Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Hemiltons uzvar Monako un izvirzās vadībā kopvērtējumā

Brits Lūiss Hemiltons svētdien uzvarēja pasaules F-1 čempionāta sestā posma - Monako Grand Prix sacensībās, vienlaikus izvirzoties vadībā arī kopvērtējumā. Sadursmēm bagātajās sacīkstēs pielijušajās Montekarlo ielās otro vietu izcīnīja polis Roberts Kubica (BMW Sauber), kurš divreiz pat bija sacīkstes vadībā. Trešo vietu ieguva kvalifikācijas uzvarētājs brazīlietis Felipe Masa (Ferrari). Šī bija pirmā Monako Grand Prix sacīkste piecu gadu laikā, kad neuzvarēja pilots, kurš bija ātrākais kvalifikācijā.

Ceturtais bija austrālietis Marks Vēbers, sekoja vācietis Sebastjans Fetels, pirmos punktus kopš 2006.gada nopelnīja brazīlietis Rubenss Baričello, japānis Kazuki Nakadžima, soms Heiki Kovalainens nopelnīja pēdējo punktu. Ferrari pilots Kimi Raikonens, būdams piektajā vietā, astoņus apļus pirms finiša nesavaldīja savu formulu un ietriecās priekšā braucošā Force India pilota Adriana Sutila spēkratā. Ja vācietim sacīkstes bija beigušās, tad Raikonens pēc jauna antispārna uzlikšanas atgriezās trasē, finišējot devītajā vietā.

Hemiltons kopvērtējumā ar 38 punktiem izvirzījies pirmajā vietā. Trīs punktus zaudē līdzšinējais līderis Raikonens, vēl par punktu mazāk ir Masam. Konstruktoru kausā pārliecinoši līderi ir Ferrari.

Startā Masa aizbrauca visiem pa priekšu, taču vairāk viņš uzmanību veltīja savam komandas biedram Raikonenam, tikai pēdējā brīdī pamanot, ka garām patraukties pa iekšmalu mēģina Hemiltons. Brits tomēr paguva iespraukties starp brazīlieti un somu, aizbraucot otrajā pozīcijā.

Bēdīgi sacensības sākās somam Heiki Kovalainenam. Viņa pilotētā McLaren formula noslāpa brīdī, kad bija jādodas iesildīšanās aplī. Līdz ar to sacensības viņš sāka no tehniskajiem boksiem un trasē devās kā pēdējais. Vēlāk viņš pamanījās sabojāt arī sava spēkrata antispārnu.

Sestais aplis nesa ievērojamas pārmaiņas līderu grupā. Vispirms trases nožogojumam nedaudz pieskārās Hemiltons, kā dēļ sprāga labā aizmugurējā riepa un bija jādodas boksos, tobrīd esot otrajā pozīcijā. Pēc diviem apļiem identisks misēklis gadījās arī Alonso. Turklāt spānim pagalam nepaveicās, jo viņš iebrauca boksos brīdī, kad tie tika slēgti, jo tobrīd trasē atradās drošības mašīna.

Vienlaikus ar Alonso nelaimi, avarīju piedzīvoja arī Deivids Kulthards (Red Bull), kura formula saslīdēja pielijušajā trasē un ietriecās apmalē. Tūliņ pat viņa avarējušās formulas aizmgurē ietriecās arī Sebastjēns Burdē (Toro Rosso), kurš mirkli pirms tam paspēja ietriekt savu spēkratu apmalē.

Savukārt Raikonenam bija jāveic brauciens cauri tehniskajiem boksiem, jo, kā izrādījās, trīs minūtes pirms starta McLaren tehniķi pārāk ilgi nebija izšķirušies par riepām, kādas uzlikt somu pilota spēkratan.

Drīz vien sekoja sadursme asajā 180 grādu līkumā. Alonso pa iekšmalu centās apdzīt Haidfeldu, taču aizķēra vācieša auto. Atsākot braukt, Haidfelds pārbrauca pāri Alonso antispārnam un spānim nācās vēlreiz doties boksos.

Tūliņ 15.apļa sākumā līderis Masa neveiksmīgi izslīdēja no trases, taču nepaspēja atgriezties līderpozīcijā, jo viņu apsteidza polis Roberts Kubica. Pēc 12 apļiem tajā pat vietā kļūdījās arī Raikonens. Būdams ceturtajā pozīcijā, somam nācās ripināt savu auto uz boksiem, lai nomainīto apskādēto antispārnu.

Sīkas sadursmes notika vēl vairākkārt, turklāt arī lietus padarīja sacensības ļoti gausas.
Pēc otra boksa apmeklējuma Kubica atguva vadību pār Masu. Visiem priekšā bija Hemiltons, kurš bija iekrājis jau pusminūtes pārsvaru. Taču tad 16 apļus pirms finiša smagu avārīju piedzīvoja Niko Rosbergs, divreiz ietriecoties apmalēs. Spēkrats pašķīda, piebārstot ar atlūzām visu trasi. Pilots no kūpošās formulas izkāpa sveiks un vesels. Taču šī avārīja dzēsa Hemiltona pusminūtes pārsvaru pār Masu un Kubicu, un cīņa varēja sākties no jauna. Taču pēc drošības mašīnas došanās malā situācija pilotu virknējumā nemainījās - Hemiltons, Kubica, Masa, lielākā pārsteiguma autors Adrians Sutils (Force India), Raikonens.

Vācu pilotam Sutilam prieki bija galā astoņus apļus pirms sacīkstes beigām, kad viņa formulas aizmugurē ietriecās Raikonens, kurš nespēja savaldīt savu auto. Raikonens salauza antispārnu un ar Sutilu vienlaikus devās boksos. Soms trasē atgriezās, bet Sutila formulai noslāpa dzinējs un viņš trasē vairs neatgriezās.

Sacensību dalībnieki neveica visus 78 apļus. Sacensības trasē ar īsāko apli un kopējo distanci noslēdzās mazliet ātrāk - daudzās sadursmes un jau tā lēnais temps trasē sacīkstes padarīja pagalam gausas. F-1 noteikumos ir teikts, ka, ja dalībnieki nav veikuši visus noteiktos apļus divu stundu laikā, tad tās ir jābeidz.

x x x

Monako Grand Prix

1. Lūiss Hemiltons (Lielbritānija, McLaren) - 2.00:42,742
2. Roberts Kubica (Polija, BMW Sauber) +3,064 sekundes
3. Felipe Masa (Brazīlija, Ferrari) +4,811 s
4. Marks Vēbers (Austrālija, Red Bull) +19,295 s
5. Sebastjans Fetels (Vācija, Toro Rosso) +24,657 s
6. Rubenss Baričello (Brazīlija, Honda) 28,408 s
7. Kazuki Nakadžima (Japāna, Williams) +30,180 s
8. Heiki Kovalainens (Somija, McLaren) +33,191 s
9. Kimi Raikonens (Somija, Ferrari) +33,792 s
10. Fernando Alonso (Spānija, Renault) +1 aplis
11. Džensons Batons (Lielbritānija, Honda) +1 aplis
12. Timo Gloks (Vācija, Toyota) +1 aplis
13. Jarno Trulli (Itālija, Toyota) +1 aplis
14. Niks Haidfelds (Vācija, BMW Sauber) +4 apļi
15. Adrians Sutils (Vācija, Force India) +8 apļi

Izstājās: Niko Rosbergs (Vācija, Williams) - 61.aplis, Nelsons Pikē (Brazīlija, Renault) - 49.aplis, Džankarlo Fisikella (Itālija, Force India) - 40.aplis, Deivids Kulthards (Lielbritānija, Red Bull) - 9.aplis, Sebastjēns Burdē (Francija, Toro Rosso) - 9.aplis.

Kopvērtējums

Piloti
1. L.Hemiltons 38 punkti
2. K.Raikonens 35
3. F.Masa 34
4. R.Kubica 32
5. N.Haidfelds 20
6. H.Kovalainens 15
7. M.Vēbers 15
8. F.Alonso 9
9. J.Trulli 9
10. N.Rosbergs 8

Konstruktoru kauss
1. Ferrari 69
2. McLaren 53
3. BMW Sauber 52
4. Williams 15
5. Red Bull 15
6. Toyota 9
7. Renault 9
8. Toro Rosso 6
9. Honda 6
10. Force India 0

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi