Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Treneru tīklos ievilināts

Hokeja klubā Rīgas Dinamo, kurš nākamajā sezonā spēlēs jaunizveidotajā Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) kopā ar 21 Krievijas klubu un vēl pa vienai komandai no Kazahstānas un Baltkrievijas, jau pāris mēnešu norit intensīvs sagatavošanās darbs. Parakstīti līgumi ar spēlētājiem, izvēlēti treneri, un visi jau sākuši rosīties katrs savā lauciņā, tomēr oficiāli gatavošanos jaunajai sezonai pēc KHL noteikumiem komanda drīkstēja sākt tikai 15.

jūlijā. Tāpēc arī Artis Ābols spēlētāja karjeras laikā uzsūktās zināšanas tikai no rītdienas oficiāli var sākt nodot citiem. Par pārmaiņām dzīvē viņš izsakās, izmantojot Al Kapone leksiku. "Būtībā man tika izteikts piedāvājums, no kura nevarēju atteikties."

Bijušajam izlases hokejistam Artim Ābolam otrdien oficiāli ir pirmā darba diena trenera amatā Rīgas Dinamo


Sākam 15.jūlijā — jau mēnesi šāds paziņojums izlasāms zem komandas logo, kuru rotā liels D burts, divas lauvas un trīs zvaigznes, tapšanas stadijā esošajā dinamoriga.eu interneta lapā. Artim Ābolam 15.jūlijs turpmāk būs tikpat zīmīgs datums kā skolniekiem 1.septembris. Šajā datumā viņam sākas trenera gaitas. Pagaidām gan kā palīgam pie slovāku speciālista Juliusa Šuplera.

Labs sākums un beigas


Septiņpadsmit gadu Artis pavadīja profesionālajā hokejā. Par Rīgas Dinamo viltīgākajiem spēlētājiem savulaik mēļoja, ka viņi ievērojuši nerakstītu zelta likumu, proti, hokejistam sevi no labākās puses esot jāparāda divas reizes — sezonas sākumā, lai nostabilizētos sastāvā, un pavasarī, lai iegūtu līgumu nākamajai sezonai. Ābols par sevi skaļāk lika runāt karjeras sākumā un beigu posmā. Deviņdesmito gadu sākumā viņš bija viens no tālaika Latvijas meistarkomandas Pārdaugava līderiem un 1993.gada pavasarī ar svarīgiem vārtiem spēlē pret Ukrainu palīdzēja Latvijai izkļūt no C uz B grupu. Otrreiz Artis pa īstam nozibeņoja 2005./2006.gada sezonā, kad kā viens no Rīga 2000 līderiem izcīnīja Latvijas čempionu titulu, ieguva otro vietu Kontinentālajā kausa izcīņā un trešo Baltkrievijas atklātā čempionātā.

Nevar teikt, ka pa vidu bija gluži tukšais periods. No 1999. līdz 2002.gadam Ābols četras reizes tika iekļauts izlases sastāvā spēlēšanai pasaules čempionātos. Tomēr pirmās vijoles partijas tad spēlēja citi. Piemēram, kad 2000.gada maijā Sanktpēterburgā Latvija uzvarēja Krieviju un pirmo reizi aizspēlējās līdz ceturtdaļfinālam, žurnālisti steidza medīt Jura Opuļska māti, jo visapkārt runāja par viņas dēla iemestajām ripām. Ābols A grupas turnīros palika ar pieticīgu bagāžu — četros gados vieni vārti.

Runasvīra dotības


Par vienu gan varam nešaubīties — tik raiti un izsmeļoši kā Artis neviens no treneriem lietas būtību neizskaidros. Pēdējos četrus gadus Ābola balsi dzirdam TV3 ēterā pasaules čempionāta reportāžu laikā. "Viņš neapšaubāmi ir pilnākā loze, kādu esmu vilcis hokeja aprindās," uz Arta komentētāja talantu norāda TV3 sporta pārraižu producents Toms Circenis. Pirms Ābola komentēšanu izmēģināja treneri Gints Bisenieks un Andris Bartkevičs, kā arī 2004.gada Prāgas pavasarī Harijs Vītoliņš.

Sadarbība ar televīziju — Artim aizsākusies nejaušas sakritības dēļ. 2003.gadā Rīga-2000 aizvadīja pārbaudes spēļu ciklu Ziemeļamerikā. Ābolu izmitināja vienā istabiņā ar Circeni. "Runājāmies par šo un to, un tad es vienā brīdī apjautu, ka viņš varētu būt ļoti labs komentētājs. Savā izvēlē noteikti neesmu kļūdījies. Vispirms jau par to liecina fakts, ka klausītāji Arti ir pieņēmuši." Pasaules čempionātā Kanādā Ābols komentēja tandēmā ar Rīga 2000 menedžeri Armandu Simsonu, kuram jau bija iekrāta prakse basketbola reportāžās un masu pasākumu vadīšanā. Par spīti lielākai pieredzei, Simsons apgalvo: "Artis bija mans skolotājs. Tieši tā, jo viņš hokeju neapšaubāmi pārzina daudz labāk. Kad kļūdījos, viņš mani nekavējoties izlaboja."

Vai pastāv iespēja, ka Rīgas Dinamo nākotnē var arī zaudēt vienu no saviem treneriem? "Hokeja reportāžas televīzijā ir neregulāras, tāpēc pagaidām viņam nevaram piedāvāt pastāvīgu darbu. Vēl viens mīnuss, ka Artis detalizēti pārzina tikai hokeju. Tomēr nav šaubu, ka nākamajā pavasarī pasaules čempionātā Šveicē atkal ceram uz viņu kā komentētāju," pēc Circeņa teiktā, līdz ar sezonas beigām Rīgas Dinamo Ābolam darba cikls varētu nebeigties.

Skandināvijas un Šuplera skola


Neapstrīdams ir fakts, ka jaunie treneri iespaidojas no saviem priekšgājējiem. Labākais, ko viņi ir piedzīvojuši aiz apmales spēlētāja gaitās, tiek mēģināts transformēt pašu darbā. Ābolam ir viela pārdomām. Deviņdesmito gadu sākumā Pārdaugavu un izlasi vadīja padomju skolas stingrās līnijas piekritējs Mihails Beskašnovs. Septiņus ar pusi gadus viņš spēlēja uz demokrātiju tendētajās ziemeļvalstīs — Zviedrijā, Somijā un Dānijā, bet spēlētāja karjeras beigu posmā un treneru gaitu skolotājs bija un būs slovāks Juliuss Šuplers. "Par laktāti un vēl dažiem medicīniskiem terminiem pirms Šuplera atbraukšanas īsti nebiju pat dzirdējis. Viņam visa metodika ir balstīta uz zinātniskiem pamatiem. Tas būtībā ir viens no trenera galvenajiem un grūtākajiem uzdevumiem — panākt, lai spēlētājs būtu labākajā fiziskajā kondīcijā. Par sevi varu teikt, ka tik labi kā pie Šuplera es savas karjeras laikā nekad nebiju juties."

Privātās sarunās izteiktais sašutums par piedzīvoto šoku, pārbraucot no Zviedrijas uz Latviju, norāda uz Artim nepieņemamajām padomju treneru mantojumā iegūtajām darba metodēm. "Mans puika Rodrigo iesākumā bija pilnīgā neizpratnē — kas notiek? Zviedrijā viss bija orientēts uz pozitīvismu. No trenera pārsvarā skanēja tikai uzmundrinājumi, turpretī Latvijā viņš saskārās ar histērijai līdzīgu ainu. Aiz apmales skaļā balsī aizrādījumus izteica treneris, bet spēļu laikā viņu mēģina pārkliegt vecāki!"

Pasaules filozofijas metri ir teikuši, ka ar cilvēkiem ir jārunā. Tikai tā varot nogludināt konfliktsituācijas un darba gaitā iespējams panākt vēlamo rezultātu. Lai nu ko, bet runāt Ābols prot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi