Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

2010.gadā - izrāviens videi draudzīgo tehnoloģiju jomā

Kopenhāgenas klimata samits kļuvis par pagrieziena punktu tehnoloģiju attīstībā un iezīmējis valdošās tendences ne tikai nākamajam gadam, bet visai desmitgadei. Aptuveni ar tādiem vārdiem tehnoloģiju pasaules eksperti gandrīz vienā balsī sludina, ka no šī brīža mēs piedzīvosim neredzētu izrāvienu tā dēvēto «zaļo tehnoloģiju» jomā, kas pasludinātas par vienu no galvenajiem ieročiem cīņā ar globālo sasilšanu.

Par spīti sažņaugtajam valstu budžetam un investoru piesardzībai, videi draudzīgo tehnoloģiju attīstībā ieplūdīs pamatīgas summas. Laikraksts The Guardian prognozē, ka tuvākās desmitgades laikā investīciju apjoms sasniegs 10 triljonus ASV dolāru. Taku šajā virzienā jau ieminis leģendārais biržu darbonis, viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem Vorens Bafets, kurš pēdējos divos gados videi draudzīgu risinājumu izstrādātājus aplaimojis ar krietnām summām.

Šīs ziņas uzņēmumu izpētes un attīstības nodaļām ir kā ūdens malks tuksnesī iestrēgušam ceļotājam, jo ekonomisko krīžu laikā tām finansējums tradicionāli tiek apcirpts. Tagad izgudrotāji ar jaunu sparu varēs ķerties pie darba, tādēļ nākamgad sagaidāmi interesanti jaunumi.

Videi draudzīgāk

Nākotnes vīziju uzbūrušie eksperti precizē, ka ar «zaļajām tehnoloģijām» domāti ne tikai elektromobīļi un saules baterijas, kam nākamgad paredzēts triumfa gājiens, bet arī dažādas virtuālo saziņu veicinošas programmas.

Ar elektromobīļiem viss tā kā būtu skaidrs. Nākamgad teju katrs lielais autoražošanas koncerns laidīs tirgū vismaz vienu spēkratu, ko darbinās elektromotors. Attīstītajās valstīs jau tiek ierīkotas publiskās uzlādes stacijas pie lielveikaliem un birojiem, valdības gatavo nodokļu atlaides šādu draudzīgo auto pircējiem, līdz ar beztrokšņa auto ir sagatavots plats, gluds un vilinošs ceļš.

Vēl lielāku lomu iegūšot saules baterijas. Jau šogad vairāki ražotāji laida tirgū mobilos tālruņus ar saules paneli aizmugurējā vāciņa vietā. Nākamgad ar līdzīgiem enerģijas avotiem tikšot aprīkoti arī klēpjdatori. Tikšot attīstītas arī citas elektroierīču lādējošās sistēmas. Piemēram, tāda, kas izmanto ierīces kratīšanas laikā saražoto enerģiju, vēsta aģentūra Bloomberg.

Taupīšanas nolūkā tikšot uzlabotas virtuālās komunikācijas iespējas, lai viena dokumenta parakstīšanai nebūtu jābrauc pāri pusvalstij, mazāk enerģijas lietojošas ierīces un sistēmas, kas kontrolēs enerģijas patēriņu un novērsīs tās zudumu.

No taustāmām lietām noteikti redzēsim uzlabojumu zibatmiņu jomā, apgalvo tirgus pētījumu kompānija Gartner. Miniatūrie datu nesēji, kas darbojas ātrāk nekā cietais disks, kļūs vēl ietilpīgāki un lētāki, kā rezultātā visu svarīgāko informāciju digitālā formā varēsim pastāvīgi nēsāt sev līdzi kā atslēgu piekariņu vai pat noglabāt naudasmakā. Norvēģu uzņēmums Thin Film Electronics plāno datus glabāt fotofilmiņai līdzīgā polimēru materiālā un jau pamēģinājis sadarbībā ar Intel radīt lietojamu produktu. Kompānija apgalvo, ka atmiņas kartes ir pārrakstāmas vismaz miljons reižu un izmantojamas desmit gadus.

Neizniekojot elektrību

Patērētāju elektronikas jomā nākamgad televizorus un datorus nomainīšot ierīces, kas kontrolē enerģijas patēriņu. Patērētāju Elektronikas asociācijas aptauja liecina, ka 70% amerikāņu uztraucas par elektrības rēķinu apmaksu, tādēļ labprāt samazinātu patēriņu. Ieinteresētas ir arī valstu valdības, jo aprēķināts, ka elektrības patēriņš attīstītajās valstīs pieaug vidēji par vienu procentu gadā, palielinot spiedienu uz elektrostacijām. Elektromobīļi pieaugumu tikai veicinās. Taču daļa enerģijas tiek izniekota vai izmantota nepilnīgi, tādēļ XX gadsimta tīklu efektīvākai izmantošanai būs jāņem palīgā modernās tehnoloģijas.

Par pieprasītu lietu kļūs gan elektrības izmantošanas efektivitātes mērītāji, gan programmas un ierīces, kas regulēs padevi, lai elektrība tiktu izmantota maksimāli lietderīgi. Piemēram, gaismas sensori, kas izvēlēsies, cik spoži jāspīd lampām, lai tās nekonkurētu ar saules gaismu. Mājsaimniecībās varētu parādīties ierīces, kas savāc karstumu, piemēram, no datora vai elektriskās plīts un pārvērš to elektrībā, kā arī akumulatori enerģijas uzglabāšanai.

Somijas koncerns Nokia strādā pie tehnoloģijas pārpalikušās enerģijas savākšanai mobilajos tālruņos. Ziemeļnieki apgalvo, ka viņiem nav gatavs pat prototips, taču skaidrs, ka nākamā gada laikā šajā virzienā tiks pieliktas maksimālas pūles. Arī citi ražotāji pastiprināti domā par akumulatora darbības ilguma palielināšanu, jo trešās un ceturtās mobilo sakaru paaudzes tālruņi ir aprīkoti ar tik daudziem enerģijas tērētājiem, ka baterijas jālādē teju katru dienu.

Mobilā desmitgade

Tā kā nākamā gada beigās 1,2 miljardi zemeslodes iedzīvotāju lietos trešās paaudzes tīkla iespējas izmantojošus mobilos tālruņus, sagaidāms pamatīgs aplikāciju jeb mini programmu bums, apgalvo Gartner. Jau tagad iespējams lejupielādēt tūkstošiem programmu Apple un Google Android platformas izmantojošiem telefoniem, bet nākamgad to skaits vairākkārt pieaugs. Iespēja sagatavot savu programmu un kaut par dažiem santīmiem pārdot to miljardam lietotāju ieinteresēs gan uzņēmumus, gan individuālos programmētājus, tādēļ tirgū būšot aplikācijas visām dzīves situācijām.

Pie fantastiskākajiem nākamā gada jaunievedumiem var pieskaitīt elektroierīču vadīšanu ar domu spēku. Maz ticams, ka ar tādu iespēju būs aprīkota visa no konveijera noceltā sadzīves tehnika. Drīzāk gada beigās tehnoloģiju dzīvē varētu izmēģināt kādā medicīnas vai militārajā iekārtā. Ja lietošana būs pietiekami droša un atbilstoša vēlmēm, durvis uz domu vadību būs vaļā. Jau šogad zinātnieki labi pastrādāja, noslīpējot sistēmu, kā pie galvas piestiprināti sensori uztver smadzeņu viļņus un pārsūtot tos uz datoru, raksta portāls EETimes.

Iespējams, pēc dažiem gadiem varēsim teikt ardievas pildspalvām un datoru klaviatūrām, un informāciju nodot citiem ar domām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko