Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Stokholmas kandidatūru no Latvijas sportistiem SOK sesijā pārstāvēs Ķipurs

Stokholmas-Ores 2026.gada ziemas olimpisko spēļu kandidatūru nākamajā pirmdienā gaidāmajā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) sesijā Lozannā no Latvijas sportistiem pārstāvēs pašmāju bobsleja leģenda Jānis Ķipurs.

Kā zināms, Stokholmas-Ores pieteikums renes sporta veidus plāno aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē. Stokholmas-Ores kandidatūrai konkurente uz 2026.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanu ir Itālijas pilsētu Milānas-Kortīnas d'Ampeco apvienotā kandidatūra.

Olimpisko spēļu mājvieta 2026.gada olimpiskajām spēlēm tiks izraudzīta nākamajā pirmdienā Šveices pilsētā Lozannā, kur notiks SOK 134.sesija.

Kā aģentūrai LETA atklāja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis, Stokholmas-Ores kandidatūru pārstāvēs 70 delegāti, no kuriem pieci būs Latvijas pārstāvji.

No 70 delegātiem būs arī 11 sportisti, starp kuriem ir arī 1988.gada olimpiskais čempions bobslejā Ķipurs, kurš ir Latvijas puses virzītais atlēts.

"Uz Lozannu bez manis un Ķipura dosies arī Siguldas mērs Uģis Mitrevics un Siguldas Attīstības aģentūras direktore Laura Skrodele, bet valsti pārstāvēs Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Līga Lejiņa. Būsim kā daļa no Zviedrijas delegācijas, kurā būs pašvaldību un valdības pārstāvji, kā arī sportisti un uzņēmēji. Prezentācijā piedalīsies kandidatūras pilsētu mēri, tajā skaitā arī Mitrevics. Katram no mums būs savi uzdevumi un funkcijas šajā prezentācijā," stāstīja Vrubļevskis.

LOK prezidents gan atteicās prognozēt balsojuma iznākumu.

"Zviedri ļoti nopietni gatavojas, ir ieguvuši politisko un uzņēmējdarbības vides atbalstu. Zviedru aktivitātes iet ar augšupejošu līkni. Viņi pārliecina par savas ekonomikas stabilitāti un attieksmi pret vidi. Līdz jūnija sākumam politiskais atbalsts bija salīdzinoši mazāks nekā Itālijas kandidatūrai, taču pēdējās nedēļās viņi ir saņēmušies. Ir divi kandidāti. Nekad nevar zināt, kādas simpātijas vai antipātijas nospēlēs savu lomu. Piemēram, vai negatīvā informācija par Itālijas finanšu stāvokli un populistisko valdību kaut ko nozīmē vai nenozīmē šādā balsojumā? Nezinu. Visu var izšķirt viena balss," atzīmēja Vrubļevskis.

Zviedrijas kandidatūru pārstāvēs tādi zināmi sportisti kā Pēters Fošbergs, Jūnass Bergkvists, Tūmass Gustafsons, Frīda Hansdotera un citi. Tikmēr itāļiem cīņā par olimpiskajām spēlēm palīdzēs tādas ziemas sporta veidu zvaigznes kā Alberto Tomba, Armīns Cīglers, Sofija Godžija un Federiko Pelegrīno.

Atbalstu Stokholmas-Ores kandidatūrai šonedēļ pauda Zviedrijas premjers Stēfans Lēvens un Stokholmas pilsētas galva Anna Kēniga Jerlmira, kā arī tādu slavenu zīmolu kā Telia, Spotify, Ericsson, Scania, Tele2, H&M, SEB Group dibinātāji un vadītāji.

Pagājušajā nedēļā kandidatūra atbalstu ieguva arī no trim reģioniem, kuri paredzēti kā Olimpiādes sacensību saimnieki Zviedrijā. Kopēju atbalsta vēstuli atbalstījuši Stokholmas, Herjedālenas un Dālarnas lēņu reģionālo izpildkomiteju vadītāji.

Maijā atbalstu olimpiskajām spēlēm pauda prominentie Vālenberji, kas jau izsenis atpazīstami kā Zviedrijas diplomātu, politiķu, uzņēmēju un investoru ģimene.

Olimpiādes saimnieces tiks izraudzīta SOK individuālo biedru balsojumā. Šo biedru ir 96, bet trīs nāk no Itālijas, kamēr divi ir no Zviedrijas - viņiem gan nebūs ļauts piedalīties 2026.gada olimpisko spēļu mājvietas noteikšanas procesā. Starp individuālajiem biedriem nav neviena Latvijas pārstāvja.

Pērnā gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes - Minhene (Vācija) un Ansī (Francija), kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022.gada Ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu - Almati Kazahstānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi