Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bērnības sapni par hokeju īsteno galda spēlē

Lai kļūtu par populāras galda spēles autoru, svarīgākais ir drosmīga, radoša un inovatīva ideja, un, ja projekts tiešām labs, atrast sadarbības partnerus ieceres īstenošanai nav sarežģīti, ir pārliecināti divi uzņēmīgi puiši Kaspars Lēģeris un Jurijs Keišs.

Bērnībā viņi vēlējušies kļūt pa hokejistiem. Ne Kasparam, ne Jurijam šī iecere nav īstenojusies, bet tagad viņi hokejistu un hokeja fanu vidū kļuvuši pazīstami kā intelektuālās galda spēles Pirmais piecnieks autori, jo spēles ideja īstenota, sadarbojoties ar hokeja klubu Dinamo Rīga un attēlojot šī kluba 2011./12. gada sezonas komandas sastāvu.

Sapnis par hokeju

Jurijs Keišs stāsta, ka ir Dinamo Rīga fanu vidū jau ilgus gadus. «Skolas gados vēlējos kļūt par hokejistu. Diemžēl šī iecere neīstenojās, jo dzīvoju tālu no Rīgas, man nebija iespējas trenēties hokejā, pat nevarēju bieži apmeklēt un skatīties hokeja spēles. Par hokeju es fanoju joprojām,» stāsta Jurijs. Arī Kaspars atzīst hokeju par savu iecienītāko sporta veidu jau kopš bērnības. «Es pat neilgu laiku trenējos hokejā, bet tas bija sen, un hokejists no manis neiznāca. Tagad nodarbojos ar slidošanu, fanoju par Latvijas hokejistiem un nopietni esmu pievērsies galda spēlēm,» stāsta Kaspars. Par galda spēlēm sistemātiski interesējas arī Jurijs, un puišiem radusies ideja, ka reiz pietiek spēlēt citu izgudrotās spēles, jāveido taču pašiem sava, autentiska, unikāla galda spēle. Ideju spēles Pirmais piecnieks sižetam viņi atraduši abiem labi pazīstamajā hokeja vidē.

Veica tirgus pētījumu

Nākamais solis pēc spēles idejas rašanās bijis rūpīgs Latvijas galda spēļu tirgus pētījums. «Ar gandarījumu secinājām, ka mūsu idejai līdzīgas spēles tirgū nav. Tā kā bijām izlēmuši, ka spēle būs par hokeju, izprātojām, ka varētu sadarboties ar Dinamo Rīga,» izklāsta Jurijs. Kaspars uzsver, ka ieinteresēt hokeja klubu par ideju bijis necerēti viegli. «Kluba pārstāvji mūsu projektu uztvēra ļoti atsaucīgi,» atceras K. Lēģeris. Dinamo Rīgaproduktu līnijas projekta vadītājs Reinis Maskavs, kurš apgalvo, ka nav galda spēļu fans, atzīst, ka, iepazīstoties ar šo spēli, esot aizrāvies. «Autori prata mani ieintriģēt, izceļot sava projekta oriģinalitāti,» stāsta Reinis. Viņš arī uzsver, ka spēles Pirmais piecnieks radīšana ir viens no lielākajiem Dinamo Rīga produktu līnijas panākumiem un īpašs gandarījums ir par to, ka šis produkts izgudrots un ražots Latvijā. Autori atzīst, ka, izmantojot savu spēli, popularizē jauniešu vidū paši savu aizraušanos ar hokeju un priecātos, ja šī sporta veida fanu kļūtu vairāk.

Abi spēles autori stāsta, ka viņiem paveicies arī sadarbībā ar spēles ražotāju Brain Games, kura pārstāvji ieteikuši vērtīgas idejas, kā veidot spēli ērtu un labi saprotamu lietotājiem. «Mūsu uzņēmums galda spēļu jomā darbojas jau kopš 2004. gada, bet Kaspars un Jurijs ir pirmie autori, kuri atnākuši pie mums ar tik oriģinālu ideju,» atklāj Brain Games vadītājs Egils Grasmanis.

Finansiālais ieguvums pircēju rokās

Spēļu veikala Ludo topā Pirmais piecnieks šajā nedēļā ir otra vislabāk pirktā prece. Par savas galda spēles popularitāti un komerciālajiem panākumiem abi autori izjūt gandarījumu, bet uzsver, ka necer ar galda spēļu radīšanu pelnīt iztiku. «Šīs spēles izgudrošana gan man, gan Kasparam ir hobija projekts, protams, patīkami, ja ideja mums nes arī finansiālu labumu,» atzīst Jurijs. Kā jau daudzos ar intelektuālu produktu radīšanu saistītos uzņēmējdarbības veidos, arī galda spēļu autoru peļņu nosaka produkta noiets. Brain Games vadītājs Egils Grasmanis stāsta, ka Latvijā ierasta prakse ir, ka spēļu autori saņem noteiktus procentus no summas, kas veikalos ietirgota par produktu. «Pirmajam piecniekam ir labi pārdošanas rādītāji, turklāt, tikko kā veikaliem pateicām, ka ir šāda prece, tā puse no saražotās produkcijas tika paņemta tirgošanai,» stāsta Egils. Kaspars norāda, ka par spēli saņemtas dažādas atsauksmes. «Nekad jau nebūs tā, ka visiem spēle patiks, viedokļi būs dažādi, bet tas attiecas uz jebkuru ideju vai preci,» secinājis Jurijs. Iecerēts, ka Pirmais piecnieks būs eksporta produkts, spēles veidotāji stāsta, ka ir izvirzījuši mērķi iekarot Krievijas tirgu, tāpēc spēlē ietverta informācija krievu valodā.

Uzvarēt var ar prātu

Abi spēles autori uzsver - lai arī Pirmais piecnieks saistīts ar hokeju, tā nav sporta spēles imitācija galda spēles variantā, bet gan intelektuāla sacensība, kurā panākumus var gūt cilvēks, kurš vispār neinteresējas par hokeju. «Mūsu spēle ir izaicinājums prātam, spēlē var uzvarēt ar atjautību, loģisko domāšanu, un es teiktu, ka vajadzīga arī viltība,» klāsta Jurijs. Spēles Pirmais piecnieks komplektā ietilpst 25 hokejistu kārtis, pieci spēles vairodziņi, viens metamais kauliņš, 70 naudas žetonu. Spēles gaitā katrs dalībnieks, tērējot naudas līdzekļus, cenšas izveidot pēc iespējas spēcīgāku hokeja komandas sastāvu. Metode, kā tas paveicams, ir vairāksolīšana - tikai ar to savas hokeja komandas sastāvā var iegūt uzbrucējus, aizsargus, vārtsargus, treneri un ārstu. Lai uzvarētu, katra likme rūpīgi jāapdomā, jo, solot par daudz, ir risks zaudēt spēles naudu, bet, solot par maz, vēlamo komandas dalībnieku iegūs kāds cits spēlētājs. Pirmo piecnieku var spēlēt divatā, maksimālais ieteicamais dalībnieku skaits ir pieci cilvēki. Spēlēšana aizņem aptuveni pusstundu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi