Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Makrotriumfs un mikromezgli

Lieliski sarīkotais čempionāts Rīgu atkal padarīja par Eiropas basketbola galvaspilsētu.

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) pasaules un Eiropas organizāciju visaugstākā vadība dāļāja komplimentus par "mazās Latvijas lielo veikumu" (klau, vai nebija trauksmes, ka čempionāts jārīko taupības režīmā?). Nākamo turnīru saimnieki rauca pieri par latviešu augstu pacelto kvalitātes latiņu.

Funkcionāri VIP ložās ne vien baudīja delikateses, bet arī nopietni sprieda par nākotni. Spriežot pēc FIBA Europe vadītāju uzbudinājuma un gatavības pat nokavēt finālspēles sākumu, Rīgā notikušās sarunas ļoti būtiski ietekmēs basketbola attīstību (ne vēlāk kā 2012.gadā Eiropā jāpaliek diviem klubu turnīriem), iezīmējot beigas karam starp FIBA un ULEB. Nebūtu slikti, ja šis notikums FIBA vēsturē paliktu kā "Rīgas vienošanās".

Vārdu sakot, makroekonomiskajā (piedodiet, makrobasketbola) līmenī Rīgā, Liepājā un Valmierā viss izdevās perfekti, un vienīgā darvas pika medus mucā redzama noslēguma tabulā, kurā Latvija ierindojās zemāk nekā 2005. (6.vieta) un 2007.gadā (4.).

Par iemesliem jau pierakstīts pilns internets un pierunāts ēters, tāpēc ko jaunu pateikt grūti. Ne visam gan var piekrist, taču demokrātijas laikā katram ir tiesības gan paust savu viedokli, gan diemžēl arī neuzklausīt pretargumentus. Daudz kulstītajam galvenajam trenerim Ainaram Zvirgzdiņam tādi ir uz katru pārmetumu (uz dažiem pat divi), taču no vārdu kaujām lielas jēgas nav. Notikuša turnīra tabulu tikpat nepārrakstīsi.

Toties nākotne vēl ir balta lapa, kuru diemžēl var sacūkot arī kaut kas no tām dubļu šaltīm, kuras veļas pār Zvirgzdiņa & Co galvu. Jo bez gluži konkrētām kļūdām spēļu vadīšanā un, iespējams, diskutējamām lietām komandas vadības darbā profesionālās kvalitātes, manuprāt, bija krietni vairāk nekā daudzu kritiķu praktiskajās rosībās.

"Sieviešu komandā pārmaiņas ir nepieciešamas," A.Zvirgzdiņš pēc demisijas norādīja uz psiholoģisku niansi, kas varētu iet labumā komandas attīstībai.

Varbūt, tikai ne gluži "jebkādas pārmaiņas". Ir vērts atcerēties, ka visnotaļ pieklājīgajam Raivo Otersonam pirms četriem gadiem amatu maksāja šo pašu spēlētāju pārliecība, ka no trenera puses tiek saņemts pārāk maz profesionālās palīdzības.

Sieviešu komandas nākotnes sakarā prognozes izteikt ir riskanti, tomēr pieļauju, ka Latvijas valstsvienības pašreizējam modelim vēl ir rezervē viens Eiropas čempionāts, lai uzkāptu augstāk, nekā izdevies līdz šim. Kā šī iespēja tiks izmantota — tas būs atkarīgs no Basketbola savienības vadības tālredzības un izveicības sarunās ar potenciālajiem kandidātiem.

Konkrētu vārdu cilāšanai publiskajā telpā lielas jēgas gan vēl nav — LBS viceprezidents Edgars Šneps prognozē, ka līdzšinējā veikuma izvērtējumam un nākotnes iezīmēšanai vajadzīgs vismaz mēnesis. Turklāt lēmumus var koriģēt LBS finansiālās iespējas krīzes laikā.

Toties Latvijas sieviešu (un ne tikai) basketbola tālākā nākotne būs atkarīga no tā, vai makrobasketbola līmeņa veiksmes tiks novadītas arī līdz mikrolīmenim. Proti, vai FIBA dūžu labās atmiņas par Latviju palīdzēs budžeta krīzi pārdzīvot Rīdzenes un DSN, Liepājas un Gulbenes sporta skolu treneriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi