Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Karsts, bet pagaidām smogu nejūt

Ar triju cilvēku spēkiem vienlaikus jāievācas desmit dzīvokļos, turklāt tas jādara 35 grādu karstumā — tā Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers raksturoja pirmās dienas XXIX olimpiādes spēļu galvaspilsētā Pekinā. Trim administratoriem svētdien pievienojās komandas galvenā ārste Līga Cīrule un fizioterapeitu "frakcijas" vadītājs Mareks Osovskis. Pirmie Latvijas sportisti gaidāmi nedēļas vidū.

"Patīkams pārsteigums ir tas, ka smogs nav tik liels, cik bija pērn," Ž.Tikmers tālruņa sarunu ar Dienu sāka ar labām ziņām. Spiedīgais karstums gan palicis iepriekšējā līmenī, taču dūmaku, šķiet, pagaiņājis vējš. Automobiļu Pekinas ielās esot krietni mazāk, taču vēl pāragri spriest, cik lielā mērā šādi ierobežojumi būs sekmējuši gaisa attīrīšanos.

Toties jau varot teikt, ka sadzīves apstākļi Pekinas olimpiskajā ciematā būšot vismaz vieni no labākajiem spēļu vēsturē. Latvijas delegācijai ierādīti pieci pirmie sastāvi sešstāvu mājā un sestais stāvs līdzās esošajā celtnē. Šķietami neloģisko sadalījumu rīkotāji skaidro ar atšķirīgo vietu skaitu apartamentos, jo ciemats būšot noslogots maksimāli, tāpēc telpas jāizmanto pēc iespējas raci–onālāk. Sportisti gan dzīvošot vienuviet, bet kaimiņos izmitināšoties treneri.

"Mūsu delegācijas rīcībā ir 11 astoņvietīgu apartamentu — pa četrām guļamistabām, trim sanitārajiem mezgliem un kopīgai dzīvojamajai telpai —, kā arī viens sešvietīgs dzīvoklis. Sportisti lielākoties dzīvos pa diviem istabiņā, kuras ir palielas (14 līdz 18 kvadrātmetru). Būs arī vienvietīgi numuri. Gan ēkas, gan mēbeles ir jaunas. Kaimiņos būs holandieši," pastāstīja Tikmers. Latviešu teritoriju iezīmēs valsts karodziņi uz lodžijām un liels karogs pie ieejas.

Ciemats oficiāli durvis vēra svētdien, un pagaidām tajā lielākoties darbojas dažādu delegāciju funkcionāri. Taču pamazām sākot iebraukt arī sportisti. "Ēdināšana, transports, treniņu iespējas — pagaidām problēmu nav. Ceļš no lidostas līdz ciematam aizņēma 25 minūtes. Nav pārāk tālu, turklāt olimpiskā josla ir brīva no cita transporta. Tiesa, ķīnieši ļoti precīzi ievēro atļauto braukšanas ātrumu."

Pekinā jau sagaidīta Latvijas delegācijas krava — medicīniskais aprīkojums un citas noderīgas lietas —, kas ceļojusi 27 kastēs. Viena gan bijusi sasista, tomēr trieciens neesot kaitējis saturam.

Latvijā izskanējusī ziņa par uiguru separātistu draudiem spēļu rīkotājiem Pekinā īpašu rezonansi neesot radījusi, tomēr Ž.Tikmers norāda, ka drošībai tiekot pievērsta liela uzmanība. "Autotransports pie olimpiskajiem objektiem tiek apskatīts arī ar īpašu ierīci no apakšas. Transporta un cilvēku kustība no ciemata tiek virzīta nost. Toties, piemēram, džudistu cīņu arēna atrodas dzīvojamā masīva vidū un vismaz pagaidām nejūt, ka tur būtu kādi īpaši ierobežojumi."

Latvijas karoga oficiālā pacelšana olimpiskajā ciematā paredzēta 7.augustā.

***

Fakti


Latvijas delegācija olimpiskajā ciematā

Sportisti 50

Apkalpojošais personāls 46*

Brīvprātīgie palīgi 8

Dzīvokļi 12

Automobiļi 5

Autobuss 1

* Visi neuzturēsies vienlaikus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi