Pie vainas ir tauku šūnu "atmiņa". Žurnālā Nature publicētā Šveices zinātnieku pētījumā vēstīts, ka tauku šūnas saglabā atmiņas par pagātnes aptaukošanos. Kad ķermenī nonāk augstāka tauku satura produkti, šī šūnu atmiņa aktivizējas, stimulējot šūnu augšanu. Tas nozīmē, ka cilvēkiem vajadzīgs pamatīgs gribasspēks, lai "nenorautos" no pareiza uztura un nedotu iespēju ķermenim aptaukoties.
Lai gan cilvēka DNS lielākoties paliek nemainīgas visu mūžu, veids, kā organisms nolasa savu DNS kodu, ir dinamisks, pateicoties epiģenētiskām modifikācijām. Jaunajā pētījumā zinātnieki novēroja peles, kurām tika dota augsta tauku satura diēta, pirms tās pārgāja uz parasto uzturu, lai atgūtu sākuma svaru. Kad peles bija nometušas lieko svaru, tās metaboliski neatšķīrās no pelēm, kuras nekad netika barotas ar treknu diētu. Tomēr, kad pētnieki aplūkoja peļu tauku šūnas, viņi atklāja, ka, neskatoties uz svara zudumu, šūnās joprojām bija epiģenētiskas izmaiņas, kas radušās svara pieauguma laikā. Tās nekādi neietekmēja grauzēju, kamēr tas saņēma veselīgu barību. Taču atlika zinātniekiem palielināt pārtikas tauku saturu, lai peles uzreiz pieņemtos svarā.