Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

101 gadu vecais maratonskrējējs Fodža Singhs beidz karjeru, bet nepamet skriešanu

Pasaulē vecākais maratonskrējējs, 101 gadu vecais indiešu izcelsmes brits Fodža Singhs svētdien Honkongā beidzis savu sacīkšu karjeru ar veiksmīgu desmit kilometru skrējienu, pieveicot šo distanci vienā stundā 32 minūtēs un 28 sekundēs jeb par pusminūti ātrāk nekā šajās pašās sacīkstēs pirms gada.

Šķērsojot finiša līniju ar platu smaidu sejā, Singhs māja saviem daudzajiem līdzjutējiem ar Honkongas karodziņu. "Es gan cerēju uz labāku rezultātu," viņš smiedamies sacīja žurnālistiem.

Vēl pirms pāris dienām pats veterāns neslēpa, ka aiziet no lielā sporta ar pretrunīgām jūtām. Tomēr tūlīt pēc skrējiena viņš atzinis, ka šī bijusi viena no laimīgākajām dienām visā viņa garajā mūžā.

"Šī diena man paliks prātā. Šodien es jūtos tik možs un spēka pilns," sacījis staltais vīrs ar sirmo bārdu, kas līdzjutēju vidū iemantojis iesauku "Tornado turbānā".

Singhs gan nedomā atteikties no skriešanas vispār - viņš joprojām skries ierastos 16 kilometrus dienā veselības uzturēšanas nolūkos un neatteiksies arī no piedalīšanās labdarības skrējienos.

Fodža Singhs dzimis 1911.gadā Pendžabā, agrā bērnībā bijis vārgs zēns un iemācījies staigāt tikai piecu gadu vecumā, bet jaunībā nostiprinājis veselību un aktīvi pievērsies skriešanai. 1947.gadā, kad toreizējā Lielbritānijas kolonija Indija sadalījās divās valstīs - Indijā un Pakistānā - viņš atgriezies saimniekot lauku mājās.

Par maratonu Singhs sāka nopietni interesēties 89 gadu vecumā, vērojot sacīkstes televīzijā. Tolaik viņš jau bija pārcēlies uz Angliju, nesen zaudējis sievu un un vienu no dēliem un sapratis, ka dzīvē jāuzsāk kaut kas jauns.

Kā stāstījis viņa treneris, tolaik Singhs bez pūlēm skrējis 20 kilometrus un ieinteresējies par maratonu, domādams, ka runa ir par 26 kilometru distanci. Uzzinājis, ka patiesībā distance ir 26 jūdzes (42,195 kilometri), viņš esot sācis nopietni trenēties.

Parādoties maratona distancēs, viņš drīz vien guva plašu starptautisku ievērību. 93 gadu vecumā Singhs maratonu noskrēja sešās stundās 54 minūtēs, par 58 minūtēm pārspējot iepriekšējo rekordu vecuma grupā virs 90 gadiem.

Šai laikā Singhs piedalījies deviņos maratonskrējienos, labāko rezultātu sasniedzot Toronto, kur viņš pieveica šo distanci piecās stundās 40 minūtēs četrās sekundēs.

Singhs ir 172 centimetrus garš un sver 52 kilogramus, ēd vienkāršu veģetāru pārtiku, nesmēķē un nelieto alkoholu. Runājot par maratonu, viņš reiz teicis šādus vārdus: "Pirmās divdesmit jūdzes nav grūtas. Nu, bet beidzamās sešas es skrienu, sarunājoties ar Dievu."

1.aprīlī Singhs svinēs 102.dzimšanas dienu. Lai gan līdzjutēji viņu pazīst kā pasaules vecāko maratonskrējēju, Ginesa rekordu grāmatā viņa vārds nav ierakstīts, jo viņam nav dokumentu, kas apliecinātu viņa vecumu.

Divas reizes - 2004.gadā Atēnās un pērn Londonā - maratona veterāns nesis olimpisko lāpu, bet pirms deviņiem gadiem piedalījies "adidas" reklāmas kampaņā kopā ar Deividu Bekhemu un Muhamedu Ali.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi