Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Ceļā uz Grand Slam

Vēl nebijušus panākumus ratiņtenisā Latvijai gūst Ailina Mosko (15), kura laikā, kad sekosim līdzi Parīzes paraolimpiskajām spēlēm, piedzīvos debiju ASV atklātā čempionāta junioru sacensībās. Jaunā sportiste ir pārliecināta, ka atrast savu sporta veidu nepieciešams ikvienam, jo brīdī, kamēr cilvēks sporto, viņš nedomā par apkārt esošajām problēmām.

Par tenisu uzzināju, ieraugot reklāmu, kad Vaivaros biju rehabilitācijā. Aizgāju uz treniņu, man ļoti iepatikās un tagad spēlēju jau četrus gadus. Mīlu enerģiju un emocijas, ko sajūtu kortā, nekur citur neesmu atradusi sajūtas, kādas iegūstu šeit. Teniss ir stratēģiska spēle, kurā uzvar stiprākais. Esmu izmēģinājusi arī peldēšanu, karatē un dažādus citus sportus, bet teniss patīk visvairāk.

Mans pirmais treneris bija Dāvis Āboliņš, sekoja Terēza Stenclava, bet tagad mani trenē Oļegs Lavrikovs. Viņi visi man devuši ļoti daudz, tērējuši emocijas, spēku, atbalstījuši mani un vēlas, lai sasniedzu savu spēju maksimumu. Trenējos trīs reizes nedēļā pa pusotrai stundai. Ar skolu treniņus apvienot nav viegli, jo tā beidzas četros, bet tad kortus jau ir grūtāk atrast, tāpēc nākas izlaist stundas.

Esmu centīga, bieži vien gribu izdarīt vairāk, nekā spēju. Man ir laba serve, labs sitiens no ērtās kreisās puses ar vienu roku. Ir arī lietas, kas jāuzlabo, bet tās neatklāšu, lai pretinieki neuzzina. Augsta līmeņa tenisistam nepieciešams būt stabilam un ar cīņassparu, viss jāizdara maksimāli labi gan emocionāli, gan fiziski. Ja gadās mirkļi, kad vēlies slinkot, nepieciešams sevi piespiest.

Ikdienā ratiņkrēslā nesēžu, to daru, ja jāveic garš un nogurdinošs ceļš. Kad iesēžos ratos, lai spēlētu tenisu, nepieciešams nedaudz vairāk laika, lai tajos iejustos, bet pēc tam varu brīvi iet laukumā un trenēties. Mani līdz šim lielākie panākumi ir ieņemtā astotā vieta pasaules junioru reitingā, tāpat esmu Latvijas izlasē. Pasaules ranga divdesmitniekā atrodos jau divus gadus, bet joprojām tur esmu viena no pašām jaunākajām spēlētājām. Esmu pirmā Latvijas juniore, kura iekļuvusi ranga pirmajā desmitniekā. Arvien regulārāk braukāju uz sacensībām ārzemēs, tajās gūstu lielu pieredzi, iepazīstos ar sportistiem, uzzinu ko jaunu. Sāku piedalīties arī pieaugušo sacensībās. Pēc šiem mačiem man ir vieglāk spēlēt starp junioriem.

Jūlijā aizvadīju ļoti svarīgu triju turnīru sēriju, kurā bija nepieciešams saglabāt vietu pasaules ranga astotniekā. Kaut tas neizdevās, jo spēles laikā traumēju roku, tāpat esmu kvalificējusies ASV atklātajam čempionātam ratiņtenisā, kur piedalīsies vien astoņas labākās juniores. Ļoti nozīmīgs atbalstītājs man ir dvīņumāsa, mums abām ir īpaša saikne. Savukārt sacensībās visu laiku ar mani atrodas mamma un arī sniedz nenovērtējamu atbalstu. Rūpīgi sekošu Latvijas sportistu sniegumam Parīzes paraolimpiskajās spēlēs un domāju, ka nākamajās spēlēs Losandželosā jau piedalīšos arī es. 

Visiem iesaku atrast savu sporta veidu, jo brīžos, kad sporto, tu nedomā par apkārt esošajām problēmām – koncentrējies uz sportu un dari maksimumu, ko spēj. Mans elks stāvtenisā ir Iga Švjonteka, bet ratiņtenisā sekoju līdzi amerikānietei Deinai Metjūsonei. Visu manu brīvo laiku aizņem teniss, tāpēc ar hobijiem īsti neatliek iespēju nodarboties, bet man patīk peldēt un zīmēt.


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze augusta numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā