Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

LOK prezidentu nesatrauc Latvijas pārstāvēto sporta veidu skaita sarukums olimpiskajās spēlēs

Astoņu gadu laikā kopš starta Sidnejā Latvijas pārstāvēto sporta veidu skaits olimpiskajās spēlēs ir sarucis, tomēr Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis pārmaiņas uzskata par dabisku procesu, kas nav satraukuma vērts.

Ja arī sporta veidu skaits ir sarucis, nav samazinājies Latvijas delegācijas sportistu skaits, intervijā aģentūrai BNS uzsvēra Vrubļevskis. "Tas ir dabisks process, ka vieni sporta veidi ir aizstājuši citus. Par to nevajag uztraukties. Tā nav nekāda traģēdija, ja kāda sporta veida pārstāvis šoreiz nepiedalās," viņš teica.

Kādā sporta veidā var notikt gan sportistu, gan treneru paaudžu maiņa, turklāt iespējamas arī kādas būtiskas tehnikas izmaiņas. Ja kristos kopējais sportistu skaits un to dalībnieku skaits, kas olimpiskajās spēlēs iekļūst desmitniekā, tad varētu sākt uztraukties, ka krītas kvalitāte, sprieda Vrubļevskis.

Sidnejā 2000.gadā Latvijas olimpieši startēja 13 sporta veidos, četrus gadus vēlāk Atēnās bija pārstāvēti 11 sporta veidi, un tikpat plaša dalība būs arī augustā Pekinā. Pēdējos astoņos gados vairāki sporta veidi olimpiskajās spēlēs ir pazuduši no Latvijas delegācijas sarakstiem, taču vietā ir radušies daži citi.

Piemēram, Pekinā nebūs neviena Latvijas burātāja, kuri iepriekš startēja četrās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas. Ja 1996.gadā Atlantā Latviju akadēmiskajā airēšanā pārstāvēja četri sportisti, tad Pekinā jau otrajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas Latvijai nebūs neviena dalībnieka. Boksā kopš Atlantas Latvijas sportisti līdz olimpiskajām spēlēm nav tikuši, bet Pekinā atšķirībā no Atlantas, Sidnejas un Atēnām nebūs arī neviena pārstāvja cīņas sportā. Startam Pekinā nekvalificējās Latvijas vingrotāji, lai gan Sidnejā par olimpisko čempionu kļuva Igors Vihrovs, bet Atēnās Jevgēņijs Saproņenko izcīnīja sudraba medaļu.

Savukārt Vrubļevskis uzsvēra, ka ar katrām nākamajām olimpiskajām spēlēm Latvijas dalības kvalitāte ir augusi un Atēnās astoņi sportisti iekļuva pirmajā desmitniekā. "Latvijai tas ir daudz. Bija četras sudraba medaļas, pieccīņnieka Denisa Čerkovska 4. vieta, kas medaļu spozmē daudziem vēlāk aizmirsās," teica LOK prezidents.

No klātpienācējiem Pekinā Latvijas olimpiskajā saimē būs sieviešu basketbola valstsvienība, teniss, ko pārstāvēs Ernests Gulbis, kā arī pludmales volejbols, kur vīriešu konkurencē startēs Mārtiņš Pļaviņš un Aleksandrs Samoilovs. Riteņbraukšanā Latvija ar trim dalībniekiem būs pārstāvēta jaunajā olimpiskajā disciplīnā BMX.

Ja ne valstsvienības 12 basketbolistes, Latvijas delegācijas sastāvā būtu turpinājis krasi sarukt sieviešu īpatsvars. Sidnejā individuālajos sporta veidos Latviju pārstāvēja 15 sportistes, pirms četriem gadiem Atēnās - 10 daiļā dzimuma sportistes, bet startam Pekinā ir pieteiktas astoņas dalībnieces. Turklāt sagaidāms, ka startētāju skaits Pekinā būs vēl mazāks, nekā varētu gaidīt pēc delegācijas saraksta.

Vrubļevskis sieviešu arvien mazāko dalību sliecas uzskatīt par nejaušību, nevis tendenci. LOK prezidents skaidroja, ka Latvijā ir olimpiskie sporta veidi, kas nav guvuši sieviešu lielu atsaucību. Piemēram, riteņbraukšana, svarcelšana, smaiļošana, un arī cīņas sporta veidi nav tie populārākie.

Pekinas olimpiskās spēles ar Latvijas atlētu līdzdalību notiks no 8. līdz 24.augustam. Latvijas olimpiskajā delegācijā ir iekļauti 50 sportisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi