Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

FOTO: Latvijas basketbolistes ar zaudējumu sāk EČ Rīgā

Latvijas sieviešu basketbola izlase ceturtdien ar zaudējumu sāka Eiropas čempionātu Rīgā. Latvijas valstsvienība savā pirmajā čempionāta spēlē ar 60:74 (17:24, 17:22, 24:10,11:9) piekāpās Lielbritānijas izlasei.

Mājiniecēm rezultatīvākā ar 17 punktiem bija Elīna Dikeulaka, kura izcīnīja arī 11 atlēkušās bumbas un pievienoja septiņas rezultatīvas piespēles, bet 14 un 11 punktus attiecīgi pievienoja Paula Strautmane un Zenta Meļņika. Lielbritānijas rindās visvairāk punktus guva Joanna Līdhema, kuras kontā 24 punk​ti.

Tikmēr traumu pirmajā ceturtdaļā guva viena no Latvijas izlases līderēm Kristīne Vītola, kura maču neturpināja, turklāt vēlāk pārvietojās vien ar kruķu palīdzību.​

Spēli aktīvi iesāka latvietes, gūstot pirmos četrus spēles punktus, bet sākumsastāvā nākusī Kate Krēsliņa vien divu minūšu laikā nopelnīja trīs piezīmes un tika nomainīta. Lielbritānijas izlase spēles turpinājumā veica astoņu punktu atrāvienu, panākot 8:4, bet pēc vairākiem neprecīziem pretinieču uzbrukumiem ar pirmajiem punktiem spēlē izcēlās Paula Strautmane.

Ceturtdaļas vidū Lielbritānijai izdevās pārtvert bumbu, pārvēršot to divos punktos, bet teju minūti vēlāk ar precīzu tālmetienu Dikeulaka panāca 9:10. Tas gan daudz Latvijas izlasei nelīdzēja, jo pretinieces turpināja precīzi uzbrukt un jau mazāk nekā trīs minūtes līdz ceturtdaļas beigām viņas bija vadībā ar 19:11. Komandas galvenais treneris Mārtiņš Zībarts paņēma minūtes pārtraukumu, pēc kura latvietes spēja samazināt rezultāta starpību līdz -4, panākot 15:19. Tomēr pretinieces atkal atbildēja vairākiem precīziem uzbrukumiem un pēc pirmajām desmit minūtēm nonāca vadībā ar 24:17.

Pirmajā ceturtdaļā traumu guva viena no Latvijas izlases līderēm Kristīne Vītola, kura laukumā tā arī neatgriezās.

Otro puslaiku ar diviem gūtiem punktiem iesāka Lielbritānija, kas nākamajā uzbrukumā arī spēja pārtvert pretinieču piespēli. Lai kā arī latvietes mēģinātu, turpmākajās trijās minūtēs viņas nespēja gūt nevienu grozu, kamēr pretinieces panāca 28:19. Spēles turpinājumā Lielbritānija pēc katriem Latvijas izlases gūtajiem punktiem spēja atbildēt ar to pašu un lielāko daļu laika latvietes atradās iedzinējos ar aptuveni desmit punktiem, bet priekšpēdējā puslaika minūtē izdevās pietuvoties vairs tikai līdz pieciem punktiem.

Puslaika noslēgumā Latvija bija uz viļņa, turklāt Strautmane 47 sekundes pirms beigām ar trejaci panāca tikai 39:41, ar šādu rezultātu komandām arī dodoties lielajā atpūtā.

Pirmajā ceturtdaļā laukumā devās arī Digna Strautmane, tādējādi debitējot Eiropas čempionātos.

Trešā ceturtdaļa iesākās ar soda metieniem abos laukuma galos, savukārt pusminūti vēlāk pēc Dikeulakas tālmetiena bumbu zem groza noķēra Meļņika, kura panāca 43:47. Īsi pēc tam Lielbritānijas izlase nopelnīja nesportisko piezīmi, un Latvija šo iespēju izmantoja, gūstot trīs punktus. Vienu brīdi tablo vēstīja neizšķirtu 47:47, tomēr pretinieces savu neveiksmju sēriju pārtrauca ar diviem precīziem tālmetieniem un pustālo metienu, panākot 55:47. Latvietes mača turpinājumā vairākas minūtes nesekmīgi uzbruka grozam, kamēr pretinieces vairākkārt precīzi meta no distances, panākot 61:47.

Trīs minūtes līdz ceturtdaļas beigām laukumā devās Laura Ikstena, kurai tā bija debija valstsvienības rindās oficiālajās spēlēs. Savukārt trešā ceturtdaļa noslēdzās ar rezultātu 65:49 par labu Lielbritānijas izlasei.

Noslēdzošā ceturtdaļa iesākās ar Krēsliņas precīzu tālmetienu, bet pēc divām nospēlētām minūtēm latvietes rezultāta starpību bija samazinājušas līdz -13. Savukārt pusotru minūti vēlāk Lielbritānija panāca jau 70:52. Tāds pavērsiens lika Zībartam paņemt minūtes pārtraukumu, pēc kura latvietes sasparojās, likdamas pretiniecēm nopelnīt divus sodus pēc kārtas. Tas gan spēles turpinājumā lielu pienesumu nedeva, jo viesu spēlētājas turpināja precīzi uzbrukt no distances, tādējādi neatļaujot pietuvoties Latvijas izlasei.

Pretinieces, turpinot spēlēt aktīvu basketbolu, piespieda latvietes bieži kļūdīties, kas Latvijas izlasei nedeva daudz iespēju gūt punktus. Arī viesu komanda vairs neuzbruka ar tik lielu precizitāti, tomēr iekrātais pārsvars Lielbritānijai ļāva noslēgt spēli ar drošu uzvaru - 74:60.

Nākamajā mačā piektdien latvietes plkst.18.30 spēkosies ar Ukrainu, bet noslēdzošā grupu turnīra spēle būs svētdien plkst.18.30 pret Eiropas čempioni Spāniju.

Apakšgrupu uzvarētājas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet otrās un trešās vietas ieguvējas pirmdien savstarpējā spēlē noskaidros vēl divas ceturtdaļfināla dalībnieces.

Sarkanbaltsarkano karogu Eiropas čempionātā pārstāv Elīna Dikeulaka, Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, Karlīne Pilābere, Kristīne Vītola, Laura Ikstena, Digna Strautmane, Paula Strautmane, Lūize Šepte un Zenta Meļņika.

Ikstenai, Šeptei un D.Strautmanei šī ir debija Eiropas čempionātā. Tiesa, D.Strautmane pērn pārstāvēja Latviju Pasaules kausa izcīņā.

Ar vislielāko pieredzi šajā izlasē ir Brumermane, kurai šis ir sestais Eiropas čempionāts karjerā. Viņa, tāpat kā Dikeulaka, spēlējusi arī 2008. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs un 2018.gada Pasaules kausa izcīņā.

Kā zināms, Latvijas izlasei šajā čempionātā nevar palīdzēt Kitija Laksa, kurai ir ilgstošs rehabilitācijas process pēc rudenī gūtās smagās traumas, kā arī personīgu iemeslu dēļ nespēlē Anete Šteinberga. Līdz pēdējam starp kandidātēm bija arī Aija Putniņa, taču viņai neizdevās izdziedēt savainojumu, kā rezultātā Latvija palika bez vēl vienas no potenciālajām līderēm.

Pēc pilsonības nepiešķiršanas no pretendentēm spēlēšanai valstsvienībā tika atskaitīta amerikāniete Šeja Pedija.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Vispirms latvietes pārbaudes turnīrā Spānijā ar 51:77 zaudēja mājiniecēm un ar 79:65 pārspēja Ungāriju. Nākamajā mačā, "rozā lentītes" spēlē, kas vienlaicīgi bija Guntas Baško atvadu duelis, Latvijas basketbolistes ar 47:62 atzina Turcijas pārākumu.

Turpinājumā pašmāju basketbolistes devās uz turnīru Prāgā, kur izcīnīja trīs uzvaras - 85:62 pār Bosniju un Hercegovinu, 69:63 pār Čehiju un 69:63 pār Ungāriju. Pēc tam latvietes atgriezās mājās, kur pagājušajā ceturtdienā ar 74:56 uzveica Ķīnu, bet sestdien pēdējā pārbaudes mačā ar 79:80 sīvā cīņā piekāpās Slovēnijai.

Latvijas basketbolistes cīņā ved galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, kuram palīdz Aigars Nerips, Matīss Rožlapa un Ziedonis Jansons. Izlases ģenerālmenedžeres pienākumus pēc karjeras beigām pilda Baško.

Zībarta vadībā liela daļa no izlases basketbolistēm aizvadītajā sezonā spēlēja TTT Rīga komandā, kuras sastāvā sasniedza Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas ceturtdaļfinālu. TTT Rīga komandu no Eiropas čempionāta dalībniecēm pārstāvēja Pulvere, Krēsliņa, Brumermane, Pilābere un Vītola. Elīna Dikeulaka sezonu uzsāka ziemā, spēlējot Polijā, kur maizei pelnīja arī Ikstena. Tikmēr māsas Strautmanes un Šepte basketbola prasmes kaldināja Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA), Jākabsone spēlēja Vācijā, bet Meļņika - Itālijā.

Tikmēr Lielbritānijas izlasē Temī Fagbenle šogad aizvadīja vienu spēli Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA) Minesotas Lynx komandas sastāvā. Eiropā viņa spēlē Polijā, kur šosezon bija vēl divas britu basketbolistes. Tāpat Lielbritānijas izlases basketbolistes aizvadītajā sezonā spēlēja savās mājās, kā arī Beļģijā, Spānijā, Itālijā un Francijā. Piecas no britu basketbolistēm spēlēja 2012. gada olimpiskajās spēlēs Londonā.

Eiropas 37.meistarsacīkstes sieviešu komandām notiks līdz 7. jūlijam. Rīgā notiks divi no četriem grupu turnīriem, kā arī divas no četrām astotdaļfināla spēlēm. Divi grupu turnīri risināsies Serbijas pilsētās Nišā un Zreņaninā, savukārt ceturtdaļfināli, pusfināli un medaļu cīņas risināsies Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas finālturnīrā startē devīto reizi, tai skaitā astoto reizi pēc kārtas (1999, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019). Lielākie sasniegumi bijusi ceturtā vieta 2007.gadā, kā arī divreiz izcīnīta sestā pozīcija (2005, 2017).

Eiropas čempionāta pirmo sešu vietu ieguvējas nodrošinās ceļazīmi uz 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Latvija kontinenta meistarsacīkstes uzņems otro reizi vēsturē - pirmā reize bija 2009. gadā.

Papildināta visa ziņa un virsraksts

Top komentāri

juris
j
sogad nekas nespid , puse pamatsastava traumetas ,neiedeva pilsonibu Pegijai , Babkina pielava parak daudz kludu,lai gan centas visvairak. Komanda pirms speles bija parak pasparliecinata ...Britanijai nereali veicas trispunktu metienos ...
Krējums Saldais
K
Manuprāt Latvijas sportistiem stipri traucē visādas fotosesijas un slavinoši raksti presē :) Kā kaut kas tāds parādās - viss noiet greizi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi