Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Rūkot Latvijas šosejas komandu iespējām, riteņbraucēji laimi meklē Eiropā

Sarežģīta nākotne solās būt arī Latvijas šosejas riteņbraucējiem. Finanšu trūkuma dēļ beigusi pastāvēt pērn dibinātā komanda Dynatek-Latvia, bet Rietumu banka-Rīga (RB-R) līdzīgu iemeslu dēļ galveno uzmanību veltīs kalnu riteņbraukšanas sacensībām.

Ārzemju komandās brauks apmēram 10 mūsējo, taču līgums ar Pro Tour komandu ir tikai Gatim Smukulim (21), kurš pārstāv AG2R La Mondiale no Francijas.

Pekinas spēļu dalībnieks Smukulis būs viens no trim jaunpienācējiem komandā, tāpēc nebūs starp tiem, kas pasūtīs mūziku. Statusu gan var mainīt rezultāti. Pērn Gatis sekmīgi brauca Marseļas amatieru komandā VC La Pomme un ar to izpelnījās izsaukumu uz Pro Tour.

"Šogad par uzvarām lielās sacensībās nedomāju, bet par labām vietām gan. Īpaši galvenajā startā — Tour de Flandria. Mazākās sacensībās vajadzētu arī kādu uzvaru izcīnīt," plānus atklāja Smukulis.

Amatieru komandas statuss gan var radīt nepareizu priekšstatu. Līmenis Francijā arī šajās vienībās ir augsts. Latvijas U-23 izlases vecākais treneris Arvis Piziks norādīja, ka ar piecām uzvarām tajā līmenī var izpelnīties sarunas ar Pro Tour komandām. Tāpēc nevajadzētu ar smīnu attiekties pret Herberta Pudāna (pērn Dynatek) un Mārtiņa Trautmaņa (RB-R) jaunajām darba vietām — attiecīgi Charvieu-Chavagneux IC un UC Aubenas.

"Ar komandu esmu ļoti apmierināts. Komandas biedri ir draudzīgi, palīdz apgūt franču valodu. Brauksim laba līmeņa vietējās un arī UCI 1.2 sacensībās," Pudāns uzsver, ka komandu maiņa nav solis atpakaļ. Trautmani gandarī labie gatavošanās apstākļi un tas, ka būs iespēja dažās sacensībās piedalīties VC La Pomme Marseille sastāvā.

Laimi kontinetālajā Dānijas komandā Designa Kokken meklēs RB-R līderis Aleksejs Saramotins, kurš pērn iespraucās Eiropas tūres labāko desmitniekā. Oļegs Meļehs, Ingus Eislers (abi Dynatek) un Raivis Ritums papildinājuši Igaunijas komandu Meridiana-Kalev Chocolate Team (menedžeris būs Andris Reiss).

Cits Dynatek pārstāvis Normunds Lasis devies uz Bulgārijas Cycling Club Bourgas (viņš un Saramotins pārstāvēšot arī RB-R komandu MTB sacensībās). Nepatīkamā situācijā nonācis ilggadējais profesionālis Raivis Belohvoščiks. Viņa jaunā komanda Tel-Teck H2O (Kanāda) nav ieguvusi UCI licenci.

RB-R februārī trenējas Spānijā. Komandā palikuši vairāki līdzšinējie braucēji Kalvis Eisaks, Kristofers Rācenājs, Indulis Bekmanis, Ivanda Eiduka. Pievienojušies Valdis Berķis, Jānis Rezins. Būs arī igauņi Raivo Maimre un Allans Orass.

Trenera amatu atstājis igaunis Jāns Kirsipū, kurš prieka pēc brauc amatieros, tāpēc šos pienākumus pilda viens no līdzšinējiem palīgiem Kristaps Celms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas šosejnieki ārzemēs

Raivis Belohvoščiks Tel-Teck H2O Kanāda
Ingus Eislers Meridiana-Kalev Chocolate Team Igaunija
Normunds Lasis Cycling Club Bourgas Bulgārija
Viesturs Lukševičs Palazzago Itālija
Oļegs Meļehs Meridiana-Kalev Chocolate Team Igaunija
Herberts Pudāns Charvieu-Chavagneux IC Francija
Raivis Ritums Meridiana-Kalev Chocolate Team Igaunija
Aleksejs Saramotins Designa Kokken Dānija
Gatis Smukulis AG2R La Mondiale Francija
Mārtiņš Trautmanis UC Aubenas Francija

Kas notiek ar šosejas riteņbraukšanu?

Roberts Krūmiņš, Bijušais Dynatek menedžeris. Nākotne ir šaubīga. Šosejas komandu izzušana ir liels zaudējums. Abu komandu iespaidā interese par šo sporta veidu auga, bet tagad jaunajiem pazūd mērķis. Finansējumu samazina arī Murjāņiem. Lai brauktu, sportistiem pašiem vēl būs jāpiemaksā, kas nav pareizi. Taču, ja grib izaugt par šosejas braucēju, uz Murjāņiem jāiet, jo tur ir profesionāli treneri. Var arī sākt ar MTB un tad doties uz Franciju. Saramotins arī izauga MTB. Viss atkarīgs no finansējuma. Ja naudas būs vairāk, būs šosejas komandas. Ja mazāk — būs tikai MTB, kas vietējos tirgotājus interesē vairāk.

Igo Japiņš, RB-R menedžeris. Nekas labs tas nav. Zaudētāji būs sportisti. Bija interese viņus pacelt citā līmenī, lai šosejā lietas ietu uz augšu. Diemžēl bija sajūta, ka ne visi priecājās par komandas esamību. Budžets samazinājās par 65%, tāpēc nolēmām uzmanību veltīt MTB, lai gan šoseju neizslēdzam. Drīzāk — iesaldējam. Žēl, jo zināms līmenis bija sasniegts. Jācenšas, lai vispār viss neapstājas. Ir doma par Latvijas U-23 šosejas komandu. Strādāt tikai ar jaunajiem. Taču nav tik daudz puišu. Žēl, ka apgriež finanses Murjāņiem, kur vairs neienāk tik daudz talantīgu jauniešu.

Arvis Piziks, U-23 vecākais treneris.
Finansējums samazinās visur, un bija skaidrs, ka skars arī šoseju. Skaidrs, ka jauniešus un U-23 izlasi ietekmēs fakts, ka nebūs Dynatek un citādi plāni būs Rietumu bankas komandai. Jauniešiem bija reāls mērķis, uz ko tiekties — tikt kādā no šīm komandām un braukt Eiropā. Tagad tiem, kuri nebrauks ārzemēs, ar progresēšanu būs švaki. Pietrūks pieredzes starptautiskajās sacensībās, kurās valda citi ātrumi. Taču varbūt divu gadu pauze nāks par labu un vēlāk savāksies labāks kodols. Tagad ar U-23 ir tā, kā ir... Tos braucējus, kuriem līgumi ārzemēs, izmaiņas Latvijas komandās gan neietekmēs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi