Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Somijas pieredze

Tiekot aizslēgtam ceļam uz agresorvalstīm, Latvijas hokejs pārorientējies uz Somiju. Pagājušajā sezonā pie ziemeļniekiem spēlēja pat pieaugušo komanda Zemgale/LLU, bet šosezon nenovērtējamu pieredzi, kāda mūsu valstī nav pieejama, tur iekrāj septiņas bērnu un jauniešu vecuma vienības. Vecākajā U18 grupā, kas ir solis līdz pieaugušo hokejam, sākot ar šīs sezonas otro pusi, Somijas augstākajā līgā iekļuvusi hokeja skolas Rīga komanda. Uzsākot dalību spēcīgāko vienību saimē, rīdziniekiem ceļā pievienojās arī Sporta Avīze.

PROGRESS UZ AUGŠU

Par septiņu Latvijas komandu startu šīs sezonas Somijas čempionātā Latvijas Hokeja federācija (LHF) un Somijas Ledus hokeja asociācija (FIHA) vienošanos panāca pagājušās vasaras sākumā. "Esam ļoti priecīgi turpināt sadarbību ar mūsu hokeja draugiem no Somijas. Mūsu puišu spēkošanās ar talantīgiem un prasmīgiem pretiniekiem noteikti palīdzēs nākotnē sasniegt vēl lielāku progresu. Vēlētos pateikties FIHA par šo sadarbību – mūsu mērķis ir veicināt jauno hokejistu izaugsmi, daudzpusīgu un vecumposmam atbilstošu prasmju attīstīšanu spēcīgas sportiskās konkurences apstākļos," tolaik sacīja LHF ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs.

Šosezon U14 grupā AAA turnīrā, kas ir spēcīgākais Somijā tajā vecumā, sacenšas Falcon 2010 un Prizma 2010 komandas, bet U15 grupā to dara HS Rīga 2009 spēlētāji, turklāt atrodas savas apakšgrupas vadībā. U16 vecumā uz sezonas otro pusi pašu spēcīgāko vienību saimē jeb SM-sarja līgā iekļuvusi hokeja skolas Rīga komanda, savukārt Zemgales jaunie puiši spēlē līmeni zemāk Mestis līgā. U18 ieskaitē Liepāja Juniors puiši un hokeja skolas Rīga vienība sezonu uzsāka otrajā spēcīgākajā jeb Mestis līgā, kur 41 komanda bija sadalīta trijās apakšgrupās. Pēc pirmā posma Mestis līgas trīs apakšgrupu labākās vienības iekļuva SM-sarja otrajā divīzijā, to spēja paveikt arī rīdzinieki.

TRENERIS KAIFO

Hokeja skolas Rīga U18 komandā šosezon divas maiņas veidotas no 2006., bet divas – no 2007. gadā dzimušajiem puišiem. Vienības galvenie treneri ir Raimonds Vilkoits un Oļegs Sorokins, kurš vada arī Latvijas U18 valstsvienību. Aprīlī turpat Somijā gaidāmajā pasaules U18 čempionāta augstākās divīzijas turnīrā tieši šī komanda veidos Latvijas izlases kodolu – starp 37 uz U18 izlases decembra treniņnometni uzaicinātajiem hokejistiem bija 13 HS Rīga pārstāvji. Savukārt vēl divi – Oskars Briedis un Krists Retenais – tobrīd atradās starp U20 izlases kandidātiem pirms pasaules čempionāta.

Debiju Somijas spēcīgākajā līgā rīdzinieki piedzīvoja decembra sākumā, kad devās uz Helsinku priekšpilsētu Espo, lai aizvadītu divus mačus ar vietējo Kiekko-Espoo vienību. Šoreiz Sorokins palika mājās, līdz ar to Vilkoitam, kurš ir arī Harija Vītoliņa palīgs Latvijas nacionālajā izlasē, asistēja Jānis Bullītis. Pirms spēlēm, pētot pretinieku video materiālus, Vilkoits par savu audzēkņu izredzēm bija noskaņots piesardzīgi, tomēr jau pirmajā mačā jaunajiem latviešiem izdevās pierādīt pretējo un izcīnīt uzvaru ar rezultātu 4:1 (1:0, 1:1, 2:0). Divus vārtus iemeta Roberts Polis, vienu reizi izcēlās Aleksandrs Zaprivoda, bet tukšos vārtos ripu ieraidīja Dmitrijs Diļevka. Divas rezultatīvas piespēles pievienoja Antons Macijevskis, bet Ivans Kufterins vārtos tika galā ar 26 no 27 pretinieku raidījumiem. "Spēle ir fiziska un agresīva, temps ir augsts," treneris Vilkoits spēles laikā norādīja, kāpēc sportistiem spēkoties ar vienaudžiem no Somijas ir ļoti nozīmīgi, un piebilda – ja pats būtu jauns un piedalītos mačā, viņš laukumā "kaifotu". Dienu vēlāk vienības tikās atkārtoti, šoreiz noraidījumiem bagātā duelī hokeja skolai Rīga piekāpjoties ar 2:4 (0:1, 1:2, 1:1). Vārtus iemeta Zaprivoda un Ričards Pētersons. "Šādas cīņas uzvarēt ir jāmācās – disciplīna jāievēro visu spēli un nedrīkst savu ego likt augstāk par komandas interesēm," pēc mača hokejistiem uzsvēra Vilkoits, norādot uz vairākiem nevajadzīgiem noraidījumiem. "Tomēr aizvadījām divas laba līmeņa cīņas pret spēcīgu pretinieku. Jāturpina strādāt un jāsaprot, ka sīkumu nav."  

IZBRAUKUMU MARATONS

Sezonas otrajā pusē rīdziniekiem astoņās izbraukuma nedēļas nogalēs kopā jāaizvada 22 spēles. Daudzas Somijas komandas ir bāzētas Helsinku apkārtnē, un Espo ledus halle atrodas vien 20 minūšu braucienā no prāmju stacijas. Nedēļas nogalē, kad tur viesojās HS Rīga U18 komanda, šajā hallē un arī blakus esošajā kaimiņu arēnā spēles aizvadīja vēl vairākas Latvijas vienības. Savukārt dažreiz komandām pēc nokāpšanas no prāmja, kas savieno Tallinu ar Helsinkiem, vēl nākas doties piecu un vairāk stundu braucienā uz valsts ziemeļiem. "2023. gads un Latvijas nacionālās izlases izcīnītā pasaules čempionāta bronza jaunajiem spēlētājiem devusi ticību, ka, esot pašaizliedzīgiem un pārliecinātiem par saviem spēkiem, var panākt daudz. Ja tu nešķiro pretiniekus, bet tici tam, ko dari, ir iespējams sasniegt arī visaugstākos mērķus," secina treneris Vilkoits. Plašāku apskatu par Somijā pieredzēto un arī fotogalerijas meklējiet Sporta Avīzes Facebook kontā. 


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze janvāra numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā