Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Koķe gandarīta par olimpisko spēļu apmeklējumu

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (Zaļo un zemnieku savienība) par lielāko ieguvumu no olimpisko spēļu apmeklējuma uzskata sportistu iedvesmu no viņas klātbūtnes, kā arī iespēju sniegt intervijas ārvalstu medijiem.

Intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" viņa uzsvēra, ka esot jutusi, cik ļoti sportisti novērtē viņas kā atbildīgās valdības pārstāves klātbūtni pirms startiem. Viņai uzmanību pievērsuši ārvalstu mediji, turklāt arī starp dažādu valstu augstākajām amatpersonām valdījusi neoficiāla gaisotne, kādēļ ir svarīgi uz šādu pasākumu doties tieši augstākajā līmenī.

"Atrasties atklāšanas pasākumā bija bauda un gandarījums. Es šajā pasākumā sēdēju kopā ar Itālijas ministru, man priekšā lejā sēdēja Gruzijas prezidents Mihails Saakašvilli, netālu bija arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, un, kad stadionā ienāca Latvijas delegācija, visi man spieda roku un teica: "Vai, kas jums par lielu delegāciju!" Turklāt mēs pat necerējām tik labi nostartēt, kā nostartējām... Tam lūk ir nozīme! ..Tur, kur aicina ministru, diemžēl nevar aiziet kāds cits cilvēks. Tur viņa priekšā durvis neatvērsies," atmiņās kavējās Koķe.

Līdz ar to, viņasprāt, ministres klātbūtne ir nepieciešama, lai gan Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēja arī Valsts prezidents un premjers. Pēc viņas domām, ietaupījums, ja ministre nebūtu braukusi, tik un tā nav liels, jo vizīte izmaksājusi "nedaudz vairāk kā divus tūkstošus latu". Turklāt, atrodoties Kanādā, viņa, tāpat kā citu vizīšu laikā, gan prezentējusi valsti, gan radusi pieredzi.

"Man vispār nav bijis neviens komandējums, kurā es neko nedarītu! Man tas nav interesanti. Ja reiz es kaut kur esmu, es tur pozicionēju Latviju, kaut ko iemācos, lai pēc tam to atvestu uz Latviju. Es vienkārši esmu tāds cilvēks," viņa uzsvēra.

Taujāta par ieguvumiem, ministre par piemēru minēja brīdi pirms brāļu Šicu apbalvošanas, kad pie viņas pienākuši Austrijas zelta medaļnieki, kas atzinīgi izteikušies par Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi un izteikuši vēlmi ar Koķi nofotografēties. Savukārt pirms Latvijas karoga pacelšanas olimpiskajā ciematā pateicību par viņas klātbūtni pauduši arī Latvijas sportisti.

"Saprotiet, tie ir tie emocionālie momenti, kurus mēs nevaram aprēķināt ne plusos, ne mīnusos, ne latos. Tas ir tas, kas ir ieguvums Latvijas valstij," teica Koķe.

"Bet, ja skatāmies racionāli, tas, ka tu esi klāt olimpiskajā ciematā Latvijas karoga pacelšanas brīdī, ka tu vari apstaigāt sportistus viņu dzīves vietās, paspiest rokas, apjautāties, kā viņiem iet, un kad kāds no viņiem pasaka: "Es esmu students un gribu ar jums nofotografēties", kad viņi pasaka, ka viņiem ir svarīgi, ka jūs esat šeit... Kā jūs to izvērtēsiet? Vai tas ir ieguvums, vai tas ir zaudējums?" vaicāja ministre.

Viņasprāt, tieši šī "piederība valstij un šīs piederības izkopšana", tas, lai "sportists startējot nejūtas viens pats šajā arēnā", bet jūtas atbalstīts, arī ir "tas taustāmais", ko viņa vizītes laikā paveikusi.

"Kā jūs domājat, vai tas, ka Latvijas ministrs starp 16 tūkstošiem skatītāju tiek atrasts lielajā "Ice Hockey", lai viņu intervētu, ir ieguvums Latvijas valstij, vai nē?" vēl jautāja ministre.

Pēc viņas domām, tas ir liels ieguvums, "ja tu vari runāt televīzijas tiešraidē, ja tevi piesaka kā Latvijas izglītības, zinātnes un sporta ministru, tev dod vārdu, tevi intervē, ar tevi runā... Es domāju, ka tas ir ļoti liels ieguvums un ne katrs ministrs to spēj, runājot trijās valodās".

Viņa braucienu izmantojusi arī sarunām par sadarbību izglītības jomā. Ministre tikusies gan ar Britu Kolumbijas Universitātes rektoru Deivu Farraru (Dave Farrar), gan universitātes Centrālās, Austrumeiropas un Ziemeļeiropas studiju programmas vadītāju doktoru Tomasu Salumentu (Thomas Salumets), kā arī ar komercizglītības grupas "Eminat Group" valdes priekšsēdētāju Pīteru Čengu.

"Šajā tikšanās reizē tika apspriests jautājums par sadarbības iespējām ar Latvijas augstākās izglītības institūcijām. Tika izteikta interese no Kanādas puses sadarboties ar Latviju mežzinību, mākslas un medicīnas jomā," viņa norādīja. Runa esot bijusi par iespējām veidot apmaiņas programmas, par ko izrādīta liela interese.

Ministre arī noliedza pārmetumus, ka nemaz pārāk labi nepārzina sportistu panākumus. Iepriekš mediji vēstīja, ka ministre uzrunā lidostā pēc atgriešanās Latvijā nepareizi minējusi Martina Dukura vārdu, bet Ilmāram Bricim piedēvējusi lielākus panākumus nekā patiesībā.

"Muļķības. Viņu [Ilmāru Brici] es pieminēju tajā kontekstā, ka viņš Vankūverā bija kopā ar savu meitu, kura arī ir biatloniste. Ar to Latvija kļuva atpazīstama. Es biju klāt brīdī, kad startēja Bricis, un tajā brīdī spēļu komentētājs visam pūlim stāstīja, ka mums ir unikāla situācija, ka ir komanda, kurā startē gan tēvs, gan meita. Par to, lūk, ir runa. Es jau arī negrāmatoju, kādi kuram bija panākumi olimpiādē," situāciju skaidroja Koķe.

Jau vēstīts, ka izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (Zaļo un zemnieku savienība) vizītē uz Kanādu, lai klātienē vērotu XXI ziemas olimpiskās spēles, devās kopā ar vīru Valēriju Koķi. Ministres laulātais draugs gan savus tēriņus sedza pats, bet Koķes vizītei bija plānots tērēt apmēram 2,5 tūkstošus latus.

Olimpiskās spēles Vankūverā ar kundzi Lilitu apmeklēja arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, kā arī premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks"), kurš gan uz Kanādu devās bez dzīvesbiedres un apsargiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi