Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Melburnā startē Formula-1 jubilejas sezona

Pēc ilgas gaidīšanas pasaules Pirmās formulas (F-1) čempionāts ir sācies. Jau tradicionāli sezonai starts tiek dots Albertparka trasē Melburnā (Austrālija), kur jau aizvadīti pirmie treniņbraucieni.

= Aptauja: Vai Lūisam Hamiltonam šogad izdosies aizstāvēt F-1 čempiona titulu?

Šis F-1 čempionātam ir jubilejas gads. Pirmais čempionāts notika 1950.gada un kopš tā laika pasaulē labākais pilots F-1 klasē ticis noteikts jau 59 reižu.

Kurš kļūs par čempionu F-1 60.gadadienā? Ja citus gadus bija iespējams prognozēt galvenos favorītus, šopavasar reti kurš atļautos to darīt. Tik neprognozējama konkurence pirms sezonas pirmajām sacensībām nav bijusi kādu laiku. Kā allaž, spēcīgi būs Ferrari un McLaren (viņiem gan bija tehniskas nepilnības, taču līdz Austrālijas GP solīja, ka viss būs kārtībā), ļoti labi pirmsssezonas testos veicās Renault, Toyota, BMW Sauber un debitantiem Brawn GP, tik pat konkurētspējīgi ir Williams, Red Bull un Toro Rosso. Pagaidām tumšais zirdziņš ir Force India, kuri šogad izmantos Mercedes-Benz dzinējus.

Čempionāts vēl nav startējis, taču pirmie protesti un skaļas viedokļu apmaiņas jau notiek pilnā sparā. Viss sākās ar punktu kārtības koriģēšanu, kas izraisīja plašu neapmierinātību. Starptautiskā automobiļu federācija (FIA) nolēma, ka jau šogad čempiona titulu iegūs pilots, kurš izcīnījis visvairāk uzvaru nevis punktu, kā tas bija līdz šim. Pēc lielā kritikas viļņa FIA lēmumu atcēla.

Skaļus iebildumus radījusi atsevišķu komandu interpretācija tehniskajos noteikumos. Problēmas radās difuzora izmaiņā. Toyota, Williams un Brawn komandas tiek apsūdzētas no konkurentu puses par to, ka tās izmanto lielākus šos aerodinamiskos elementus nekā atļauts. Tādējādi trasē spēkrati spēj attīstīt lielāku ātrumu un vienā aplī iegūst vidēji pussekundi lielu pārsvaru. Šis fakts arī izskaidro, kādēļ pirmssezonas testos minētās komandas uzrādīja tik labus rezultātus. Turklāt spēcīgākie nevēlas pieļaut, ka komandas, kuras pērn bija autsaideros, pēkšņi sāks noteikt toni.

No izmaiņām tehniskajos jautājumos jāmin tas, ir ieviesta kinētiskās enerģijas reģenerācijas sistēma jeb KERS, kas dažām komandām radīja zināmas problēmas pirmssezonas testos. Arī priekšējais antispārns ir kļuvis platāks. F-1 čempionātā atgriežas sliku riepas.

Šis F-1 dalībnieku saimē nebūs lielu pārmaiņu gads. Karjeru ir beidzis vecmeistars Deivids Kulthards. Melburnā viņš iradies ne tikai kā komentētājs televīzijā, bet...arī kā Red Bull komandas rezerves pilots.

F-1 karjeru uzsāk šveiciešu pilots Sebastjēns Bēmi. 21 gadu vecais pilots brauks Toro Rosso komandā. Bēmi kļūs par pirmo šveicieti F-1 pēc Žana Denisa Deletresa, kurš Pacific Ford komandā startēja 1995.gada čempionātā. Bēmi var kļūt par 57.pilotu kopš 1950.gada, kurš nopelna punktus debijas sacīkstēs. Marks Surers ir pēdējais šveicietis kopš 1985.gada, kurš ieguvis punktus.

Komandu saimē debitēs Brawn GP, kura jau pirms pirmā starta ir ieguvusi plašu publicitāti un interesi. Lieliski rezultāti pirmssezonas testos komandu tuvina favorītu pulkam, ko atzīst arī virkne pilotu. Komandas formulas stiprina Mercedes Benz dzinēji, bet spēkratus pilotēs pieredzējušie Džensons Batons un Rubenss Barikello.

Interesanti, ka trikai trim komandām izdevies uzvarēt debijas posmā. Tas savulaik izdevās Alfa Romeo (1950), Mercedes (1954) un Wolf (1977) komandām.

Kopumā šosezon paredzēti 17 posmi. Atšķirībā no citiem gadiem, šogad čempionāts finišēs 1.novembrī Abū Dabī (AAE), kas ir vienīgais jaunais posms kalendārā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NODERĪGI


* Fakti pirms F-1 Austrālijas Grand Prix izcīņas
* F-1 kalendārs
* F-1 komandas un piloti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sāpīgs gandarījums

Riteņbraucējs Skujiņš: pēc šādām sacensībām motivācija tikai palielinās.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi