Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sējējs par Rīgas Dinamo nākotni: Gribam sastāvā ieplūdināt svaigas asinis

Pārrunas jau bijušas ar trenera amata kandidātiem, nosauktas dalībkomandas spēlēšanai Latvijas dzelzceļa kausa izcīņā, un arī KHL nākamās sezonas kalendāra uzmetumā ir vieta Rīgas Dinamo. Pagājušās nedēļas vidū komandas ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs skaidru atbildi gan vēl nevarēja dot, tomēr pazīmes un darbības norāda uz to, ka Rīgas Dinamo spēlēs arī 8. KHL čempionātā.

Intervijas fragments

Jau pirmsākumos Dinamo vadība uzsvēra, ka viens no galvenajiem kluba uzdevumiem ir gatavot spēlētājus Latvijas izlasei. Spēlējot KHL, hokejistiem attīstībā vajadzēja spert soļus uz priekšu, taču aizvadītas jau septiņas sezonas, bet redzam, ka izlase cīnās par palikšanu augstākajā grupā.

Es varu tikai padalīties ar saviem novērojumiem visu šo gadu laikā. Spēlētāju mums ir tik daudz, cik viņu ir. Es saskaitīju, ka tikai trīspadsmit spēlētāji ir bijuši Dinamo trīs un vairāk sezonu. Aizvadītajā sezonā mums bija problēmas - aizkavējās algu izmaksas, un vēlu sākām nolīgt darbā ārzemniekus, tāpēc cerējām, ka beidzot sevi spēs apliecināt vietējie spēlētāji, kuri iepriekš bija sūkstījušies, ka viņiem ir maz spēles laika, jo vairākumā un mazākumā jau pārsvarā spēlējot tikai ārzemnieki. Jau no pirmās pārbaudes spēles šoreiz viņiem bija iespēja sevi parādīt, taču sezonas laikā mēs pārliecinājāmies, ka vadošajām lomām viņi nav gatavi.

Dinamo pirmsākumos jaunā kvalitātē sevi apliecināja Lauris Dārziņš, Jānis Sprukts un Miķelis Rēdlihs, tas bija par pamatu kluba vadības izteikumam, ka Dinamo ražo miljonārus. Progresēja arī aizsargi Krišjānis Rēdlihs un Kristaps Sotnieks. Tagad būtu pienācis laiks nākamajai paaudzei iet viņu pēdās, bet pēdējās sezonās sekotājus, izņemot Miku Indraši, tā īsti neredz…

Ilgu laiku mums komandā bija tā sauktie veterāni - Ņiživijs, Ankipāns, Laviņš, savulaik arī Sorokins -, kuri vēl bija izgājuši veco padomju skolu. Vai tad jaunie viņus «nokoda»? Viņi vienkārši pacietīgi sagaidīja savu laiku, kad šie spēlētāji aizies, lai ieņemtu viņu vietas. Pa visiem šiem gadiem es neesmu no viņu puses redzējis vēlmi būt pārākiem. Cik reižu neesmu teicis: veči, oficiālie treniņi ir tikai divdesmit procentu no tā, kas jums ir vajadzīgs. Atlētikas zāle ir pieejama, un ledus Inbox.lv hallē ir brīvs līdz pulksten diviem pēcpusdienā. Slidošana, metieni, iemetieni… To visu bija iespējams papildus trenēt. Sapulcēs es vairākkārt teicu: ja ir vajadzīgs ledus, zvaniet man, un es visu sarunāšu.

Bija kāds zvans?

Neviena. Es varu paslavēt tikai Meiju, jo pirms pāris gadiem es tiešām redzēju, ka viņš katru dienu papildus trenējās. Arī Meijam gan ir nianses, kas jāturpina slīpēt, piemēram, metiens, neapstādinot ripu.

Cik ir minimālā summa, kas pēc KHL noteikumiem mēnesī ir jāmaksā jebkuram spēlētājam?

KHL noteiktā minimālā alga ir trīs miljoni rubļu. Valūtas kurss svārstās, bet vidēji tie ir seši tūkstoši eiro.

Kādās līgās nākamsezon varētu nokļūt Dinamo spēlētāji, ja komanda tomēr nespēlē KHL?

Es nezinu. Būtu iespēja sameklēt trijiem vai četriem vietu adekvātos klubos. Uzskatāms piemērs ir Guntis Galviņš. Viņam bija konflikts Rīgas Dinamo, tāpēc tika aizmainīts uz Hantimansijskas Jugra komandu. Nenospēlēja tur visu sezonu, jo no viņa pakalpojumiem komanda atteicās. Pēc tam viņš aizbrauca uz Zviedriju, no kurienes jau nokļuva Itālijā. Tā ir liela atšķirība - spēlēt KHL kā ārzemniekam vai būt vietējā spēlētāja statusā. Vadība mēdz acis pievērt uz vietējā spēlētāja kļūdām, taču pret ārzemnieku prasības ir daudz stingrākas. Pats ilgus gadus biju ārzemnieka statusā, tāpēc to visu ļoti labi zinu. Man ir arī jāatzīst, ka spēlētājus esam nedaudz izlaiduši gan naudas, gan arī darba ziņā. Esmu runājis ar Lauri Dārziņu, Miķeli Rēdlihu un Mārtiņu Karsumu, kuri ir spēlējuši vai spēlē Krievijas klubos. Viņi visi apgalvo, ka Dinamo treniņi vasaras nometnē esot pielīdzināmi sanatorijai.

Galvenais visus interesējošais jautājums - vai Rīgas Dinamo komanda būs nākamajā KHL sezonā?

Patlaban viss notiek, lēnā garā strādājam. Sīkāka informācija ir Jurim Savickim (Dinamo Rīga padomes priekšsēdētājs - aut.). Es ceru, ka jau nākamnedēļ (saruna notika trešdien - aut.) saņemsim vairāk apstiprinošu ziņu.

Kāda ir pašreizējā situācija, ja, piemēram, jāsāk komplektēt sastāvs uz nākamo sezonu?

Sešiem spēlētājiem ar klubu turpinās līgums (vārtsargam Jakubam Sedlāčekam, aizsargam Krišjānim Rēdliham, uzbrucējiem Laurim Dārziņam, Robertam Bukartam, Rodrigo Ābolam un Brokam Troteram - aut.), un pieciem (aizsargam Oskaram Cibuļskim, uzbrucējiem Mārim Bičevskim, Andrim Džeriņam, Mikam Indrašim un Kasparam Saulietim) izteicām kvalifikācijas līguma pieteikumu. Tas nozīmē, ka KHL mums uz viņiem ir tiesības. Vārtsargs būs jāmeklē viens, jo līgums turpinās Sedlāčekam. Ārzemniekus vajadzēs meklēt, bet par to es īpaši neuztraucos. Amerikas Hokeja līgā (AHL) turpinās sezona, un gan jau būs spēlētāji, kuri nedabūs divvirziena līgums ar NHL. Viņi meklēs iespējas spēlēt Eiropā. Viela pārdomām gan būs par vietējo spēlētāju atlasi.

Pēc vairāku spēlētāju parādītā snieguma Prāgā nezin vai ir vēlēšanās ar viņiem parakstīt līgumu, bet vai ir labāki, ko ņemt viņu vietā?

Īpaši labāku jau nav, bet jebkurā gadījumā ir doma atsvaidzināt sastāvu. Ir spēlētāji, kuri ir komandā piecus, sešus vai pat septiņus gadus. Katru gadu mēs gaidām, ka varbūt viņi beidzot izšaus. Visu laiku gaidām, bet šāvieni ir tikai ar tukšām patronām, tāpēc gribam sastāvā ieplūdināt svaigas asinis. Tās ir tikai manas domas, bet, manuprāt, jau pagājušajā vasarā sastāvā vajadzēja atstāt uzbrucējus Lauri Bajarunu un Artūru Ozoliņu. Treneri lēma citādi, jo uzskatīja, ka ilggadējie Dinamo spēlētāji ir nedaudz labāki. Tad man bija jautājums - cik labi būtu Bajaruns un Ozoliņš, ja viņi būtu Dinamo pavadījuši tik ilgu laiku?

Runā, ka Artis Ābols dodas par galvenā trenera palīgu uz Toljati Lada, bet Ģirts Ankipāns - uz Ņižņijnovgorodas Torpedo par palīgu Pēterim Skudram.

Par Toljati variantu man nav oficiāla apstiprinājuma. Ja reiz ir piedāvājums un tāda ir izvēle, tad manis pēc lai tā būtu. Ģirts Ankipāns bija pie manis atbraucis. Izstāstīja, ka ir interesants piedāvājums, taču negribot aiz sevis aizcirst durvis. Es viņu saprotu, tāpēc teicu: brauc, strādā, un tad jau skatīsimies, kā viss attīstīsies.

Rīgas Dinamo turpinot spēlēt KHL, treneru Ābola un Skudras vairs nebūs komandā?

Cik es saprotu, Ankipāns ir vienojies ar Torpedo. Tā viņam būs jauna pieredze, kas noderēs turpmākajā karjerā. Par treneriem - uz papīra mums ir varianti. Ar vienu otru jau ir arī runāts. Kad būs kaut kas konkrētāks, tad arī ziņosim. Bez treneriem nepaliksim.

Ir runāts ar vietējiem vai ārzemju treneriem?

Vai tad mums ir treneri, kuri šo darbu varētu pienācīgi darīt?

Visu sarunu ar Rīgas Dinamo ģenerālmenedžeri Normundu Sējēju lasiet pirmdienas, 25.maija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Normunds Sējējs

Dzimis 1968. gada 12. februārī
Amats: Dinamo Rīga ģenerālmenedžeris
Spēlētāja karjera: Rīgas Dinamo (1987-1991), Rīga-Stars (1991-1992), Pārdaugava (1992-1994), KooKoo (Somija, 1. divīzija, 1994-1995), HC Litvinov (Čehija, 1995-1997), ESC Moskitos Essen (Vācija, 2. līga, 1997-1998), HC Karlovy Vary (Čehija, 1998-1999, 2000-2001), Chur (Šveice, B līga, 1999-2000), Trenčīnas Dukla (Slovākija, 2001-2003), Bratislavas Slovan (2003-2004), Rīga-2000 (2004-2006)
Trenera menedžera karjera: Rīga-2000 (spēlētājs - trenera palīgs, 2004-2006), Rīga-2000 (galvenais treneris, 2006-2008), Rīgas Dinamo (ģenerālmenedžeris, 2008-2012, 2013-2015), Prāgas Lev (ģenerālmenedžeris, 2012-2013), Prāgas Sparta (sporta menedžeris, 2012-2013)


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi