Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas hokejistiem nākamā atskaite Vankūverā

Aptaujātie Latvijas hokeja eksperti ir vienisprātis savos vērtējumos, proti, Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātu aizvadījusi ļoti labi. Tomēr, sildoties panākumu saulītē, nevajadzētu aizmirst, ka rudens pienāks ātri un drīz vien valstsvienībai būs nākamais atskaites punkts.

"Ja hokejisti izcīnīto septīto vietu pielīdzinās pasaules čempionāta zelta medaļām, tad šim panākumam sekos rūgta vilšanās," ar preses starpniecību vērtīgu atziņu spēlētājiem nodeva U-20 izlases galvenais treneris Andrejs Maticins.

Masaļskis un KHL

Pasaules 2009.gada čempionāta bilance — četras uzvaras septiņās spēlēs — Latvijai ir labākā, kopš hokeja elitē spēlē 16 komandas pēc pašreizējās sistēmas. Labāk hokeja izlasei klājās tikai 1997.gadā, kad astoņās spēlēs tika izcīnītas četras uzvaras, divreiz spēlēts neizšķirti un piedzīvoti divi zaudējumi. Toreiz elitē bija 12 komandu, un pēc pirmā posma sadalījās divi sešnieki. Latvija lielāko ražu ievāca otrajā posmā, spēlējot par 7. līdz 12.vietu, kad tika izcīnītas četras uzvaras pēc kārtas.

Bernes izvērtējumā hokeja pārzinātāji precīzi salika punktus uz i. Uzsverot visas komandas ieguldījumu, priekšplānā tomēr izvirzījās pārliecinošais vārtsarga Edgara Masaļska sniegums un Herberta Vasiļjeva vadītā uzbrucēju trijnieka pienesums kopējam katlam.

Normunds Sējējs, kā Dinamo Rīga valdes priekšsēdētājam pienākas, akcentēja izlases kodola spēlēšanu Dinamo sastāvā KHL čempionātā, kur lielākā daļa hokejistu ieguva laba līmeņa spēļu praksi visas sezonas garumā. Arī viņam taisnība.

Znaroka liktenis

Oficiālu vērtējumu Latvijas izlases iespētajam Bernē sniegs Hokeja federācijas valde, taču plāna pārpildīšana, paceļoties trīs vietas augstāk virs izvirzītā uzdevuma — desmitās vietas, ļauj pilnīgi droši prognozēt, ka novērtējums būs ar lielu plus zīmi.

"Esmu runājis jau ar vairākiem valdes locekļiem, piemēram, Valentīnu Bļugeru un Andri Deniņu. Viņi ir gandarīti par sasniegto," pēc atgriešanās no Šveices kopējo valdes gaisotni atklāja Lipmans.

To izlasot, daudzi varbūt iebildīs, ka tā ir tukša salmu kulšana, jo tas tāpat visiem ir skaidrs. Tad atmiņas atsvaidzināšanai derētu atgādināt 2004.gada vasaras notikumus. Arī toreiz izlase iekļuva ceturtdaļfinālā un izcīnīja 7.vietu, tomēr vasara nebūt nepagāja mierīgi. Ar toreizējo izlases galveno treneri Kurtu Lindstrēmu līgumsaistības netika pagarinātas, jo trenera prasības nesaskanēja ar federācijas iespējām. Vismaz tā ziņoja LHF prezidents Kirovs Lipmans.

Saprotams, ka pēc tik veiksmīga čempionāta arī pašreizējais izlases treneris Oļegs Znaroks vēlēsies dāsnāku atalgojumu par padarīto darbu. Pēc Lipmana vārdiem, pirmie mājieni jau esot bijuši. Tāpat dzirdamas runas, ka izlases treneris jautājumu apspriešanā vairāk sācis runāt pavēles, nevis vēlējuma formā. Ne visiem tas var patikt.

Pēc pasaules čempionāta Znarokam beidzās trīs gadu līgums ar LHF (pēc sistēmas 2+1). Pats treneris izteicis gatavību turpināt darbu izlasē. Viņa kritiķi mainījuši domas par treneri un gluži kā politiķi pirmsvēlēšanu kampaņā pielāgojušies valdošajam izdevīgajam strāvojumam.

"Domāju, ka Znaroks paliks, bet gala lēmumu pieņems valde," Lipmans nav kategorisks, tomēr liek noprast ticamāko notikumu attīstības gaitu. "Izlase ir parādījusi ļoti labi sniegumu, tomēr tas nenozīmē, ka tagad būtu tikai jāpriecājas un nebūtu jāskatās nākotnē. Manas domas jau ir novirzītas uz nākamo mērķi — izlases spēlēšanu 2010.gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs. Protams, nokļūšana olimpiādē jau ir sasniegums, taču arī Vankūverai būs konkrēts uzdevums, kuru vajadzēs izpildīt."

Sezonas skices

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) kongresā pārrunās ar citu valstu pārstāvjiem ieskicējušies iespējami pretinieki pārbaudes spēlēs, gatavojoties Vankūverai un 2010.gada pasaules čempionātam Vācijā. Panākta vienošanās ar Norvēģiju aizvadīt pārbaudes spēli olimpisko spēļu turnīra priekšvakarā Kanādā.

Lipmans cer, ka novembrī Latvija spēlēs Deutscland Cup Vācijā. Taču Bernē jau tika izdalīti nākamā turnīra bukleti, bet Latvijas izlases dalībnieku skaitā nebija. Var jau būt, ka pasaules rangā uz leju krītošā Vācija atkal gribēs draudzēties ar Latviju, kura virzās pretējā virzienā. Pirms pasaules čempionāta atkal varētu būt spēles ar Franciju. Mutiska vienošanās esot panākta ar Krieviju.

"Sešu spēļu Rīgā vairs nebūs," Lipmans guvis rūgtu mācību pēc pustukšajām tribīnēm pārbaudes spēlēs šopavasar.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Latvijas hokejistu pretinieki nākamgad būs Kanādas, Šveices un Itālijas izlases

Lipmans: prēmijas hokejistiem būs arī šogad

VIDEO: Fani lidostā sumina Latvijas hokeja izlasi

Krievijas hokejisti triumfē pasaules čempionātā

Labākie Latvijas izlasē - Masaļskis, Skrastiņš un Ņiživijs

Latvijas valstsvienība pasaules čempionātos

Gads, spēles, uzvaras, neizšķirti, zaudējumi, vārti, vietas, galvenie treneri

1997 8 4 2 2 37:23 7.vieta L.Beresņevs
1998 6 3 1 2 21:18 9.vieta L.Beresņevs
1999 6 2 0 4 24:22 11.vieta L.Beresņevs
2000 7 3 1 3 15:17 8.vieta H.Vasiļjevs
2001 6 3 1 2 19:13 13.vieta H.Vasiļjevs
2002 6 1 0 5 14:20 11.vieta K.Lindstrēms
2003 6 3 0 3 14:16 9.vieta K.Lindstrēms
2004 7 2 2 3 12:14 7.vieta K.Lindstrēms
2005 6 2 1 3 12:19 9.vieta L.Beresņevs
2006 6 2 1 3 12:24 10.vieta P.Vorobjovs

Gads, spēles, uzvaras, uzvaras pagarinājumā, zaudējumi pagarinājumā, zaudējumi, vārti, vietas, galvenie treneri

2007 6 2 0 1 3 20:22 13.vieta O.Znaroks
2008 6 2 0 0 4 11:19 11.vieta O.Znaroks
2009 7 2 2 0 3 19:18 7.vieta O.Znaroks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi