Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

No kuras puses cēla mūri

Nihau*, Lauceres Jāni! Droši zinu, ka pirms 40 gadiem dienot Ķīnas pierobežā, Tu vismazāk gribēji dzirdēt šos vārdus. Taču pasaule mainās, kaut īsti nezinu, cik ļoti.

Laikā kad visa tautas ar aizturētu elpu gaida olimpisko spēļu atklāšanu, mokoties ar bezmiegu brīžiem iemiegu un sapnī redzu vienu un to pašu – nesaprotu, kur atrodos - Pekinā vai Beidžinā. Tas vēl trakāk kā Latvijā vieni teic Gunārs Jakobsons, citi Gunārs Jēkabsons, domājot vienu un to pašu vīru. Man labi, es te viņam pats visu varu pajautāt.

Meklējot apstiprinājumu faktam, ka Huanhe un Janczi līdz ar Dubnu savu tecējumu sākušas netālu no Aglonas bazilikas, www.bbfredofedia uzdūros faktam, ka Lielo Ķīnas mūri būvējuši nevis ķīnieši, lai sargātos no apkārtējiem, bet ķīniešu kaimiņi, lai pasargātos no ķīniešu invāzijas. Tagad nu noteikti tas atbilstu patiesībai. Viņi ir pat Grenlandē.

Tam piekrīt arī Jao Mins, jo pat viņš tam mūrim pāri neredz. Bet Zatlers viņu saticis runāja nevis par vienotu Ķīnu, bet teica, ka latviešu mūris ir vēl varenāks un reiz stiepies no Rīgas līdz pat Sanhosē. Un vēl mums ir Gulbis, kas lido augstāk par visiem Sičuaņas ērgļiem. Un kā viņš “dzied”, kad ieliek ledus vannā!
Ķīniešiem tieši Jao (nejaukt ar Mao) nesīs karogu, bet mums – Vasiļevskis (Zirņa pantus salasījušamies, nejaukt tomēr ar Vrubļevski, bet Vrubļevski nejaut ar Rubļevsku vai otrādi!). Jau oro reizi pēc kārtas. Latvijā nav miljards, līdz ar to nav pieci Ščerbatihi vai septiņas Žogotas un Kubliņas. Kuzmins gan varēja sadūšoties. Varbūt pēc karoga kāta turēsanas roka vairāk nostingtu un, trāpoties parezajam stīvumam, desmitnieki vien būtu (ne jau policistiem liecībās!). LOK vecajam vilkam Vilnim Baltiņam par stīvumu gan ir cits viedoklis, tāpēc Ugālē joprojām nav ķīniešu restorāna. Toties viņš pats var šeit ieturēties. Arī ar čūskas zupīti.

Par to mūra celšanu no vienas un otras puses lai strīdās Remin Ribao  un Sabiles bračkas. Fakts ir tāds, ka 2008.gada augustā iekšpus mūra saplūdīs līdz šim Ķīnā vēl nebijis citāda izskata seju, bet Pekina izskatās neparasti izmirusi, gandrīz kā Aizliegtā pilsēta. Tāpēc vēl jo vairāk katra šeit palikušā kīnieša (vai tas hunveibins vai disidents) pienākums ir rūpēties, lai katrs viesis justos labi (kāpēc lieki cilāt Tibetas jautājumu vai atcerēties notikumus Tjanaņmiņas laukumā!). Ka tas tā ir izjutām jau Briselē čekojoties iekš Hainan Airlines. Absolūta laipnība pret olimpisko ģimeni. Bet stjuartes kā modeles un ar SAS vai KLM i pat lidot vairs negribas.

Jā, lieli resursi spēj radīt komfortu. Bet tieši pēc tā tiecas arī izslavētās demokrātijas un paterētāju sabiedrības kopumā. Lai cilvēks būtu paēdis, padzēris, labā gultā izgulējies un labu (sub)kultūru uzlādējies.

Tam vajadzīga arī laba raža, tāpēc - Jāni, lai Tavā laukā braši kvieši!

*Nihau - Sveiks

P.S. Par Huanhe un Janczi esot taisnība. Vēl pirms 1000 gadiem tās ir plūdušas arī pa ārēm, kur tagad ražu vāc Šmidre un Saknītis. Mongoļi tatāri, pēc tam krievi tās piedrazoja, to turpnāja zemestrīces, bads, neskarto zemju apguvēji un Baikonuras celtnieki. Tāpēc tagad par dižajām upēm šajā pusē leicina tikai uzraksti uz sētām tipa Hu…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi