Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Minskā ar Latvijas izlases līdzdalību sākas lielais hokejs

Šodien Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā sākas 78. pasaules čempionāts hokejā - jau astoņpadsmito pavasari pēc kārtas elitē spēlēs arī Latvijas izlase. Kamēr mūsējiem pirmā spēle gaidāma vien sestdienas pievakarē, pirmajā dienā spēkus samēros astoņas citas izlases.

Tiesības rīkot čempionātu par Eiropas pēdējo diktatūru dēvētā Baltkrievija ieguva pirms pieciem gadiem. Gan pirms, gan pēc tam vairāki Eiropas un ASV politiķi aicinājuši Starptautisko Hokeja federāciju (IIHF) turnīru pārcelt uz citu valsti, tomēr prezidenta un kaislīga hokeja piekritēja Aleksandra Lukašenko vadītā Baltkrievija tiesības rīkot hokeja svētkus saglabājusi.

Izspēles kārtība

Kā ierasts, elites divīzijā spēlēs 16 izlases. Līdzīgi kā iepriekšējos divos gados, arī šoreiz komandas sadalītas divās grupās.

A grupa: Zviedrija, Čehija, Kanāda, Slovākija, Norvēģija, Dānija, Francija un Itālija.

B grupa: Somija, Krievija, ASV, Šveice, Vācija, Latvija, Baltkrievija, Kazahstāna.

Arī turnīra izspēles kārtība saglabājusies nemainīga: Lai sasniegtu ceturtdaļfinālu un turpinātu cīņu par medaļām, savā grupā pēc viena apļa jāiekļūst labāko četriniekā, bet katras apakšgrupas vājākā komanda elites divīziju atstās. Neatkarīgi no sekmēm, katrai komandai čempionātā garantētas vismaz septiņas spēles, bet medaļnieki aizvadīs visas desmit.

Apakšgrupu spēles ilgs no 9. līdz 20.maijam, visi četri ceturtdaļfināli notiks 22.maijā, pusfināli - 24.maijā, bet dienu vēlāk izšķirošās spēles par godalgām.

Jau zināms, ka nākamgad elitē atgriezīsies Austrija un Slovēnija, kas aizstās divas vājākās izlases Minskas turnīrā.

Notikumus laukumos pārraudzīs kopumā 16 galvenie tiesneši un 16 līnijtiesneši no 14 valstīm. Latvijas pārstāvju gan viņu vidū nav.

Arēnas

Visas 28 B grupas spēles notiks aptuveni 15 000 līdzjutēju ietilpīgajā Minsk Arena, kurā ikdienā savas mājas spēles aizvada KHL klubs Minskas Dinamo, bet A grupas mači tiks aizvadīti Chizhovka Arena ar aptuveni 8000 lielu ietilpību. Abas arēnas atrodas Minskā. Ja ceturtdaļfināli vēl paredzēti abās arēnās, tad pusfināli un spēles par medaļām notiks vienīgi Minsk Arena.

Galvenie favorīti

Bukmeikeri pie galvenajiem favorītiem pieskaita Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadīto Krieviju, Zviedriju un Kanādu. Pirms gada pasaules čempionu titulu ieguva zviedri, uzveicot sensacionāli līdz finālam aizkļuvušos šveiciešus, bet bronzu kaklā kāra ASV. Daudzi spēcīgāko izlašu hokejisti vēl turpina cīņas NHL Stenlija kausa izcīņā, bet liela daļa šogad pasaules čempionātā nepiedalās savainojumu, noguruma vai citu iemeslu dēļ. Ņemot vērā, ka hokeja sezonas galvenais notikums tomēr bija Soču olimpiskais turnīrs, kā ierasts, olimpiskajā gadā pasaules čempionātam ir nedaudz otršķirīga nozīme. Tas gan nenozīmē, ka komandas par godalgām cīnīsies ar mazāku degsmi - vadošo hokejistu prombūtne dod iespēju sastāvā debitēt citiem, ne mazāk ambicioziem spēlētājiem. Tā tas ir arī Latvijas izlasē.

Latvijas izlase

Pēdējos divos pasaules čempionātos, kopš ieviesta jaunā izspēles sistēma, Teda Nolana vadītajai Latvijai nav izdevies sasniegt ceturtdaļfinālu. Pirms diviem gadiem Stokholmā ar divām uzvarām un sešiem punktiem grupā palikām piektie - kā pēdējie ar 13 punktiem ceturtdaļfinālā iekļuva norvēģi. Pirms gada Helsinkos atkal divas uzvaras un septiņi punkti - šoreiz ceturtdaļfinālisti slovāki bija tikai vienas uzvaras tiesu jeb trīs punktus priekšā. Tiesa, pa vidu iespraucās arī vācieši, kurus no iespējas turpināt cīņu par medaļām šķīra viens punkts. Vairāk par divām uzvarām čempionātā nav izdevies izcīnīt kopš veiksmes stāsta 2009.gadā Šveicē, kad pēdējo reizi izdevās sasniegt ceturtdaļfinālu.

Jau šobrīd ir skaidrs, ka Nolanam šis turnīrs būs pēdējais pie izlases stūres, jo šo darbu apvienot ar galvenā trenera pienākumiem NHL klubā Bufalo Sabres kļuvis neiespējami. Šopavasar kanādietis izlasei pievienojās tikai pēdējās divās pārbaudes spēlēs - līdz tam izlasi gatavoja viņa palīgi Toms Kūlens un Kārlis Zirnis.

Kopumā Latvija gatavošanās ciklā aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Vispirms viesos divi zaudējumi ar identisku rezultātu 1:5 Somijai, bet tad Rīgā ar Krieviju uzvaras dalītas uz pusēm (2:3, 1:0). Turpinājumā divreiz savā laukumā pārspēta Francija (2:1, 6:3), bet turnīrā Bratislavā zaudēts mājiniekiem slovākiem (3:5) un pārspēti norvēģi (2:0).

No komandas, kas februārī Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja vēsturisko 8.vietu, Minskā neredzēsim virkni līderu. Nebūs kapteiņa Sanda Ozoliņa, vēl aizsardzībā dažādu iemeslu dēļ nespēlēs Arvīds Reķis, Krišjānis Rēdlihs, Ralfs Freibergs un Oskars Bārtulis. Komandai nepalīdzēs arī KHL klubu uzbrucēji Jānis Sprukts, Mārtiņš Karsums, Lauris Dārziņš un Vitālijs Pavlovs. Toties komandā būs trīs šāda līmeņa spēļu debitanti, turklāt, katrs savā pozīcijā. Tie ir 19 gadus vecais vārtsargs Ivars Punnenovs, 19 gadus vecais uzbrucējs Roberts Lipsbergs un astoņpadsmitgadīgais aizsargs Jānis Jaks. Paredzams, ka Lipsbergs čempionātu sāks otrajā maiņā kopā ar Zemgu Girgensonu un Miku Indraši, bet abiem pārējiem debitantiem uz iespēju nāksies pagaidīt. Izlasē atgriezies arī 39 gadus vecais aizsargs Rodrigo Laviņš - viņš ir vienīgais, kurš atjaunotās Latvijas krāsas aizstāvējis kopš pašas pirmās izlases spēles 1992.gada rudenī.

Spēcīga izskatās vārtsargu līnija - stabilā izlases vērtība Edgars Masaļskis, nule NHL debitējušais Kristers Gudļevskis un jau minētais Punnenovs. Tāpat uzbrukumā atjaunota kāda sena, bet efektīva saikne: kopā pēc vairāku gadu pārtraukuma spēlē Herberts Vasiļjevs, Mārtiņš Cipulis un Aleksandrs Ņiživijs.

Kopumā uz Minsku devušies Latvijas 25 hokejisti - trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 14 uzbrucēji.

Par komandas kapteini iecelts izlases veterāns Herberts Vasiļjevs, savukārt viņa asistenti būs Georgijs Pujacs, Artūrs Kulda un Kaspars Daugaviņš, kuri šos pienākumus uzņemsies rotācijas kārtībā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Poprad, Slovākija), Ivars Punnenovs (Rapersvīles Jona Lakers, Šveice), Kristers Gudļevskis (Tampabejas Lightning, NHL);

aizsargi - Guntis Galviņš (bez kluba), Rodrigo Laviņš, Jēkabs Rēdlihs, Georgijs Pujacs, Kristaps Sotnieks (visi - Rīgas Dinamo), Jānis Jaks (Rīga), Māris Jass (Homutovas Pirati, Čehija), Artūrs Kulda (Ufas Salavat Julajev, KHL);

uzbrucēji - Gints Meija, Andris Džeriņš, Mārtiņš Cipulis, Aleksandrs Ņiživijs, Miks Indrašis (visi - Rīgas Dinamo), Juris Štāls (Poprad), Koba Jass (Liberecas Bili Tygri, Čehija), Armands Bērziņš (Atirau Beibaris, Kazahstāna), Herberts Vasiļjevs (Krēfeldes Pinguine, Vācija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes ZSC Lions, Šveice), Miķelis Rēdlihs (Jaroslavļas Lokomotiv, KHL), Zemgus Girgensons (Bufalo Sabres, NHL), Roberts Lipsbergs (Sietlas Thunderbirds, WHL), Kaspars Daugaviņš (Maskavas Dinamo, KHL).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas kalendārs

10.maijs 16.45* Somija - Latvija
11.maijs 13.45 Vācija - Latvija
13.maijs 20.45 Kazahstāna - Latvija
15.maijs 16.45 ASV - Latvija
17.maijs 12.45 Latvija - Krievija
19.maijs 20.45 Latvija - Baltkrievija
20.maijs 16.45 Latvija - Šveice

*Pēc Latvijas laika

Latvijas sekmes

Latvija pēdējos piecos gados PČ
2013 11.vieta
2012 10.vieta
2011 13.vieta
2010 11.vieta
2009 7.vieta

9.maija spēles

16.45 Šveice - Krievija un Francija - Kanāda
20.45 Baltkrievija - ASV un Slovākija - Čehija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi