Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lietuviešu peldēšanas sensācija Meilutīte 15 gadu vecumā triumfē Olimpiādes 100 metru brasa distancē

Par līdz šim lielāko sensāciju Londonas olimpisko spēļu sacensībās pirmdienas vakarā parūpējās tikai 15 gadus vecā Lietuvas peldētāja Rūta Meilutīte, kura kļuva par olimpisko čempioni 100 metru brasa distancē. Jāpiebilst, ka Londonas spēles ir viņas pirmās lielās sacensības karjerā, kas šo faktu padara vēl jo īpašāku.

"Es vēl nesaprotu, kas noticis, bet vajadzētu.. Pirms fināla centos būt cik vien iespējams mierīga," pēc finiša Lietuvas žurnālistiem sacīja apmulsusī sportiste. "Mums ar to jāaprod. Kā es jūtos? Laimīgs!" piebilda peldētājas tēvs Sauļus Meilutis.

Lielbritānijā kopš 13 gadu vecuma dzīvojošā Meilutīte sev milzīgu mediju uzmanību pievērsa jau svētdien, kad uzrādīja labākos laikus (divi Lietuvas rekordi) gan priekšpeldējumā, gan pusfinālā, otrā gadījumā sasniedzot arī Eiropas rekordu. Finālā jauniņā lietuviete bija vadībā no starta līdz finišam un finišēja ar laiku 1:05.47, par astoņām sekundes simtdaļām apsteidzot Rebeku Soni (ASV). Bronzas medaļa tika japānietei Satomi Suzuki. Tikmēr ceturto vietu visai negaidīti izcīnīja jamaikiete Alia Atkinsone, kuras iekļūšana finālā arī bija liels pārsteigums. Tikai piektā finišēja Pekinas olimpisko spēļu čempione šajā distancē Leizela Džounsa.

Sveic valsts prezidente un futbola zvaigznes 

Pēc vēsturiskā panākuma sportisti nekavējoties sveica arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite: „Tā ir Lietuvas pirmā medaļa šajās olimpiskajās spēlēs un to ieguvāt Jūs, visu laiku jaunākā Lietuvas olimpiskās komandas dalībniece! Visa Lietuva aizturētu elpu vēroja Jūsu sniegumu kopš pirmajiem Olimpiādes mirkļiem. Jūs esat sasniegusi šo rezultātu un pārsteigusi visu pasauli tikai 15 gadu vecumā, ierakstot savu vārdu olimpisko spēļu vēsturē. Olimpiskā zelta medaļa ir liels sasniegums,” sacīja Lietuvas prezidente. Tāpat viņa novēlēja sportistei neapstāties un turpināt smagi trenēties. „Jūs esat Lietuvas lielā cerība!” apsveikumu noslēdza Gribauskaite.

Jaunās Lietuvas peldētājas sensacionālā uzvara radījusi īstu sprādzienu sociālajos tīklos Facebook un Twitter, viņa saņem daudz laba vēlējumu un sveicienus no visas pasaules, tostarp atzītām sporta zvaigznēm. Savos Twitter kontos lietuvietes uzvaru atzīmējuši, piemēram, tādi zināmi futbolisti kā Veins Rūnijs un Robins van Persijs.

Ja vēl svētdienas vakarā peldētājas oficiālajam Twitter kontam sekoja aptuveni 1000 cilvēku, tad pēc olimpiskā zelta izcīnīšanas šis skaitlis jau pārsniedz 11600 un turpina palielināties, novēroja Diena.lv

R.Meilutītes zelta medaļa ir pirmā Lietuvai šajās olimpiskajās spēlēs, līdz ar to mūsu dienvidu kaimiņi pievienojas tām 18 valstīm, kuru kontā ir vismaz viena augstākā kaluma godalga Londonas olimpiskajās spēlēs. 

Līdz šim Lietuvai olimpiskajās spēlēs divas zelta medaļas bija izcīnījis diska metējs Virgīlijs Alekna (2000, 2004), bet pa reizei šāvēja Daina Gudzinevičūte (2000) un diska metējs Romas Ubarts (1992). Šīs valsts sportistu kontā pēc neatkarības atgūšanas nu ir 17 olimpiskās godalgas.

Jaunajai sportistei Londonā vēl priekšā starti 50 un 100 metru brīvā stila distancēs. 

Uzauga pie vecmāmiņas

Topošās peldēšanas superzvaigznes bērnība bija grūta. Četru gadu vecumā Rūta zaudēja māti, kuru uz gājēju pārejas notrieca automašīna, bet tēvs, lai uzturētu ģimeni, pārsvarā strādāja ASV un Lielbritānijā. Meilutīti izaudzināja vecmāmiņa.

Peldētprasmi Rūta sāka slīpēt Kauņas peldbaseinos, kur sasniedza atzīstamus rezultātus, bet pirms gada, kad vecmāmiņa vairs nevarējusi tikt galā ar enerģisko meiteni, viņa pārcēlās pie tēva un brāļiem uz Lielbritānijas pilsētu Plimutu. Tur Meilutīte nokļuva pie pazīstamā peldēšanas trenera Džonatana Ruda, kura pārraudzībā piedzīvoja fenomenālu izaugsmi. Speciālisti viņas talantu pielīdzina ASV peldēšanas superzvaigznes Maikla Felpsa dotumiem. Fiziskās īpašības Rūta mantojusi no mātes un attīstījusi tās, augot kopā ar brāļiem, no kuriem centās neatpalikt arī, rāpjoties kokos. Ruds, sākot darbu ar Meilutīti, kardināli mainījis jaunās sportistes ēšanas paradumus un licis ieturēt stingru diētu, lai sasniegtu vislabākos rezultātus.

Pērn Rūta Eiropas jaunatnes olimpiādē izcīnīja pilnu medaļu komplektu, tajā skaitā zeltu 100 metru brasa distancē, kuru veica vienā minūtē un 7,96 sekundēs. Nu Rūta peld vairāk nekā divarpus sekundes ātrāk, bet pēdējos divos gados viņa savam rezultātam noņēmusi piecas sekundes, kas 100 metros ir ievērojams progress. «Pēdējos gados esmu smagi strādājusi, turklāt strauji turpinu augt. Arī tas droši vien stipri ietekmējis manu rezultātu. Protams, jo labāks ir rezultāts, jo grūtāk to uzlabot,» progresu Meilutīte Lietuvas kolēģiem skaidro ar savu fizisko attīstību.

Meilutītes elki ir gan peldēšanas zvaigznes Aiens Torps un Maikls Felpss, gan citu sporta veidu spīdekļi basketbolists Maikls Džordans, sprinteris Useins Bolts, futbolists Krištianu Ronaldu, kā arī aktieris Čaks Noriss.

Aizkavē prezidenti

Londonā Rūta centās norobežoties no domām par izredzēm uz zelta godalgu. Viņa sarunās ar medijiem norādīja, ka galvenās favorītes tomēr ir peldētājas, kurām šis gods bija vēl pirms Meilutītes superpeldējumiem pirmajās kārtās.

Lai redzētu finālsacensības, vizīti olimpiskajā Londonā par vienu dienu pagarinājusi arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Vērojot Meilutītes sasniegumus, der atcerēties, ka pērn par divkārtēju Latvijas čempioni kļuva 12 gadu vecā Krista Ceplīte, kura dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos, bet cerot pārstāvēt Latviju nākamajās vasaras olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro.

ASV turpina dominēt olimpiskajā peldbaseinā

Pirmdien olimpiskajā Aquatics Centre peldbaseinā tika sadalīti vēl trīs medaļu komplekti, lielākos laurus plūcot amerikāņiem. Tā ar jaunu olimpisko rekordu (52.16 s) 100 metru peldējumā uz muguras triumfēja ASV pārstāvis Metjū Griverss, kurš par 0.76 sekundēm apsteidza savu tautieti Niku Tomenu. Bronzas medaļu izcīnīja japānis Rjosuke Irije.

Jau tā iespaidīgo ASV medaļu krājumu peldēšanā papildināja arī Misija Frenklina, kura bija ātrākā 100 metros uz muguras dāmu konkurencē. Austrāliete Emīlija Sībova no viņas atpalika 0.35 sekundes, bet ar jaunu Āzijas rekordu 3.vietu izcīnīja japāniete Aja Terakava. Japānas kontā ir jau četras bronzas medaļas Londonas olimpisko spēļu peldēšanas sacensībās.

Visbeidzot, trešo zelta medaļu Francijai divu dienu laikā peldēšanā izcīnīja Janis Aņels, triumfējot 200 m brīvā stila distancē. Ar vienādu laiku 2.vietu dalīja ķīnietis Jans Suņs un dienvidkorejietis Teivans Parks, kuri abi saņēma sudraba medaļas. Tikai ceturtais palika amerikānis Raiens Lohte, nespējot tikt pie trešās olimpiskās medaļas trīs dienās. 

Pēc trešās sacensību dienas ASV peldētāji izteikti dominē peldēšanā - 12 medaļas - četri zelti, pieci sudrabi, trīs bronzas. Piecas medaļas ir Ķīnas peldētāju rēķinā (2-2-1), četras Japānai (visas bronzas) un Austrālijai (1-2-1), bet Francijai trīs - toties visas zelta. 

Otrdien peldēšanas programmā arīdzan tiks sadalīti četri medaļu komplekti. 



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK aicina sasaukt Nacionālās Sporta padomes sēdi

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Raimonds Lazdiņš aicina Nacionālās sporta padomes priekšsēdētāju Eviku Siliņu sasaukt Nacionālās sporta padomes sēdi, lai valstiskā līmenī pārrunā...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi