Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Produkciju pārdod no Āfrikas līdz Austrālijai

Latvijā līmētās lielizmēra koka konstrukcijas iekaro pasauli.

Iepriekšējos gados veiktās miljonu eiro vērtās investīcijas lielizmēra līmēto koka konstrukciju ražotnē, kā arī šīs rūpnīcas sasaiste ar šādu konstrukciju projektēšanu un būvniecību ļāvusi īstenot strauju SIA Zaza Timber Production izaugsmi. Lai arī Eiropā pēdējā gada laikā būvniecība piedzīvojusi stagnāciju, pēc Zaza Timber Production valdes priekšsēdētāja Māra Peilāna sacītā, pieprasījums pēc lielizmēra līmētajām koka konstrukcijām tomēr nav sarucis, kaut gan konkurence par attiecīgās produkcijas piegādi ir saasinājusies.

"Nozīmīgākais uzņēmuma konkurētspējas faktors ir 2021. gadā īstenotā uzņēmumu grupas izveide, kad zem viena zīmola tika apvienota šādu konstrukciju projektēšana, ražošana un montāža (būvniecība), kā arī iepriekšējos gados veiktās investīcijas ražotnes paplašināšanai un moderna tehnoloģiskā aprīkojuma iegādei," skaidro M. Peilāns, norādot, ka potenciālajiem klientiem ir iespēja vienuviet risināt visus jautājumus saistībā ar iecerētās koka ēkas projektēšanu, ražošanu un būvniecību.

No Latvijas lielizmēra līmētās koka konstrukcijas pērn piegādātas ne tikai uz netālajām Skandināvijas valstīm – Zviedriju, Norvēģiju, Dāniju, Islandi, bet arī uz Spāniju, Andoru, Nīderlandi un pat Maroku, Austrāliju. "Marokā no uzņēmuma ražotajām liektām līmētā koka konstrukcijām tika uzbūvēts ciemats Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvju gadskārtējai pilnvarnieku sanāksmei, savukārt Austrālijā, Sidnejas vēsturiskajā Dārlingas ostā – jumts Tumbalongas parka estrādei," stāsta M. Peilāns. Uzņēmuma produkcija ir redzama arī Baltijas valstīs – Lietuvā, Igaunijā, kā arī Ukrainā. "Ir īstenoti arī pasūtījumi Latvijā," M. Peilāns atbild uz jautājumu par pašmāju pasūtījumiem. Viņš secina, ka plašā produkcijas noieta ģeogrāfija ir saistīta ar ļoti dažādu veidu produkciju. Kā nozīmīgākos projektus viņš nosauc skolu sporta zāles Zviedrijā, izstāžu zāli Austrālijā, autoservisu ar biroju Islandē, ražošanas ēku, slimnīcas fasādi un māju Latvijā.

Tilti gājējiem un braucējiem

Uzņēmuma vadītājs stāsta, ka ir izgatavoti un uzstādīti gājēju, slēpotāju un arī autotransporta tilti. Pirmais bija 87 metrus garais gājēju tilts Tērvetē, tam sekoja gan daži mazāki, gan lielizmēra liekti līmēto koka konstrukciju tilti Latvijā, Norvēģijā un arī Spānijā, uzskaita M. Peilāns, piebilstot, ka ļoti būtisks bija Norvēģijas Valsts ceļu administrācijas pasūtījums izgatavot pārvadu 40 metru garumā un 9,5 metru platumā pār kalnu upi šosejai, kura savieno Oslo ar Bergenu. Šim pasūtījumam sekojuši mazāka izmēra tilti gājējiem un slēpotājiem Norvēģijā. Jārēķinās, ka līmēto koka konstrukciju tilti Norvēģijā atrodas krasi mainīgos un skarbos klimata apstākļos. Līdztekus tam uzņēmums savulaik realizējis 60 metrus garo koka tiltu arī Navarrā Spānijā. Pērn tika veikta 65 metrus gara tilta Linšēpingā Zviedrijā ražošana un būvniecība.

Uzņēmuma izgatavotie gājēju tilti Latvijā ir redzami ne vien Jelgavas apkaimē, bet arī pie Lilastes ietekas, Ventspilī, Ķekavā un Kocēnos. Zaza Timber tilti ir arī Jaunpilī (Bikstupes tilts), Nīcas novadā (Ječupes tilts – Latvijas valsts mežu projekts), Jelgavas novadā (Vircavas tilts) un Krāslavā (Jāņupītes tilts).

Konstrukcijas sportam un izklaidei

Vēl viens unikāls produkts ir koka konstrukcijas sporta hallēm, stadioniem un estrādēm. Sidnejas parka estrāde nebūt nav pirmā; jau pirms vairākiem gadiem uzņēmums izgatavoja brīvdabas koncertzāli Pasta salā Jelgavā un Dobeles novada Krimūnu pagasta brīvdabas estrādi, tā M. Peilāns. Viņš teic, ka līdzīgas konstrukcijas būves ir piegādātas arī uz citām valstīm. Tāpat uzņēmuma izgatavotie sfēriski izliektie akustiskie paneļi ir Mežaparka Lielajā estrādē. "Esam īstenojuši arī skolas projektu Zviedrijā," palepojas uzņēmējs.

Mājas, biroji un ražotnes

Uzņēmums īstenojis Dānijas arhitektu biroja izstrādāto elektrouzlādes staciju projektu, kurš tiek izgatavots no līmētā koka konstrukcijām. 2023. gadā uzņēmums uzbūvēja 75 jumta konstrukcijas elektroauto uzlādes stacijām deviņās Dānijas pilsētās. M. Peilāns norāda, ka perspektīvā tādas elektrouzlādes stacijas no līmētā koka būs visā Skandināvijā, jo ir noslēgts līgums par šādu lapenes formas elektrouzlādes staciju konstrukciju piegādēm arī uz Zviedriju.

Lai gan pašlaik kā nozīmīgāko lielizmēra līmēto koka konstrukciju būvi viņš min Norvēģijā īstenoto septiņu stāvu Aker Tech House biroja ēku, kuras fasādes un virsgaismas konstrukciju projektēšanā, būvniecībā un būvkonstrukciju ražošanā piedalījās visi trīs Zaza Timber uzņēmumi, tomēr pirmsākumi šādu ēku būvniecībai bija 2018. gadā, kad uzbūvēja pirmo koka līmēto paneļu māju Latvijā, un 2019.gadā pēc šādas pašas tehnoloģijas uzņēmums uzbūvēja arī savu biroja ēku. "Tas bija eksperiments – saražot liela izmēra līmētos koka paneļus, jau ražotnē tajos veikt visu veidu nepieciešamos izgriezumus un jau montāžai gatavu sienas/ jumta daļu nogādāt uz vietu, kur notiek mājas montāža. Trīs kārtās līmētās koksnes sienas (detaļas) tika saliktas kā lego klucīši, kas ir ātrāk nekā tad, ja māju būvētu no ķieģeļiem, dažādiem blokiem. Mājas montāžas darbi tika veikti dažu nedēļu laikā. Tas nozīmē, ka lielais darbs jāpaveic ražotnē, kur visām detaļām un konstrukcijām jābūt gatavām, pirms sākas montāžas darbi," skaidro M. Peilāns. Arī ražotnes paplašināšanai nepieciešamās konstrukcijas ir paša uzņēmuma ražots produkts.

Vaicāts par šobrīd nozīmīgāko pasūtījumu Latvijā, viņš atbild, ka pašlaik tiek īstenots salīdzinoši liels Polijas kompānijas pasūtījums par tās biroja un noliktavas ēkas izveidi. Uzņēmējs ir pārliecināts, ka jau 2025. gada otrajā pusē Zaza Timber būs vēl augstākā konkurētspējas līmenī.

Gaida miljonu vērtas iekārtas

"Pašlaik strādājam pie tā, lai varētu īstenot sarežģītāku projektu īstenošanu, kas ļaus darboties jau pavisam citā līmenī," uz jautājumu par to, kas ir uzmanības fokusā šodien, atbild M. Peilāns. Viņš norāda, ka 2025. gadā uzņēmums saņems jaunas modernas iekārtas apmēram viena miljona eiro vērtībā. 2024. gadā tik iespaidīgu investīciju, kādas bija pērn, kad tika ieguldīti 2,45 miljoni eiro, nav, taču 2025. gadā visiem būs jāiesvīst – inženieriem, lai iegūtu jaunas zināšanas un iemaņas, pārdevējiem, lai spētu pārliecināt potenciālos ārvalstu pasūtītājus izvēlēties Zaza Timber, un konstrukciju uzstādītājiem jeb būvniekiem, lai tās efektīvi uzstādītu. "Mērķis ir būtiski kāpināt pārdošanas apjomus ne tikai Skandināvijā vai Eiropā, bet arī iegūt pasūtījumus no tālākiem reģioniem, piemēram, Amerikas," tā M. Peilāns.

Viņš atzīst: lai arī lielizmēra līmētu koka konstrukciju ražošana Baltijas kaimiņvalstīs nav īpaši populāra, gan Lietuvā, gan arī Igaunijā ir uzņēmēji, kuri strādā šajā jomā. Daudz populārāka šādu konstrukciju ražošana un izmantošana ir ne tikai Skandināvijā, bet arī Vācijā, Austrijā un Šveicē, zina teikt Zaza Timber vadītājs. Viņš piemetina, ka visu minēto valstu uzņēmēji arī ir potenciālie Latvijā projektēto un ražoto lielizmēra koka konstrukciju būvju pasūtītāji. "Lai ar viņiem varētu līdzvērtīgi spēkoties, mums jābūt efektīvākiem, jāspēj piedāvāt kompleksus risinājumus, kuri, kaut arī varbūt ir dārgāki, tomēr būs efektīvākie," uz jautājumu, kas nepieciešams, lai ar jau tirgū esošiem konkurentiem varētu sekmīgi konkurēt, atbild M. Peilāns.

To, ka uzņēmums spēj piepildīt savus mērķus, apliecina arī kompānijas neto apgrozījuma pieaugums 18 reizes.

"Koka būves pasaulē piedzīvo renesansi – projektēšanas zinātne, ražošanas un būvniecības tehnoloģijas mūsdienās ļauj no koka būvēt lielas, drošas un skaistas celtnes, ko vēl vairāk veicina Zaļā kursa uzstādījumi" – tā uz jautājumu par nākotnes perspektīvām atbild M. Peilāns. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses