Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Red Bull Crashed Ice - trako drosmei un pārliecībai

Svarīgi izrauties visiem priekšā jau startā, nekrist uz pirmā lielā tramplīna un tad jau būs izpildīta lauvas tiesa priekšnosacījumu, lai uzvarētu Red Bull Crashed Ice sacensībās. Piektdien un sestdien Prāgā to, kā hokejistu formās tērpti karstgalvi metās lejup pa 365 metru garo, līkumoto un tramplīniem bagāto ledus trasi, kurā ātrums sniedzās pāri 70 kilometriem stundā, varēs redzēt klātienē.

Iespējams, ekstrēmākajās slidošanas sacensībās pasaulē no Latvijas jau piedalījušies olimpiete šorttrekiste Evita Krievāne (21) un Rīga-2000 (arī Rīgas Dinamo) hokejists Toms Hartmanis (21). Prāgā pirmo reizi uz starta stāsies 16 mediju pārstāvji. Tātad arī šā raksta autoram pienācis laiks ne tikai rakstīt, bet arī pašam izbaudīt dalībnieka emocijas!

KRIEVĀNES PIEREDZE
«Kad pirmo reizi dzīvē ieraudzīju stāvo nobrauciena vietu, nespēju noticēt, ka tiešām tur būs jāslido arī man. Tobrīd šķita, ka esmu galīgi traka un nevajadzēja piekrist piedāvājumam,» divus gadus pēc dalības Krievāne (21) labi atceras pirmos iespaidus, stāvot blakus Crashed Ice trasei Somijas galvaspilsētā Helsinkos. «Tomēr kanādiešu sportisti ļoti uzmundrināja un pastāstīja knifiņus, kā jābrauc. Atmosfēra, kas valdīja dalībnieku teltī, bija lieliska. Visi bija atsaucīgi un draudzīgi, lai gan daudzi no viņiem bija ieradušies, lai uzvarētu un nopelnītu prēmijas!»

Piedalīšanos Evita nevienu brīdi nav nožēlojusi. «Nav jau nemaz tik traki, kā izskatās (smaida). Vislielākais ieguvums ir iegūtā drosme un pārliecība. Arī jauni draugi, kurus satieku Kanādā, kur trenējos šorttrekā. Noteikti gribu piedalīties vēl un piekritīšu, ja vēl aicinās!» saka Evita, kura ar divām somietēm aizsāka dāmu dalību Crashed Ice. Tiesa, tūlīt arī piemetina: «Labāk gan pēc olimpiskās sezonas 2010.gadā, lai netiktu gūts savainojums.»

«Pats galvenais šajā trako sporta veidā ir drosme, azarts un jaunā meklējumi, jo tiem, kas ar to saslimst — zāles tādiem nav,» spriež Evita. «Galvenais izbaudīt lielisko iespēju izdarīt ko neprātīgu! Protams, ir jābūt slidot prasmei, jāspēj manevrēt un uz ledus jājūtas stabili. Arī krist jāmāk! Traumēties var, bet tikpat liela iespēja ir to neizdarīt. Arī ejot pa ielu var kaut ko savainot.»

HARTMAŅA PIEREDZE
Hokejists Toms Hartmanis startēja pērn Šveices pilsētā Davosā. Sportiskā ziņā viņam klājās labāk nekā Evitai. Tiesa, līdz kritienam... Toms pārvarēja kvalifikācijas kārtu un pat aizkļuva līdz astotdaļfinālam. Taču, esot vadībā, viņš nokrita un stipri savainoja plecu. «Kritu līkumā, kur dalībnieki kļūdījās visbiežāk. Nācās operēt plecu un vienu mēnesi biju ārā no hokeja,» gadu vecus notikumus klāsta Hartmanis.

Taču, par spīti likstām, arī viņš līdzdalību nenožēlo. «Tāds ekstrēms un piedzīvojumiem bagāts pasākums. Trase tiešām traka. Ar hokeju saistības nekādas. Protams, svarīgi, ir mācēt slidot.» Kam tas vispār ir vajadzīgs? «Cilvēkiem, kam pietrūkst adrenalīna,» bez vilcināšanās atbild Toms. «Var iegūt asas izjūtas un labi atpūsties.»

OTRREIZ PRĀGĀ
Red Bull Crashed Ice dalībniekus Prāga uzņems otro reizi. Pirms četriem gadiem tur uzvarēja šo sacensību šūmahers seškārtējais čempions zviedrs Jaspers Felders. Šoreiz Čehijas galvaspilsēta pulcēs 120 dalībniekus — 60 čehus, 30 slovākus un arī citu valstu pārstāvjus.

Piektdien paredzēta kvalifikācija, kurā noskaidros 64 fināla dalībniekus. Kulminācija būs dienu vēlāk. Katrā skrējienā startēs pa četriem dalībniekiem, bet nākamajā kārtā iekļūs divi labākie. Un tā līdz finālam! Uzvarētājs saņems jaunu Seat Ibiza automobili, bet pārējie finālisti pa visiem sadalīs 5000 eiro.

Red Bull Crashed Ice aizsākums meklējums gadsimta mijā, kad šādu sacensību ideja radās austriešu fotogrāfam un žurnālistam Štefanam Aufšneiteram. Pirmās sacensības 2000.gadā notika Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Prāgā tās notiks 13. reizi...

Ja šajās dienās būsiet Čehijas galvaspilsētā, iespējams, vērts nepalaist garām arī Red Bull Crashed Ice. Trase vīsies pa pilsētas centru gar Višehradas pili. Ja braucat ar metro, jākāpj ārā pieturā Višehrada. Piektdien skatīšanās brīva, sestdien (no plkst.17 līdz 20.00 pēc Čehija laika) biļetes cena septiņi lati (var iegādāties arī ticketportal.cz).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi