Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kamaniņu braucēji sportiskās formas pīķi tēmē uz Sočiem

Pārliecību par pareizi veiktu vasaras darbu stiprina gandrīz visi Latvijas kamaniņu braucēji. Siguldas starta estakādē treniņos uzrādītie rezultāti starta rāvienos ir tuvu pagājušās sezonas personiskajiem rekordiem. Šosezon, protams, sportiskās formas pīķis notēmēts uz Soču olimpisko spēļu laiku. «Tas gan nenozīmē, ka pārējās sacensībās kaut kur startēsim «pa vieglo». Centīsimies labi nostartēt visur, īpaši jau Eiropas čempionātā, kas notiks Siguldā,» uzsvēra izlases galvenais treneris Pēteris Cīmanis.

Cerēja uz agrāku rudeni

Kamaniņnieki bija plānojuši treniņus Siguldas starta estakādē sākt jau nedēļu agrāk, taču vasara uzstājīgi atgādināja, ka vēl nav beigusies, un liedza laikus sagatavot ledu. Tiesa, spītējot siltajai saulītei, izlases līderi jau kopš otrdienas paralēli treniņiem trasē ar rollerkamanām un nodarbībām svaru zālē pulcējas arī estakādē.

Atšķirībā no pagājušās vasaras komandā nav agrākās dāmu komandas līderes Maijas Tīrumas, kura pavasarī, neredzot iespējas olimpiskajā sezonā atgūt labāko sportisko formu, kāra kamanas uz nagliņas. Vadošo lomu vajadzētu uzņemties viņas jaunākajai māsai Elīzai Tīrumai, bet pieaugušo konkurencē centīsies ielauzties 18 gadu vecā Ulla Zirne.

Vīriešu komandā cerības tiek saistītas ar pieredzējušajiem sportistiem Mārtiņu Rubeni un Ināru Kivlenieku, savukārt lielāka stabilitāte tiek gaidīta no Kristapa Mauriņa.

Nemainīgas palikušas vadošās divnieku ekipāžas. Brāļi Andris un Juris Šici pēdējos gados cīnās par augstākajām vietām faktiski visās sacensībās, bet Oskaram Gudramovičam un Pēterim Kalniņam jānostiprinās vadošo desmitniekā.

Vasaras darbs grupās

Pēc gada pārtraukuma treneru korpusā atgriezies 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu vicečempionu Andra un Jura Šicu ilggadējais treneris Jānis Liepa. Šeit ne mazums nopelnu ir brāļiem, kuri treneri pierunājuši vēl vienam darba cēlienam un kāpienam Olimpā. «Brāļi Šici jau iepriekš pirmssezonā darbojās pēc Jāņa Liepas programmas. Tā sevi iepriekš attaisnoja, tāpēc arī Inārs Kivlenieks, Elīza Tīruma un Artūrs Dārznieks viņiem pievienojās,» Cīmanis skaidroja, kā veidojusies viena no treniņgrupām.

Otrā pulciņā trenera Kaspara Dumpja uzraudzībā fizisko gatavošanos veica paplašinātais junioru sastāvs, kā arī Kristaps Mauriņš. Atsevišķi no visiem darbojās izlases visvairāk pieredzējušais sportists Mārtiņš Rubenis, kurš trenējas kopā ar skeletonistiem. «Neteiksim, ka gatavošanās vasarā ļoti atšķīrās no iepriekšējiem gadiem, taču katru sezonu cenšamies atrast kaut ko labāku. Mērķi jau var sasniegt visādi,» Cīmanis norādīja, ka nav vienas vienīgās pareizās programmas, pēc kuras sasniegt labu fizisko gatavību. Pirmie treniņi starta estakādē pierādījuši, ka viss darīts pareizi, jo jau pirmajās dienās rezultāti startā visiem ir tuvu pagājušās sezonas personiskajiem rekordiem vai pat pārspēj tos. Izlases galvenais treneris gan noliedza, ka rezultāti būtu kāds īpaši patīkams pārsteigums. «Tiem tādiem arī vajadzēja būt. Ja rezultāta nebūtu, būtu sajūta, ka ir palicis kaut kas līdz galam nepadarīts,» uzsvēra Cīmanis.

Pēdējos gados kamaniņniekus vajājuši visai nopietni savainojumi, taču, trīsreiz jāsit pie koka, šovasar izdevies izvairīties no nopietnām traumām. «Ir jau dažādi sīkumi, kas te parādās, te pazūd, vai uzmetas pa kādam vīrusam, taču kopumā visi ir ierindā un labā formā,» Cīmanis izteica cerību, ka visiem izdosies saglabāt veselību. Arī pirms diviem gadiem autoavārijā smagu traumu guvušais Juris Šics ir pielāgojies situācijai. «Tā trauma jau bija tik smaga, ka sekas par sevi dod zināt visu laiku. Nav tā, ka tas traucētu braukt vai pienācīgi raut startu, bet pie lielākas slodzes tā ir jūtama,» atklāja treneris Cīmanis.

Uzsvars uz ātrumu

Skaidrs, ka šogad īpašs akcents tiek likts uz olimpisko startu, taču viss šim mērķim bijis pakārtots arī iepriekšējās sezonās. Pērn lielāks akcents likts uz spēka un izturības bāzes izveidošanu, bet šovasar lielāka uzmanība veltīta ātruma treniņiem. Līdzīgi kā pagājušajā gadā, arī šosezon ir paredzēts piesaistīt agrāko vācu kamaniņu sporta zvaigzni Gabrielu Kolišu. Tiesa, tas notiks jau sezonas gaitā Vācijas trasēs paredzētajos posmos.

Komanda Siguldā un starta estakādē trenēsies līdz pat septembra beigām, bet pēc tam dosies uz Lillehammeri, kur paredzēti pirmie ledus treniņi trasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kamaniņu sports

Gatavošanās posma kalendārs
Līdz septembra beigām treniņi Siguldas starta estakādē
Oktobra sākumā pirmie trases treniņi Lillehammerē
Treniņi Siguldas trasē
1.-7.XI treniņu nedēļa Sočos
16.-17.XI Pasaules kausa pirmais posms Lillehammerē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi