Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pasaules snūkera elite ieņem Rīgu

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju noteikti kaut reizi dzīvē ir ieraudzījuši tādu spēli kā snūkers savos televīzijas ekrānos, pārslēdzot TV kanālus. Un lielākā daļa droši vien, ieraugot šo spēli, nevilcinoties turpinājusi meklēt tīkamāku piedāvājumu. Sporta veids, kas ir ļoti populārs Britu salās un Ķīnā (pagājušās sezonas ranga labāko 130 pulkā tikai 20 nepārstāv kādu no šiem reģioniem), pamazām iekaro arī Latviju.

Tas lielā mērā saistīts ar 2012. gada Eiropas čempiones daugavpilietes Tatjanas Vasiļjevas panākumiem, bet ne tikai. Britu salu iemītniekiem ļoti patīk Rīga, un snūkeristi nav izņēmums. Tāpēc nav brīnums, ka otro gadu pēc kārtas viens no Eiropas tūres posmiem notiks Latvijas galvaspilsētā. No ceturtdienas līdz svētdienai kontinenta labākie snūkera spēlētāji ieņems Arēnu Rīga, un to tiešraidē translēs arī kanālā Eurosport 2.

"Pēdējos desmit gados mēs uzņēmām lērumu amatiera turnīru visās grupās un jau sen vēlējāmies organizēt arī profesionāļu turnīrus. Pagājušajā gadā pēc veiksmīgām sarunām ar World Snooker panācām vienošanos uz trīs gadiem, ka viens no Eiropas tūres posmiem tiks aizvadīts Latvijas galvaspilsētā. Pēc pirmā tāda turnīra pagājušajā gadā organizatori atzina, ka mūsu posmā uzstādīta jauna latiņa Eiropas tūres posmiem," sarunā Dienai tik vērienīga snūkera turnīra norisi Rīgā skaidroja Latvijas Republikas Biljarda federācijas (LRBF) viceprezidents Sergejs Koļcovs.

Eiropas tūrē šogad tiks aizvadīti kopumā seši posmi, un katrā no tiem kopējais balvu fonds būs 125 tūkstoši eiro (uzvarētājam pienākas 25 tūkstoši). Paralēli tam pastāv arī Āzijas tūre, kurā ir četri posmi. Šajos desmit turnīros tiks noskaidroti 32 labākie dalībnieki, kuri iekļūs Grand Finals turnīrā.

Balvu fondu un pārējos ar organizatorisko pusi saistītos izdevumus sedz LRBF. Kopējais budžets no LRBF puses esot ap 230 tūkstošiem eiro, un lielu daļu no tā veido turnīra ģenerālsponsora Kaspersky Lab atbalsts. "Pagājušajā gadā bijām mīnusos. Kā būs šogad, vēl agri spriest. Daudz kas būs atkarīgs no biļešu pārdošanas. Pērn finālu klātienē noskatījās tūkstoš cilvēku, bet visu turnīru - ap trīs tūkstošiem," atklāja Koļcovs.

Rīgā notiks Eiropas tūres pirmais posms, un tieši tāpēc tajā piedalās tik kupls profesionāļu skaits. No panākumiem tūres ievadā būs atkarīgs profesionāļu skaits nākamajos posmos. Tiem, kas Rīgā un nākamajos turnīros spēlēs nesekmīgi, pēdējie posmi vairs nebūs tik svarīgi. No kopumā 128 tūres profesionāļiem 99 pieteikuši dalību Riga Open, un te jāpiebilst, ka Āzijas profesionāļi nav ieinteresēti piedalīties Eiropas posmos, jo viņiem vieglāk un loģiskāk par iekļūšanu Grand Finals ir cīnīties Āzijas tūrē, kur konkurence ir mazliet mazāka. Bez 99 profesionāļiem Rīgā startē arī 88 amatieru statusa īpašnieki, taču to atbilstība ne tik prestižajam statusam mēdz būt dažāda. Piemēram, starp amatieriem ir arī astoņdesmito gadu leģenda, seškārtējais pasaules čempions un snūkerā piecus miljonus nopelnījušais Stīvs Deiviss, kā arī virkne jauno talantu, kuri tuvākajos gados cer ielauzties profesionāļu rindās.

Latviju turnīrā pārstāv nacionālais čempions Māris Volajs un viena no tikai trim daiļā dzimuma pārstāvēm Riga Opendalībnieku sarakstā Vasiļjeva. Abi trešdien vakarā pirmajā kārtā cīnījās viens pret otru. Tāpat vietējie līdzjutēji var pievērst uzmanību arī talantīgajam Izraēlas sportistam Šaharam Rubergam, kura māte dzimusi Rīgā.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 30.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Snūkers

Eiropas tūras 1. posms Riga Open
30.VII 9.30-20.00 Kvalifikācijas pirmā, otrā un trešā kārta (standarta dienas biļetes 10 eiro un 70 eiro - VIP)
31.VII-1.VIII 9.30-20.00 Pamatturnīra pirmā, otrā un trešā kārta (standarta dienas biļetes 20 eiro un 70 vai 100 eiro - VIP)
2.VIII 10.00, 13.00, 16.00, 20.00 Astotdaļfināls, ceturtdaļfināls, pusfināls, fināls (standarta dienas biļete 30 eiro un 70 vai 100 eiro - VIP)

Snūkera vēsture Latvijā
Latvija ir snūkera pioniere postpadomju telpā. 1995. gadā Latvijas Biljarda federācija tika uzņemta Eiropas (EBSA) un Starptautiskajā snūkera un biljarda federācijā (IBSF). Tajā pašā gadā Latvijas pārstāvji debitēja Eiropas un pasaules čempionātos
1999. gadā Rīgā tika aizvadīts pirmais starptautiskais turnīrs Baltijas kauss. Togad Eiropas kongresā tika nolemts uzticēt Latvijai 2001. gada Eiropas čempionāta rīkošanu
Pirmajā starptautiskajā snūkera turnīrā Daugavpilī 2012. gadā Tatjana Vasiļjeva kļuva par Eiropas čempioni amatierēm




Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi