Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Talantīgā slēpotāja Eiduka gūst panākumus Skandināvijas kausa posmā Madonā

Madonā notikušajā spēcīga sastāva Skandināvijas kausa trešajā posmā distanču slēpošanā, startējot uzvaras vai godalgas olimpiskajās spēlēs, pasaules čempionātos pieaugušajiem, junioriem, U23 grupā un pasaules kausa posmos ieguvušajiem slēpotājiem no Ziemeļvalstīm, mūsu pārstāvju vidū augstvērtīgākos rezultātus sasniedza Aizkraukles Sporta skolas pārstāve Patrīcija Eiduka no Kokneses novada, kura vienīgā no Latvijas iekļuva trīsdesmitniekā un kura sprintā pirmajā dienā izcīnīja 11.vietu 54 dalībnieču vidū, sasniedzot Latvijas augstāko panākumu Skandināvijas kausa posmos, informē organizatoru A-Madona pārstāvis Ivars Bācis. Tikmēr vīriešiem vairāk nekā 100 slēpotāju konkurencē augstākā mūsējo vieta bija madonieša Raimo Vīganta iegūtā 51.vieta pirmajā dienā sprintā.

Pagājušajā nedēļas nogalē no 1. līdz 3.martam septīto reizi Madonā un desmito reizi Latvijā tika aizvadīts prestižais un aiz pasaules kausa sastāva ziņā nākamās spēcīgākās sacensības distanču slēpošanā – Skandināvijas kauss, ko noorganizēja biedrība „A-Madona” kopā ar Latvijas Slēpošanas savienību. Gan spēcīga līmeņa dalībnieki, kuri vidū netrūka arī godalgotu vietu ieguvēju Olimpiskajās spēlēs, pasaules čempionātos U23, junioros, pasaules kausa posmos, gan arī Olimpiskai un pasaules čempions un arī FIS distanču slēpošanas komitejas vadītājs Vegards Ulvangs intervijā Skandināvijas kausa komentētājam Ivaram Bācim uzslavēja sacensību organizāciju un veltīja labus vārdus madoniešu komandai ar Gunāru Ikaunieku priekšgalā.

Kopumā „Smeceres sila” trasē sacentās vairāk nekā 170 slēpotāju no sešām valstīm – Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, Latvijas, Igaunijas un ASV. Priecēja arī salīdzinoši kuplais Latvijas delegācijas sastāvs – 17 slēpotāji, kas ir viens no lielākajiem jebkad. Un, neskatoties uz uzrādītajiem rezultātiem vai ieņemtajām vietām, apsveicami, ka viņi piedalījās, lai nebūtu tā kā dažus gadus, kad savās mājās no Latvijas startē viens vai divi, vai pat vispār neviens.

Dalībniekiem sezonas noslēdzošajā Skandināvijas kausa posmā bija paredzēta minitūre ar trīs distancēm, kuru rezultātus skaitīja kopā. Pirmajā dienā slēpotāji sacentās sprintā brīvajā stilā, sestdien notika slēpojums klasiskā stila vidējā distancē ar intervāla startu, bet svētdien minitūre noslēdzās ar iedzīšanu brīvajā stilā, starta secību nosakot pēc pirmo divu dienu uzrādītajiem rezultātiem.

Piektdien 1,1km sprinta kvalifikācijā šogad 11.labākā juniore pasaulē Patrīcija Eiduka 54 slēpotāju konkurencē uzrādīja 8.laiku (2:49,68 (+8,68 s), 103 FIS punkti), piesakoties nopietni uz pusfinālu, kur neviena no Latvijas slēpotājām nav nekad tikusi. Pusfinālu, kur tiek 12 labākās, Ingus Eiduka audzēkne un meita sasniedza, finišējot savā ceturtdaļfināla braucienā ceturtajā vietā un tālāk tiekot pēc laika kā „lucky loser” jeb „veiksmīgā zaudētāja”. Gan tikko pasaules čempionātā Zēfeldē, gan kvalifikācijā un ceturtdaļfinālā spēki bija iztērēti daudz un savā pusfināla braucienā Eiduka finišēja noslēdzošajā sestajā vietā, līdz ar to finālu sasniegt neizdodoties un pirmo dienu pabeidzot 11.vietā. Uzvaru svinēja pasaules junioru un arī U23 grupas čempione Moa Lundgrēna no Zviedrijas. Šī gada Latvijas čempionāta medaļnieces Inga Paškovska un Kitija Auziņa ieņēma attiecīgi 45.vietu (+26,27 s) un 49.vietu (+29,74 s).

Sestdien 5km klasikā Patrīcija Eiduka ieņēma 26.vietu (+1:02,9; 105 FIS punkti), par piecām sekundēm esot priekšā 2018.gada 13.vietas ieguvējai 10m klasikā pasaules čempionātā U23 grupā Amēlijai Ousai no Norvēģijas un par sešām sekundēm apsteidzot vairākkārtējā Olimpiskā un pasaules čempiona Vegarda Ulvanga meitu Noru. Nedaudz vairāk nekā minūti Patrīcijai piekāpās un 46.vietā finišēja Kitija Auziņa (169 FIS punkti). Uzvaru izcīnīja šī gada pasaules čempionāta 6.vietas ieguvēja 10km klasikā U23 grupā Johanna Hegstrēma, kura piektdien sprintā pusfinālā, atrodoties stabili vadībā, finiša taisnes sākumā krita un dēļ tā netika fināla sešiniekā. Startēja arī Olimpiskā čempione stafetē un 11.vietas ieguvēja 10km klasikā zviedriete Emma Vikena, kura palika 13.vietā un mūsu vadošo slēpotāju apsteidza par 25 sekundēm.

Svētdien 10km iedzīšanā brīvajā stilā, ņemot vērā pirmo divu dienu rezultātus, Patrīcija Eiduka startēja kā astoņpadsmitā (+1:14). Ņemot vērā konkurentu varējumu un uzkrājušos nogurumu, mērķis bija noturēties divdesmitniekā. Taču mūsu vadošā slēpotāja no Kokneses novada spēja uzrādīt 14.laiku un pakāpties uz 16.vietu (+1:39), divas sekundes piekāpjoties Soču Olimpisko spēļu 8.vietas ieguvējai 30km brīvajā stilā Vikenai un par sekundi apsteidzot pasaules junioru vicečempioni un trīs reizes pasaules kausa posmos piecpadsmitniekā tikušo zviedrieti Sofiju Henriksoni, bet vairāk nekā minūti no Eidukas atpalika 2017.gada pasaules kausa posmā skiatlonā 17.vietu ieguvusī zviedriete Frīda Erkerša. Uzvaru izcīnīja pasaules kausa posmos šajā sezonā sprintā divreiz pusfināla divpadmsitniekā tikusī Moa Lundgrēna.

Savā vecuma grupā ļoti labi nostartēja S16 grupas līdere 15 gadus vecā rīdziniece Samanta Krampe, esot ceturtajai no mūsējām pirmajās divās dienās un nopelnot abas reizes zem 300 FIS punktiem. Tāpat atzīstamu veikumu otrajā dienā 5km klasikā parādīja madoniete Kitija Auziņa, zaudējot uzvarētājai divas minūtes, bet Patrīcijai minūti, kas deva viņas augstvērtīgāko rezultātu karjerā – 169 FIS punktus.

Vīriešiem bija uz pusi vairāk dalībnieku, sniedzoties pāri 110, no kuriem deviņdesmit FIS punktu reitings bija labāks par simts punktiem, bet 45 – vienāds vai labāks par 60 FIS punktiem.  Līdz ar to pat apsteigt vienu trešdaļu mūsējiem bija grūts uzdevums, izņemot Raimo Vīgantu viņa spēcīgākajā disciplīnā sprintā, kur bija pamatotas cerības pārspēt vismaz pusi no konkurentiem. Pasaules kausa posmu uzvarētājs rollerslēpošanā junioriem Raimo Vīgants 1,7km sprinta kvalifikācijā aiz sevis atstāja 69 slēpotājus un ieņēma 51.vietu (+15,97 s; 126 FIS punkti), līdz ceturtdaļfināla trīsdesmitniekam pietrūkstot nepilnām 8 sekundēm un gandrīz atkārtojot savu labāko rezultātu (125 FIS punkti) Skandināvijas kausa sprintos. Pārējie mūsējie ierindojās ārpus simtnieka, otram labākajam no Latvijas esot 104.laiku (+38 s) uzrādījušajam madonietim Nikam Saulītim.

10km klasikā blīvajos rezultātos Vīgants, piekāpjoties uzvarētājam nedaudz virs trim minūtēm, augstāk par 92.vietu nespēja tikt. Tikmēr priekš sava vecuma FIS punktu izteiksmē ļoti labu rezultātu uzrādīja abi jaunieši no Rīgas SS “Arkādija” – Gustavs Lukstiņš (204 FIS punkti) un Aleksandrs Ļūļe (216 FIS punkti). 15km iedzīšanā Raimo ar 56.laiku (+2:51) no 91.vietas pakāpās uz 75.vietu, nopelnot 125 FIS punktus.

Ja dāmām trīs dienas visu goda pjedestālu aizņēma zviedrietes, tad vīriešiem to atkārtoja norvēģi. Pirmajā dienā sprintā pārliecinoši uzvarēja trīs reizes pasaules kausa posmos 15-niekā tikušais  Jērāns Tefre, kuram tā bija ne tikai pirmā uzvara, bet pirmā godalgotā vieta Skandināvijas kausa posmos. 10km klasikā spraigā cīņā nepārspēts palika pirms diviem gadiem pasaules kausa posmā 2.vietu skiatlonā ieguvušais Daniels Stoks, bet svētdien iedzīšanā labākais bija četras reizes pasaules kausa posmos desmitniekā tikušais Martins Niengets.

Trīspadsmitajā Skandināvijas kausa sezonā kopvērtējumā uzvaras izcīnīja Anna Čersti Kalvo un Matis Stenshāgens (abi Norvēģija), kamēr mūsu Patrīcija Eiduka, piedaloties tikai vienā no sezonas trim posmiem, spēja ieņemt 24.vietu no vairāk nekā 90 punktus ieguvušajām dalībniecēm (punktus katrā startā iegūst pirmajā trīsdesmitniekā tikušie – aut.piez.).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi