Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pētījums: Pasaules kausa izcīņas futbola bumba ir pārāk perfekta, lai būtu laba

Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīrā izmantotā futbola bumba "Jabulani" ir izstrādāta pārāk perfekta, lai būtu laba spēlē, liecina zinātnieku pētījums.

Bumba ir radīta ideāli apaļa bez ārējām šuvēm, un tieši tādēļ tai kļūst sarežģītāk lidot, pēc veiktajiem pētījumiem Marseļā paziņoja Kustības zinātņu institūta direktora vietnieks Eriks Bertons. Tā kā bumba līdzinās ideālai sfērai, lidojumā tā kļūst nestabila. Citos sporta veidos - tenisā, golfā vai beisbolā - bumbas virsma ir nelīdzena, kas nodrošina stabilāku trajektoriju, kā arī tālāku lidojumu, jo mazinās gaisa pretestība.

Tā kā "Jabulani" ir gluda un apaļa, samazinās bumbas kontakta ilgums ar kāju sitiena brīdī, tādēļ tā mazāk iegriežas, un rezultātā zaudē distanci, peldot gaisā pa neprognozējamu trajektoriju, kas nepalīdz ne uzbrucējam, ne vārtsargam, teica Bertons.

"Jabulani" bumbu iepriekš kritizējuši daudzi futbolisti. Spānijas vārtsargs Ikers Kasiljass to nosauca par "sapuvušu", viņa kolēģis Itālijas valstsvienībā Džanluidži Bufons teica, ka "Jabulani" ir neprognozējama, bet brazīlietis Žulio Cezars piebilda, ka labāku bumbu var nopirkt lielveikalā.

Par nestabilu "Jabulani" bumbu atzina arī Cukubas universitātē, Japānā, un Adelaidas universitātē, Austrālijā, veiktajos pētījumos vēja tunelī un datormodelēšanā.

Bumbas izgatavotājs "Adidas" iepriekš apgalvoja, ka "Jabulani" izstrādāts atbilstoši visām stingri noteiktajām Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi