Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Acer sola mainīt kursu? -Nāksies mainīt arī sevi pašu…

Acer CEO J.T. Vangs intervijā Dow Jones paudis apņēmību mainīt kompānijas tirgus un ražošanas stratēģiju – vairs neražot lētus, peļņu nenesošus produktus. Taisni brīnums, ka pēc tik ilgstošas patērētāju mulsināšanas "netbūks arī ir dators" stilā un tirgus pārpludināšanas ar nekādu peļņu nenesošiem netbūkiem var nonākt pie atskārsmes , ka biznesam ir jābūt peļņu nesošam :)

Tā vietā Acer turpmāk koncentrēties uz dārgākiem un kvalitatīvākiem produktiem.IntervijāD. J. Vangs īpaši uzsver (Intel aktīvi veicinātās) Ultrabook inciatīvas lielo lomu jau tuvā nākotnē, kas varētu dot pat 10% pieaugumu pārdoto klēpjdatoru :“Ultrabooks will become our key growth driver next year as customers want a lighter, thinner notebook with longer battery life. Selling more ultrabooks will also help improve our profit margins as they command higher prices.” (Ultrabūki kļūs par būtiskiem kompānijas izaugsmes virzītājiem, lietotājiem arvien vairāk vēloties vieglākus un plānākus klēpjdatorus ar lielāku darbības laiku no baterijas. Pārdodot vairāk Ultrabūkus, mēs arī uzlabosim savu peļņas daļu, jo tie ir augstākas cenas produkts).

Nu, ko lai te saka… Acer arvien ir bijusi sava veida epitoma pilnīgai grīdas līmeņa cenai (Acer šai ziņā pārspēj tikai viņiem pašiem piederošais "ekonomiskās/zemās cenas" (!!!) zīmols eMachine), un – nekur jau neaizbēgsi – starp cenu un kvalitāti pastāv tieša korelācija.

Būs patiešām interesanti pavērot, kā viņiem izdosies mainīt kompānijas tēlu, zīmola ambīcijas un solījumus. Teikšu atklāti: ar šībrīža Acer zīmolu pārdot 600+ Ls klēpjdatorus kaut cik manāmos apjomos ir neiespējami – kurš gan gribēs tērēt tik lielu naudu par tāda ražotāja produktu, kurš ticis radīts un tiek uztverts kā lielapjoma (un tā-un-tā kvalitātes) ekonomiskās tirgus nišas spēlētāju?… Uz šī paša cenas plauktiņa taču stāv arī augstākas reputācijas zīmolu konkurējošie produkti… Nepieciešams milzu darbs kompānijas imidža pārveidošanā. Un, kad tas (rebrendings) paveikts – kur paliks Acer lojālie klienti? Kā viņi jutīsies, redzot, ka pēkšņi Acer produkti, lai arī kvalitatīvāki un skaistāki, tiek tirgoti par divtik-trīstik augstu cenu?

Savukārt, doma radīt "lēto galu" Ultrabūku tirgus nišā (kura, starp citu, pagaidām ir visai iluzora, ko varam teikt arī par planšetu tirgu) arī ir visai apšaubāma ideja – ultrabūka koncepts pašā saknē izslēdz ideju par taupīšanu uz materiālu kvalitātes, inženierrisinājumu, dizaina un komponenšu rēķina. Lēts ultrabūks vienkārši ir jauns netbūka modelis. Starp citu, tirgū jau pieteiktie (Acer S3) modeļi, kur viengabala metāla korpusa vietā izmantots plastmasas korpuss ar metāla apdari, nekādā veidā vēl tirgū sevinav apliecinājuši.

Protams, Intel ir ieinteresēts radīt pēc iespējas vairāk konkurentu Apple MacBook Air tirgus nišā un tāpēc arī startē ar 300 miljonu dotāciju ultrabūku iniciatīvai. Taču, ja globālai kompānijai jāpārkārto viss biznesa modelis, piegādes kanāli, ražošanas līnijas un vēl zīmola lietas, tad 300 miljoni ir nieka kapeikas. Un Acer jau var cerēt tikai uz nebūt ne lielāko daļu no šī fonda – ja pareizi saprotu, tad dotācijas apjoms ir tieši saistīts ar pašu ultrabūku pārdošanas apjomiem, kuri, vismaz pagaidām, ir tuvi nullei, ja neskaita galveno bubuli-konkurentu MacBook Air.

Laiks rādīs. Protams, vienmēr atrodas tie, kas pērk lētus populāru un atzītu ražotāju ierīču pakaļdarinājumus – pilns internets ar dažādām simtslatu planšetēm, divu SIM karšu iPhone un citiem brīnumiem. Bet viena lieta ir mirkļa peļņa kādam krūmu ražotājam, cita – mēģināt uz šāda koncepta balstīt globālu biznesu. Skaidrs, ka Acer to nevēlas.

Acer vēlas ražot un pārdot premium klases cenas un kvalitātes produktus. Lai to izdarītu, ir nepieciešams ne tikai pats produkts, bet arī zīmols, kas patērētāju domās un sirdīs atbilst jēdzienam premium,sniedz pircējamne tikai racionālu (cenas - vajadzību apmierināšanas aspekta), bet arī emocionālu/iracionālu, apmierinājumu.

Strādāt ar peļnu un ražot lietas, kuras patīk pircējiem un apmierina viņu vajadzības? – Laba un pareiza doma.

Lai veicas, Acer!

Sen bija laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko