Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Latvietis izcīna zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā

Pagājušajā nedēļā Vīnē, Austrijā, norisinājās 35. pasaules kokgāzēju čempionāts, kopā pulcējot pasaules prasmīgākos un veiklākos sportistus. Ar lieliem panākumiem čempionātā startēja Latvijas izlases pārstāvis Gatis Brencis, izcīnot zelta medaļu, kas Gatim tika pasniegta tieši viņa dzimšanas dienā.

Čempionātā 105 dalībnieki no 25 pasaules valstīm sacentās piecās disciplīnās – koka gāšanā, ķēdes maiņā, kombinētajā sagarumošanā, precīzajā sagarumošanā un atzarošanā.

Zelta medaļu Gatis Brencis izcīnīja kombinētās sagarumošanas disciplīnā, kurā sacensību dalībnieka uzdevums ir nozāģēt 3-8 cm biezas ripas. Izaicinājumu rada nosacījums, ka ir jāzāģē līdz stumbra pusei sākumā no apakšas, pēc tam no augšas, precīzi savienojot abas griezuma vietas. Punkti tiek piešķirti, izvērtējot ātrumu, precizitāti, ripas biezumu un darba atbilstību drošības standartiem. Gatis Brencis uzdevumu paveica 24 sekundēs un ieguva tuvu maksimālajam punktu skaitam, proti 197 punktus, par vienu punktu apsteidzot Igaunijas pārstāvi Raivo Kivi un trešajā vietā atstājot austrieti Mihaelu Ramsbaheru (Michael Ramsbacher). Jāatzīmē, ka Gatis Brencis uzrādīja lielisku sniegumu arī precīzajā sagarumošanā, ierindojoties 7.vietā.

Izcilu sniegumu Gatis Brencis uzrādīja arī iepriekšējos Pasaules kokgāzēju čempionātos, un līdz šim jau ir iegūtas vairākas medaļas, tai skaitā 3. vieta koku gāšanā un 2. vieta kombinētajā sagarumošanā un atzarošanā.

Šogad Latvijas komandu profesionāļu klasē pārstāvēja kokgāzēji Gatis Brencis, Anatolijs Seļivanovs un Pēteris Radziņš, savukārt U24 klasē - Rūdolfs Mahts. Trešo reizi čempionāta vēsturē tika rīkotas arī atsevišķas sacensības dāmu klasē, kur šogad startēja Rēzija Bankaus. Latvijas komandas treneris jau gandrīz desmit gadus ir Armands Lapiņš, un tehnisko vadību nodrošina pieredzējušais kokgāzējs Gvido Ķepītis.

“Mēs esam ļoti pateicīgi mūsu ilggadējam sponsoram Husqvarna, kas vienmēr nodrošina gan tehniku, gan sacensībās nepieciešamo drošības ekipējumu un aizsargapģērbu mūsu Latvijas kokgāzēju izlasei,” īpaši atzīmē komandas treneris.

Kopvērtējumā izlase ieguva 20.vietu, un Armands Lapiņš ir pārliecināts, ka ar nozares atbalstu Latvijas komanda var pretendēt uz vietu pirmajā desmitniekā jau nākamajā čempionātā pēc diviem gadiem. “Es redzu ļoti lielu potenciālu mūsu Latvijas profesionāļos. Diemžēl šobrīd mums praktiski nav nozares atbalsta, bet, lai sagatavotu komandu un paceltu sniegumu nākamajā līmenī, mums ļoti nepieciešams gan emocionālais, gan finansiālais atbalsts. Esmu ļoti gandarīts ar jau sasniegto, bet vēl ir plašas iespējas augt un attīstīties, tāpēc nozares palīdzība ir ārkārtīgi svarīga – ticu, ka ar atbalstu 4-6 gadu griezumā mēs jau varētu ierindoties labāko sešiniekā,” stāsta Armands Lapiņš.

Latvijas nacionālā kokgāzēju izlase piedalās pasaules čempionātos ar ievērojamiem panākumiem jau daudzus gadus. Zelta medaļu iepriekšējo reizi Latvijas izlases pārstāvim izdevās iegūt 33.Pasaules kokgāzēju čempionātā, kas notika 2018.gadā Norvēģijā. Toreiz pirmo vietu kombinētajā sagarumošanā ieguva kokgāzējs Pēteris Ķepītis, startējot U24 grupā.

Pasaules kokgāzēju čempionāts tiek rīkots reizi divos gados, un to organizē Starptautiskā kokgāzēju čempionātu asociācija (International Association Logging Championships - IALC).

Ar 35.Pasaules kokgāzēju čempionāta rezultātiem var iepazīties vietnē: https://ialc.azurewebsites.net/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Var smaidīt, skriet un mest

Priecīgi par atlabšanas gaitu pēc vasarā veiktās operācijas, bet joprojām piesardzīgi pret iespējamā atgriešanās datuma nospraušanu ir Kristaps Porziņģis un viņa pārstāvētā Bostonas Celtics klu...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi