Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Daugava par Virslīgas čempioniem kļuva ar pieredzi un stabilitāti

Savulaik vienā no intervijām Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs par bijušo valstsvienības pussargu Imantu Bleideli izteicās, ka viņš bija futbolists, kuram faktiski nebija nekādu trūkumu. Cita lieta, ka arī izteiktu trumpju nebija daudz. Līdzīgi varētu raksturot arī jauno Latvijas futbola virslīgas čempionu Daugavpils Daugavu. Viņu teju vienīgais trumpis pār tuvākajiem sekotājiem Ventspili un Skonto bija pieredze, kas parasti nāk komplektā ar stabilitāti. Īss atskats uz aizvadīto Latvijas virslīgas sezonu.

Jau pirmssezonā Daugava apliecināja savas ambīcijas cīnīties par pirmo čempionu titulu. Kamēr konkurenti spēlētāju tirgū meklēja jaunos un perspektīvos, daugavpilieši komandai piesaistīja divus pieredzējušus Krievijas leģionārus Dmitriju Polovinčuku (29 gadi) un Sergeju Jašinu (30). Abi Maskavas Dinamo audzēkņi karjeras laikā spēlējuši gan Krievijas premjerlīgā, gan pielaikojuši Krievijas izlases kreklus (tiesa, rezerves izlašu). Polovinčuks pat bija kandidāts braukšanai uz Euro 2004. Jā, abi karjeras labākos gadus jau aizvadījuši, bet Daugavā viņi ieradās nevis atspēlēt numuru, bet gan atgūties no savainojumu ligām un atgūt sportisko formu.

Taču ne jau tikai spēlētāji bijuši ar lielāku pieredzi. Arī treneris. Moldāvs Ivans Tabanovs varbūt nav guvis daudz skaļu panākumu savā trenera karjerā, taču vairāk nekā otrgadnieks Marians Pahars (Skonto) un debitanti Dmitrijs Kalašņikovs (Liepājas metalurgs) un Jurģis Pučinskis (Ventspils).

«Kad ar Daugavu jau bija aizvadītas vairākas spēles manā vadībā, sapratu, ka vasarā jāpastiprina vidējā zona,» uz vienu no atslēgas punktiem kļūšanai par čempionu norādīja Tabanovs. Vasarā viņš pastiprināja viduszonu ar trim spēlētājiem katrā no līnijām: no Jūrmalas iegūts aizsargs Dmitrijs Halvitovs un balsta pussargs Daniels Ola, no Čehijas uzbrucējs Stenlijs Ibe. Turklāt esošais kodols tika saglabāts. To nevarētu teikt ne par liepājniekiem, ne Ventspili, lai gan abi Kurzemes klubi sezonas otrajā pusē pastiprināja savu spēli.

Raugoties uz čempionātu kopumā, žēl, ka par ierastu praksi Latvijas virslīgā kļuvis, ka ne visos klubos tiek maksāta alga. Skonto un Jūrmalā situācija ir visbēdīgākā. Žēl arī, ka nākamās sezonas dalībniekus uzzināsim ne ātrāk kā dažas nedēļas pirms 2013. gada čempionāta. Tā mēdz notikt ar komandām, kuras nedrīkst saukt par klubiem... Piemēram, Artūra Zakreševska ausis sasniegušas baumas, ka šosezon izkritusī Gulbene nākamgad varētu apvienoties ar 1. līgas labāko komandu starp nedublieriem Ilūksti. Vēl citi baumo, ka FC Jūrmalasfutbolisti varētu masveidīgi pāriet uz citu pilsētas klubu Spartaks, līdzīgi kā pirms gada uz Jūrmalu skrējaJūrmala-VV futbolisti...

Jācer, ka arī nākamais čempionāts sportiskajā ziņā būs vismaz tikpat aizraujošs un neparedzams. Neatkarīgi no komandām un to skaita.

Dzinās pēc titula, bet palika bešā

Neuzminēja. Pēc pagājušās sezonas visu karjeru Daugavpils Daugavā pavadījušie futbolisti Valērijs Afanasjevs un Oļegs Timofejevs piekrita uzaicinājumam no titulētākiem klubiem. Afanasjevs, vēloties izcīnīt čempionu titulu, devās uz Liepājas metalurgu un palika bez medaļām. Timofejevs Ventspils kreklā izcīnīja otro virslīgas bronzu karjerā.

Kamešs atplauka jaunā kvalitātē

Pārkvalificējās. Visu laiku par smailes uzbrucēju uzlūkotais liepājnieks Vladimirs Kamešs (att.) šosezon pēc Ģirta Karlsona pievienošanās Liepājas metalurgam tika atbīdīts prom no tieša vārtu tuvuma uz flangu, taču šajā pozīcijā viņš sāka spēlēt ne tikai rezultatīvāk, bet arī efektīvāk un efektīgāk. Kamešs šosezon no potenciālu nesasnieguša futbolista uzdienēja līdz brieduša spēlētāja pakāpei.

Pārlēca latiņu ar prāvu rezervi

Progress. FS Metta/Latvijas Universitāte spēlētājs Mārtiņš Milaševičs (att.) sezonas ievadā bija rezervists, bet izkaroja vietu sastāvā un guva 10 vārtus. Tik rezultatīvs viņš nebija pat pērn 1. līgā.

Centra aizsargs snaiperu pulkā

Līderis. Īsos turnīros mēdz gadīties, ka snaiperu sarakstā iemaldās arī pa kādam centra aizsargam. Taču Spartaka centra aizsarga Antona Jemeļina 7. vieta virslīgas rezultatīvāko futbolistu sarakstā ir pārsteidzoša, ja ņem vērā, ka tika aizvadītas 36 spēles. Bijušā liepājnieka rēķinā šosezon 11 gūti vārti. Tikpat Skonto rezultatīvākajiem uzbrucējiem Valērijam Šabalam un Tadam Labukam. Tiesa, četrus vārtus Jemeļins guva ar «pendelēm».


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi