Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Sporto atbilstoši augumam

Izvēloties, ar kādu sportu nodarboties, zinātnieki iesaka ņemt vērā ķermeņa īpatnības.

Atlētu degsme un skatītājiem dāvātās emocijas vasaras olimpisko spēļu arēnās spēj ne vienu vien TV vērotāju iekusti ­ nāt uz sportošanu. Bet kā izvēlēties savu sporta veidu, ja iepriekš nekas daudz fizisko aktivitāšu lauciņā nav darīts? Zinātnieki iesaka izvēlēties tādu nodarbi, kurai attiecīgā indivīda ķermeņa uzbūve un rakstura īpašību kopums ir vispiemē ­ rotākie. 

Ņemot vērā, ka sporta veidu ir daudz un dažādi, speciālisti sagatavojuši ietei ­ kumus, kā piemeklēt atbilstošāko.

VIEGLAJIEM VIEGLAIS

Augumā raženiem cilvēkiem ar garām rokām un prāvām plaukstām, kurus nav aizrāvis basketbols vai volejbols, ideāls sports esot peldēšana. Garas rokas ļauj ūdenī veikt spēcīgus vēzienus, kas rezul ­ tējas ātrā slīdēšanā pa virsmu. Vēl labāk, ja kājas ir proporcionāli īsas, jo tad pretestība ir mazāka. Olimpiešu rezultātu analīze rāda, ka peldēšanā visbiežāk panākumus gūst tieši slaidi cilvēki ar spēcīgu ķermeņa augšdaļu un fiziskie parametri ir svarīgākais faktors.

Gariem un "liesiem" sportotājiem vieglāk padosies arī skriešana, lēkšana un tamlīdzīgas vieglatlētikas disciplīnas. Tajās svarīgākais ir garas kājas un pēc iespējas mazāk liekā svara, jo katrs papildu kilograms apgrūtina gaisīgu pārvietošanos un prasa papildu enerģiju. Skriešanas sprinta distancēm gan būs nepieciešami ne vien pamatīgi muskuļi ātrai sevis iekustināšanai, bet arī «parei ­ zas» muskuļu šķiedras. Piemēram, kādrei ­ zējam barjerskriešanas čempionam Kolinam Džeksonam apmēram 70% muskuļu veidoja straujas saraušanās šķiedras, no kurām vairāk nekā 20% bija no tā dēvētā IIx tipa. Tas ir veiklākais ātrās saraušanās šķiedru veids. Lielākajai daļai cilvēku ir mazāk nekā 50% ātrās saraušanās šķiedru un parasti mazāk nekā 5% IIx tipa šķiedru, medijiem izplatītajā ziņā skaidro Vorikas Universi ­ tātes sporta psihologi Elizabete Blagrova un Lūks Hodsons.

ĪSAJIEM – KĀPŠANA UN SVARI

Ja daba nav bijusi gana dāsna auguma centimetru piešķiršanā, taču kā kompen ­ sāciju dāvājusi spēcīgas rokas un spēju ilgstoši noturēt uzmanību, vērts izmēģi ­ nāt spēkus uz klinšu kāpšanas sienas. Viegli, īsi cilvēki ir mobilāki un labāk tiek augšup.

Īsi sportisti gūst panākumus arī vingrošanā un tamlīdzīgos sporta veidos, kur veikli jāpārvalda paša ķermenis, ātri jāpārgrupējas un jāsaglabā līdzsvars. Tāpat neliels augums var sniegt priekšro ­ cību smagatlētikas disciplīnās, jo svaru stienim jāveic relatīvi īsāks ceļš no zemes līdz augstākajam punktam. Ne velti svaru celšanas sacensību elitē bieži redzami atlēti ar īsām kājām, īsu torsu un arī īsām rokām.

RITEŅBRAUKŠANA VISIEM

Faktiski ikviens fiziski vesels cilvēks var nodarboties ar riteņbraukšanu. Šajā sportā ir daudz un dažādas disciplīnas, tādēļ katrs var piemeklēt sev piemērotāko – sākot no braukšanas pa šoseju ar sporta riteni un beidzot ar lēkāšanu pāri paugu ­ riem ar mazu BMX velosipēdu. Šajā sportā galvenais priekšnosacījums ir spēcīgas kājas.

Sacensībās garās distancēs gan labāk klāsies tiem, kuriem ir relatīvi īss torss, jo tas samazina gaisa pretestību. Arī neliela ķermeņa masa nāks par labu, jo organis ­ mam būs jāpatērē mazāk enerģijas brauciena laikā. Īsākās distancēs gan noderēs pamatīgs visa ķermeņa muskuļu spēks, jo tas palīdzēs ātrāk iekustināt braucamo.

PRECIZITĀTE MIERĪGAJIEM

Ļoti nosvērtiem cilvēkiem, kuri spēj saglabāt aukstasinību visstresainākajās situācijās, atradīsies vieta teju jebkurā sporta veidā. Tam pat nav jābūt saistītam ar spēku vai veiklību. Var izmēģināt spēkus kaut šautriņu mešanā, loka šaušanā vai līdzīgās ar precizitāti saistītās nodarbēs, kur biežāk uzvar tie, kuriem izšķirošajā brīdī nenodreb roka.

Tomēr svarīgākais esot atrast tādu sportu, kas pašam sagādā prieku un ar ko iespējams gana bieži nodarboties. Proti, lai sasniedzamā attālumā būtu nepiecie ­ šamā infrastruktūra un būtu piemēroti laikapstākļi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata