Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Džokovičam par tīšu zaudējumu savulaik piedāvāts iespaidīgs kukulis

Par tīšu zaudējumu 2007.gadā turnīrā Sanktpēterburgā maču rezultātu manipulatori piedāvājuši serbu tenisistam Novakam Džokovičam kukuli 200 000 ASV dolāru apmērā, pirmdien atzina pasaules ranga līderis.

Jau vēstīts, ka BBC un "BuzzFeed" veiktajā izpētē secināts, ka pēdējās desmitgades laikā 16 pasaules ranga pirmā piecdesmitnieka tenisisti tiek turēti aizdomās spēļu sarunāšanā. Zīmīgi, ka to vidū ir arī "Grand Slam" turnīru uzvarētāji.

Džokovičs pirmdien ar pārliecinošu uzvaru sāka sezonas pirmo "Grand Slam" turnīru - Austrālijas atklāto čempionātu, pirmās kārtas mačā ar 6-3, 6-2, 6-4 pārspējot 19 gadus veco Dienvidkorejas tenisistu Hjonu Čunu, kurš pasaules rangā atrodams 52.vietā.

Pēc šī mača Džokovičs atzina, ka viņam savulaik arī piedāvāts tīšām zaudēt spēli, pretī saņemot naudu. "Mani neuzrunāja tieši. Piedāvājumu saņēmu pastarpināti no cilvēkiem, kas tolaik strādāja ar mani," pastāstīja pašreizējais pasaules ranga līderis.

"Protams, ka piedāvājumu noraidījām. Tas puisis, kurš gribēja ar mani runāt, netika man klāt. Tas (rezultātu sarunāšana) sportā ir noziegums," uzsvēra Džokovičs, kuram par zaudējumu Sanktpēterburgas turnīra pirmajā kārtā piedāvāti 200 000 ASV dolāru.

Savukārt sieviešu tenisa pasaules pirmā rakete amerikāniete Serena Viljamsa ar manipulatoriem neesot saskārusies. "Kad spēlēju, atbildu vienīgi par sevi. Spēlēju cītīgi, un katra mana pretiniece, šķiet, spēlē tāpat," pastāstīja Viljamsa, kura pirmdien Austrālijas atklātajā čempionātā pirmajā kārtā ar 6-4, 7-5 pārspēja itālieti Kamilu Džordži.

"Daru visu, ko spēju, lai būtu lieliska. Ja tas [rezultātu sarunāšana] pastāv, es par to neko nezinu," piebilda Viljamsa.

Kā vēstīts, pēdējo desmit gadu laikā bijuši trīs aizdomīgi mači prestižajā Vimbldonas čempionātā, turklāt astoņi tenisisti, kuri tiek turēti aizdomās, pašlaik piedalās arī Austrālijas atklātajā čempionātā.

Tiesa, neviens no 16 aizdomās turētajiem tenisistiem nav saskāries ar kādām sankcijām, taču Tenisa profesionāļu asociācijas (ATP) vadītājs Kriss Kermode noliedzis, ka spēļu manipulācijas gadījumi būtu speciāli slēpti.

BBC un "BuzzFeed" informāciju ieguvuši, kad viņiem bija iespēja piekļūt slepeniem failiem, kur paustas detaļas par spēļu sarunāšanu un apzinātu to zaudēšanu. Tenisistiem augstākā līmeņa turnīros par sarunātu spēli totalizatoru sindikāti piedāvājuši vismaz 50 000 dolāru (46 000 eiro). Nopludinātie materiāli iekļāvuši informāciju arī par pretrunīgi vērtētā krieva Nikolaja Davidenko 2007.gadā piedzīvoto zaudējumu pret argentīnieti Martinu Vasalo. Tieši Krievijas sportists savulaik tika minēts kā viens no augstākā līmeņa tenisistiem, kurš iesaistīts spēļu sarunāšanā.

Vēl 2008.gadā izmeklēšanas dokumentos bija norādīta nepieciešamība pārbaudīt 28 tenisistus, taču vēlāk rezultātu par izmeklēšanu tā arī nebija.

Kā norāda viens no izmeklētājiem Marks Filipss, kurš pārbaudes veica 2007.gadā, tobrīd kodols sastāvējis no desmit aizdomīgiem tenisistiem, kuri bijuši problēmas sakne, turklāt pierādījumi bijuši ļoti spēcīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Komanda pāri zvaigznēm

Porziņģis un Celtics NBA izslēgšanas turnīru sāks no labākās pozīcijas.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi