Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Liepiņš astotais prestižā klasikā Beļģijā; Skujiņš piedalās atrāvienā Basku tūrē

Emīls Liepiņš (Wallonie Bruxelles) trešdien Beļģijā spraigā lielās grupas finišā izcīnīja augsto astoto vietu prestižajā HC kategorijas klasikā Scheledeprijs, kamēr Toms Skujiņš (Trek – Segafredo) Spānijā iesaistījās dienas atrāvienā un uzvarēja kalnu starpfinišā prestižās pasaules tūres velobrauciena Itzulia Basque Country trešajā posmā, vēsta Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Dobelnieks Emīls Liepiņš trešdien aizvadīja savu trešo sacīksti Beļģijā Valonijas – Briseles komandas sastāvā. Mūsu sportists bija viens no komandas līderiem prestižajā “Scheldeprijs” klasikā, kurā startēja arī desmit pasaules tūres komandas. Konkurentu vidū tādas zvaigznes kā Vācijas čempions Paskāls Akermans (“Bora – hansgrohe”), pērnā gada uzvarētājs Fabio Jēkabsens (“Deceuninck – Quick Step”), Saša Modolo, Seps Vanmarke (abi “EF Education First”), Marsels Kitels (“Katusha – Alpecin”),  Andrē Greipels (“Arkea Samsic”), Kristofers Halvorsens (“Sky”), Makss Valšeids (“Sunweb”) un citi.

Riteņbraucēji veica 203 kilometru garu distanci ar vairākiem Beļģijai raksturīgiem kāpumiem un bruģa sektoriem. Iepriekšējie gadi parādīja, ka par uzvaru labas iespējas cīnīties ir sprinteriem, tādējādi arī Liepiņš bija viens no savas pārstāvētās vienības līderiem. Šīs sacensības allaž izcēlušās ar spēcīgiem sānu vējiem. Izņēmums nebija arī šis gads. Dēļ spēcīgā vēja, lielā grupa sadalījās vairākās mazās grupiņās un kopā peletons sabrauca tikai Šotenas pilsētā, kur tika veikta pēdējie apļi.

Sākotnējā atrāvienā spēja būt arī Liepiņa komandas biedrs Toms Virtgens, kurš kopā ar Kenetu Van Bilsenu (“Cofidis”) spēja iegūt vairāk nekā četru minūšu pārsvaru pār sekotājiem. Liepiņš tikmēr bija sekotāju vadošajās grupās.

Turpinājumā pārsvars sāka dilt un tapa skaidrs, ka šis atrāviens līdz finišam neaizbrauks. Pēc tam, kad līderi tika panākti, sekoja nākamie bēgšanas mēģinājumi. 12 kilometrus pirms finiša, kad grupas jau bija kopā, no peletona divatā spēja aizbēgt vēl viens Valonijas – Briseles vienības riteņbraucējs Lionels Tameneks un titulētais norvēģis Edvalls Boasons Hagens (“Dimension Data”). Liepiņa komandas biedrs gan ilgi kopā ar norvēģi nenoturējās.

Peletons ar “Quick – Step” vīriem priekšgalā darīja visu, lai Hagenu noķertu. Tas arī divus kilometrus pirms finiša izdevās. Vēl pirms tam, peletonā notika ļoti spraiga cīņa par pozīciju. Par labāku vietu grupas priekšpusē cīnījās arī Liepiņš un vēl viens no

viņa komandas biedriem Baptists Plankārts. Emīlam pieredzējušais komandas biedrs sākotnēji bija jāizved finiša spurtam, tomēr beļģi piemeklēja tehniska neveiksme – nokrita velosipēda ķēde.

Uzvarētāja liktenis izšķīrās lielās grupas finiša spurtā. Emīls uz brīdi nedaudz pazaudēja vairākas pozīcijas, tomēr pēdējos metrus veica lieliski ar augumu apsteidzot vienu “Trek – Segafredo” līderiem šajā velobraucienā Mateo Mosketi. Triumfu otro gadu pēc kārtas gan guva nīderlandietis Fabio Jēkabsens. “Deceuninck –Quick Step” vienības pārstāvis distancē pavadīja 4 stundas 26 minūtes un 45 sekundes. Otro vietu ieguva Maks Valšeids, bet trijnieku noslēdza “Sky” braucējs Kriss Lovless.

Emīls Liepiņš visas sacīkstes laikā demonstrēja atzīstamu sniegumu. Pēdējos kilometros viņš pats spēja izcīnīt pozīciju, lai varētu cerēt uz sekmīgu rezultātu finišā. Sacensības dobelnieks noslēdza astotajā vietā ar tādu pat laiku kā uzvarētājs. Aiz Liepiņa palika tādas sprinta superzvaigznes kā – Kitels, Greipels, Akermans un citas.  Emīls arī ieguva 50 UCI pasaules ranga punktus.

Basku tūre trešdien turpinājās ar 191 kilometru garo trešo posmu, kurā tika iekļauti divi kalnu un divi sprinta starpfiniši. Distances pirmajā daļā notika spraiga cīņa par iespēju nonākt atrāvienā, lai cīnītos par panākumiem starpfinišos. Par prieku Latvijas līdzjutējiem, astoņu braucēju lielajā līderu grupā bija arī Toms Skujiņš. Toma komandas līderis Bauke Mollema iepriekšējos posmos zaudēja cerības uz augstu vietu kopvērtējumā, tādējādi brīvākas rokas citiem “Trek – Segafredo” vīriem. Atrāvienā otro dienu pēc kārtas bija Skujiņa komandas biedrs Žiljēns Bernārs.

Pārāk tālu bēgļus peletons neaizlaida. 50 kilometrus pirms finiša pārsvars bija vien nedaudz virs minūtes. Peleotnā priekšā kontroli uzņēmās “Sky” un “Bora – hansgrohe” vienības, kas par katru cenu arī ātri nevēlējās Skujiņa grupu panākt, lai vēlāk neveidotos jauni bēgšanas mēģinājumi.

Toms bija viens no pašiem aktīvākajiem atrāviena dalībniekiem. Mūsu sportists uzvarēja starpfinišā, vienlaikus aktīvi ejot arī maiņās. Pēdējos 10 kilometros atrāviens saruka līdz četriem braucējiem, bet pilnībā tika likvidēts četrus kilometrus pirms finiša.

Nozīmīgs un vairākiem favorītiem nepatīkams pavērsiens notika sešus kilometrus pirms finiša. Peletons priekšējā daļa notika kritens. Tajā cieta tādas superzvaigznes kā – otrā posma uzvarētājs Žiljēns Alafilips, pērnā gada “Tour de France” kopvērtējuma uzvarētājs Geraints Tomass, Mihals Kvjatkovskis un citi.

Uzvarētāja liktenis noskaidrojās pēdējos metros, kas tika veikti pret kalnu. Spraigā cīņā triumfēja kopvērtējuma līderis Maksimilians Šahmans no “Bora – hansgrohe” vienības, kurš aiz sevis atstāja itāļus – Djego Ulisi (“UAE Team Emirates”) un Enriko Bataljins (“Katusha – Alpecin”). Uzvarētājs distancē pavadīja 4 stundas 47 minūtes un 57 sekundes.

Toms Skujiņš paveica lielisku darbu atrāvienā, ieguva gan kalnu karaļa, gan sprintera ieskaites punktus. Finišā carnikavietis tika ierindots 113. vietā, 3 minūtes un 46 sekundes aiz Šahmana.

Velobrauciens turpināsies ceturtdien, kad tiks veikts 163 kilometru garais ceturtais posms. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi