Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Olimpiskā lāpa Sanfrancisko aizbēg no protestētājiem

Ar Pekinas olimpiskās lāpas stafeti saistītie protesti nākotnē varētu likt atteikties no šāda pasākuma rīkošanas, paziņojis Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Žaks Roge. «Tās nebija līksmās svinības, uz kurām tikām cerējuši,» viņš ceturtdien sacīja, atzīstot, ka ir «noskumis» par neveiksmīgo olimpiskās lāpas stafetes posmu Sanfrancisko. Tās maršruts pēdējā brīdī tika mainīts, tukšā atstājot aptuveni desmit tūkstošus protestētāju, olimpisko spēļu politiskās neatkarības aizstāvju un vienkāršu interesentu, kuri jau bija sapulcējušies paredzētajā vietā.


Kā ziņo San Francisco Chronicle, pēc īsas atklāšanas ceremonijas pirmo skrējēju aplenca ķīniešu drošībnieki un aizvadīja viņu uz tuvēju noliktavu, bet stafete pēc īsa brīža atsākās pilsētas otrā pusē. Vēlāk izrādījās, ka īstā lāpa nemaz nebija parādījusies iepriekš noteiktajā vietā, un ceremonija bija viltus gājiens, lai novērstu protestētāju uzmanību.


Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua, aprakstot Sanfrancisko etapu, tomēr uzsvēra «ievērojamu incidentu» iztrūkumu un apgalvoja, ka piekrastes pilsētā bija sapulcējušies tūkstošiem Pekinas atbalstītāju. Ķīnas vēstnieks ASV Džou Veņdžuns tikmēr nosodīja «atbaidošo» protestētāju mēģinājumu izjaukt lāpas stafeti Sanfrancisko. «Neliela cilvēku grupa ignorēja Olimpiskās hartas garu un centās izjaukt un sabotēt Pekinas olimpiskās spēles,» viņu citē aģentūras.


Savukārt Ķīnas Iekšējās drošības ministrijas pārstāvis Vu Hepins ceturtdien paziņoja, ka Pekinai izdevies atklāt un novērst «teroristu sazvērestību». Tās mērķis bijis nolaupīt sportistus un citas ar spēlēm saistītos cilvēkus. «Šī varmācīgā teroristu banda vēlējās sabotēt Pekinas olimpiādi, radot starptautisku ažiotāžu,» sacīja Vu, piebilstot, ka saistībā ar sazvērestību arestēti 35 cilvēki.


Arī tibetiešu garīgais līderis dalailama ceturtdien sarīkotā preses konferencē aicināja Tibetas neatkarības atbalstītājus iztikt ar miermīlīgām demonstrācijām. Viņš arī pauda atbalstu Pekinas vēlmei organizēt olimpiskās spēles. «Mēs neesam pret Ķīnu,» Tokijā uzsvēra dalailama. «Jau kopš paša sākuma mēs atbalstījām olimpiskās spēles.» Tomēr viņš aizrādīja, ka «nevienam nav tiesību likt protestētājiem aizvērties».


Vienlaikus Ķīnas pretinieki gūst aizvien lielāku atbalstu pasaules lielvaru līderu vidū. Reuters rīcībā nonācis ES rezolūcijas projekts, ar kuru savienības valstu vadītāji tiktu aicināti boikotēt olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, ja vien Ķīna neuzsāks sarunas ar dalailamu. Līdzīgi rīkoties Pekinu mudina ASV Kongresa trešdien pieņemtā rezolūcija, kurā nosodīta Tibetas nemieru vardarbīgā apspiešana. Savu nostāju jau apliecinājis Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns, trešdien paziņojot, ka nepiedalīsies spēļu atklāšanas ceremonijā, vēsta AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi