilni. Tik augstu, ka nereti beidzas gultā ar kolēģi. Lielbritānijā vairāk nekā puse aptaujāto atzinuši, ka gada noslēguma pasākumā vismaz reizi dzīvē devuši vaļu iekārei un metušies dēkā ar darbabiedru. Ja viss nonācis līdz seksam, un tā noticis 39% gadījumu, iecienītākās vietas ir automašīnu stāvvieta, noliktava un priekšnieka kabinets.

Neķītrākās nozares ir informācijas tehnoloģijas, kurās kaut reizi vienas nakts sakars ar kolēģi bijis 76% darbinieku, juridiskā, transporta un personālvadības nozare.

Alkohols darba ballītēs ir krietni vājāks kārdinātājs, jo līdz nemaņai kaut reizi piedzērusies vien ceturtā daļa respondentu.

Zeme, atveries!

Austrālija, kurā decembra vidū valda vasaras svelme, nav romantiskākā vieta Ziemassvētku svinēšanai. Tomēr arī "tur, lejā" cilvēki mīl un svin Kristus dzimšanu, kā arī piedzīvo mirkļus, kad gribas "izlīst cauri zemei". Kompānijas ReachTEL veiktajā aptaujā noskaidrots, ka austrāliešu skatījumā visapkaunojošākais mirklis ir dāvanas saņemšana no kāda, par kura apsveikšanu ir pavisam aizmirsies. No šādas situācijas gribētu izvairīties 37,2% respondentu. Nākamās vietas nepatīkamo pārsteigumu sarakstā ieņem negaidītu viesu ierašanās mājās, "iestrēgšana" sarunā ar attālu radinieku un Ziemassvētku pasākuma rezervēšana divreiz.

8,2% respondentu skarbākais mirklis ir kolēģu satikšana nākamajā darbadienā pēc uzņēmuma ballītes, savukārt 70% strādājošo izaicinājums ir dāvanu pirkšana kolēģiem. Jo īpaši tad, ja izloze lēmusi apsveikt priekšnieku.

Pucēšanās anatomija

Sagatavošanās ballītei, protams, visizaicinošākā ir sievietēm. Britu interneta veikals TopCashback.co.uk aptaujā noskaidrojis, ka kundzes un jaunkundzes svētku apģērba sameklēšanai vidēji velta deviņas stundas, šajā laikā iegriežoties astoņos veikalos un interneta vietnēs. Ekskursija beidzas vidēji ar trim jauniem pirkumiem, no kuriem neilgi pirms pasākuma tiek izvēlēts vispiemērotākais.

Par spīti piņķerīgajam procesam, 69% britu sieviešu plāno šogad atkal uz svētkiem iegādāties jaunu kleitu vai kostīmu. Kādēļ viņām tas vajadzīgs? 28% dāmu nevēlas, lai viņas redz vienā un tajā pašā apģērbā divreiz, savukārt 11% sieviešu baidās, ka tiks atzīmētas sociālo tīklu bildēs nepietiekami elegantā kleitā.

Planšete arī bērndārzniekiem

Pieņemts uzskatīt, ka ar tehnoloģijām apsēstākās ir Tālo Austrumu tautas, taču īru mammas varētu sašūpot šo stereotipu. Piektā daļa ģimeņu Īrijā šajos Ziemassvētkos plāno saviem 4–7 gadus vecajiem bērniem dāvāt kādu digitālo ierīci, piemēram, planšetdatoru vai viedtelefonu. Portāla MummyPages.ie veiktajā pētījumā noskaidrots, ka šādas dāvanas būs populārākās 8–12 gadu, 13–16 gadu un vairāk nekā 17 gadu vecuma grupās, kā arī trešās populārākās 4–7 gadus veco bērnu grupā. Attiecīgi arī plānotie izdevumi atvasēm dāvanām ir prāvi – ap 254 eiro katram.

Tradicionālās rotaļlietas un grāmatas visās grupās atrodas saraksta lejasgalā.

Dāvanas mājas mīluļiem

Ja kāds vēl šaubās, vai mājdzīvniekus var uzskatīt par pilntiesīgiem ģimenes locekļiem, suņu pieskatīšanas kompānijai Rover.com ir pārliecinoša atbilde. 95% mājdzīvnieku saimnieku ASV plāno Ziemassvētkos sarūpēt dāvaniņu arī savam četrkājainajam draugam. Turklāt dāvana nebūs kaut kāds nieciņš – tās vidējā cena ir ap 30 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata