Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Emociju kokteilis interpretāciju dēļ

Vai esat izjutuši to neparasto sajūtu, kad viens notikums vienlaikus izraisa gan neapvaldāmu sajūmu, gan šaubas un neziņu? Vai prieku un skumjas? Lai arī šādas kombinācijas šķiet neloģiskas, tās cilvēkus piemeklē samērā bieži un nav nekas neparasts.

Amerikāņu zinātnieki noskaidrojuši, ka tā dēvētās jauktās emocijas rodas no tā, ka par dažādām funkcijām atbildīgie smadzeņu reģioni vienlaikus raida signālus par savu notikumu interpretāciju. Klasisks jaukto emociju paraugs ir dzīves lielie notikumi. Piemēram, skolas absolvēšana, kas ienes milzīgu prieku un atvieglojumu par ilgā mācību perioda noslēgšanos, bet vienlaikus arī pamodina bažas par došanos nezināmajā nākotnē un saldsērīgu atskārsmi, ka daudzus draugus nu sanāks satikt krietni retāk. Dienvidkalifornijas Universitātes neirozinātnieki konstatējuši, ka šādos gadījumos smadzenēs notiek unikāla aktivitāte. Magnētiskās rezonanses attēlveidošanas rezultāti uzskatāmi parādīja, ka emocionāli komplicētos gadījumos pastiprinātu aktivitāti reizē piedzīvo vairāki reģioni. Īpaši labi tas redzams amigdalā, kas atbildīga par emociju apstrādi, un smadzeņu kodolā, kas saistīts ar atalgojumu un motivāciju, teikts žurnālā Cerebral Cortex publicētā ziņojumā. Šie modeļi ievērojami atšķīrās no smadzeņu darbības, kas tika novērota, kad dalībnieki piedzīvoja tikai pozitīvas vai negatīvas emocijas. Tas liecina, ka jauktas emocijas nav tikai šo divu galējību sajaukums, bet gan unikāla emocionāla pieredze ar izteiktu rokrakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Kā nu būt?

Dziesmu un deju svētku dalībnieku skaita sarukumā: "Laba ziņa būvniekiem – būs jārīko konkurss par to, kurš visvairāk samazinās Lielo estrādi…"

Zivju visiem nepietiek

Septembra vidū Jūrkalnē Baltijas jūrā atgriezās trīs pelēkie roņi, kas šī gada pavasarī no Latvijas piekrastes nonāca Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza karantīnā. Tai pašā laikā pirmo reizi pēc v...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata