Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zālītis: EČ vieglatlētikā olimpisko spēļu gadā ir savi plusi un mīnusi

Nākamgad Eiropas čempionāts (EČ) vieglatlētikā pirmo reizi risināsies vienā gadā ar vasaras olimpiskajām spēlēm, un, pēc Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidenta Gunta Zālīša domām, šādam sacensību kalendāram ir savi plusi un mīnusi.

Eiropas vieglatlētikas asociācija mērķtiecīgi strādājusi, lai EČ vasarā turpmāk norisinātos ik pēc diviem gadiem līdzšinējo četru vietā, tomēr šāda sistēma izdevīgāka ir lielajām valstīm ar spēcīgām vieglatlētikas komandām, uzskata Zālītis.

"Ir viena nianse, kas mums nav izdevīga, – līdz ar EČ norisi šogad nenotiks Eiropas komandu čempionāts, kurā allaž startēja pilna komanda, nosedzot visas disciplīnas. Eiropas komandu čempionāts mazajām valstīm dod stimulu uzturēt un gatavot sportistus visām disciplīnām, jo parasti šajās sacensībās no vienas valsts piedalās līdz 50 sportistiem, citreiz pat vairāk. Savukārt EČ ir kvalifikācijas normatīvi, kurus visi nevar izpildīt, tāpēc tā ir liela atšķirība – vai mēs aizvedam 50 vai 20 sportistu. Eiropas komandu čempionāts tomēr lielai daļai vieglatlētu bija galvenie mači sezonā, bet tagad vienu gadu tie izkrīt," sarunā aģentūrai BNS sacīja Zālītis.

No otras puses, veiksmīgi startējot EČ, izcīnot medaļu, var tikt pie valsts prēmijas. "Ja Eiropas komandu čempionātā tiek labāko trijniekā, tad tas nav nekas, bet Eiropas čempionātā medaļa dod gan valsts prēmiju, gan iespēju tikt Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā. Turklāt pluss būs arī tas, ka starts EČ dos iespēju vēl tikt pie olimpiskā normatīva izpildīšanas augsta līmeņa sacensībās, kas arī nav mazsvarīgi," piebilda LVS vadītājs.

To, cik liela varētu būt Latvijas komandas delegācija, pašlaik precīzi pateikt ir grūti, jo sportistiem, kuri jau tikuši pie olimpiskajām ceļazīmēm, pašiem būs jāizlemj, cik mērķtiecīga ir piedalīšanās šajās sacensībās un vai tās iekļaujas gatavošanās plānā olimpiskajām spēlēm. Līdzīga situācija būs arī ar pasaules čempionātu telpās, kas no 9. līdz 11. martam norisināsies Stambulā (Turcijā). "Šosezon būs trīs lielie pasākumi, tāpēc pašiem sportistiem ir jāsaprot, kas viņiem vajadzīgs. Skaidrs, ka prioritāte ir olimpiskās spēles, taču, ja no veselības un sportiskās formas viedokļa arī pasaules čempionāts telpās ir vajadzīgs, tad ir jābrauc. Normatīvi pasaules čempionātam telpās ir pacelti augstāki, taču mums ir potenciāli pieci sportisti, kas varētu startēt arī Stambulā," sprieda Zālītis.

EČ no 27. jūnija līdz 1. jūlijam notiks Helsinkos, savukārt Londonas olimpiskās spēles sāksies 27. jūlijā un ilgs līdz 12. augustam.

Nākmajā sezonā vieglatlētiem būs arī precīzi jāizplāno, kad vislabāk doties uz Londonu, – laicīgi pirms spēļu sākuma vai tikai pirms paša starta. "Katram sportistam tas ir individuāli. Tāpat kā šogad uz pasaules čempionātu Dienvidkorejā – daži mēģināja braukt tikai uz startu, daži – ātrāk, lai aklimatizētos. Šoreiz ceļš nav tik garš, tikai triju stundu lidojums, taču atklāts ir jautājums, cik ātri un kā izdodas asimilēties konkrētā vietā. Jāsaprot, ka olimpiāde ir olimpiāde, tas nav tik vienkārši kā atbraukt uz komercsacensībām – izkāp no lidmašīnas, uzmet vai noskrien, atpakaļ lidmašīnā un projām. Olimpiādē ir kvalifikācija un tikai tad fināls, skrējējiem pat trīs vai četras sacensību kārtas. Iespējams, mērķtiecīgāk ir braukt laicīgi, jo olimpiskais ciemats būs vaļā jau divas nedēļas pirms spēļu sākuma. Turklāt ar to minimālo līdzekļu apmēru, kāds dažiem ir pieejams, tur uz vietas viss būs apmaksāts – gan ēšana, gan dzīvošana, gan medicīniskā apkalpošana un iespējas trenēties," Zālītis uzsvēra, ka Latvijas vieglatlētu izvēle varētu būt atšķirīga un individuāla.

Tas, ka spēles notiks Eiropā, ir papildu pluss, jo klimatiskie apstākļi daudz neatšķirsies no Latvijas. "Izpaliek gan tālie pārlidojumi, gan laika joslu maiņas. Šoreiz grūtāk varētu būt Āzijas un Amerikas sportistiem, nevis eiropiešiem. Var jau teikt, ka visiem sportistiem apstākļi ir vienādi, taču pieredze rāda, ka vietējiem tomēr ir labāk. Piemēram, pirms četriem gadiem Pekinā kontrasti bija ļoti krasi – no nenormāla karstuma līdz lietusgāzei, kurā ir grūti pat paelpot, kur nu vēl skriet. Skaidrs, ka pie šādiem apstākļiem tie paši aziāti bija vairāk pieraduši un tam gatavi," uzskata Zālītis.

Jau ziņots, ka pašlaik olimpisko spēļu normatīvus ir izpildījuši 15 vieglatlēti, bet vēl vismaz septiņi to var izpildīt nākamgad līdz spēļu sākumam. Vieglatlētiem būs lielākā pārstāvniecība Latvijas olimpiskajā komandā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi