Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Izstrādās emulatoru, kas atvērs visu formātu failus

Teju katram ilggadējam datoru lietotājam nācies zaudēt kādu digitālo failu tikai tāpēc, ka programmu jaunākās versijas atteikušās to atskaņot. Atliek uz dažiem gadiem piemirst par dokumentu, nepārveidot to progresīvākā formātā, un to jau var aizslaucīt vēstures mēslainē. Eiropas Savienības amatpersonas apņēmušās novērst šo neloģisko situāciju, lai nākamajās desmitgadēs nebūtu jāzaudē un jāpārveido miljoniem oficiālo dokumentu.

Šī iemesla dēļ Brisele piešķīrusi četrus miljonus eiro programmētāju un bibliotēku apvienībai, lai tā izstrādā universālu emulatoru, kas spēs atvērt vai atskaņot jebkura formāta failu. Ar tā palīdzību varēšot atdzīvināt gan 80.gadu datorspēles, gan aizvēsturiskos formātos veidotus multimediju dokumentus. Par Keep (Keeping Emulation Environments Portable) nosaukto emulatoru regulāri atjaunos, tādējādi nodrošinot, ka neviens fails neiet zudumā arī nākotnē.

Aptvers visus formātus


Projekta mērķis ir radīt tādu emulatoru, kas atpazīs un tiks galā ar visa veida failiem, kas izmantoti kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem. "Cilvēki ilgi nešaubās, vai vajadzētu datus glabāt ciparu formātā, — sākot ar mobilā tālruņa fotokameras uzņemtajiem attēliem un beidzot ar nacionāla vai reģionāla mēroga arhīviem," raidsabiedrībai BBC stāsta datorvēsturniece Džaneta Delve no Portsmutas universitātes. "Taču katru digitālo failu var pazaudēt, vai nu sabojājot, vai arī kopā ar tehnoloģiju, kas to spēj nolasīt," zinātniece aicina cilvēkus vienmēr padomāt par divkāršu svarīgo dokumentu glabāšanas sistēmu.

Pēc rezerves varianta īstas vajadzības nebūšot vien tad, ja programmētājiem izdosies izgatavot emulatoru. Ja projekts izgāzīsies, digitālā laikmeta cilvēki riskē atstāt vēsturē vēl vairāk balto plankumu nekā iepriekšējās paaudzes, kas pagātnes liecības rūpīgi glabāja bibliotēkā, tiesa, laiku pa laikam krātuves nopostot līdz ar visu saturu vai iznīcinot vismaz daļu no tā.

Lemti iznīcībai


Mums šķiet, ka mūsu paaudzei tāds liktenis nedraud, jo socializācijas portālos vien par atsevišķiem indivīdiem glabājās simtiem un pat tūkstošiem liecību. Taču nekritiska uzticēšanās digitālajam formātam var maksāt dārgi, kad kārtējā tehnoloģijas pavērsienā tiks mainīta datu glabāšanas sistēma. Ikdienā nevajadzīgos failus reti kurš pārcels uz jauno sistēmu, un tādējādi vēsturei tie būs zuduši.

Ja kāds netic šim pieņēmumam, šeit būs Lielbritānijas Nacionālā arhīva rūgtā pieredze. Vairs plaši nelietotos digitālajos formātos tur patlaban glabājas tik daudz informācijas, ar to varētu piepildīt 580 tūkstošus enciklopēdiju. "Mums draud masveida digitālās informācijas zaudēšana. Tā ir ļoti reāla un satraucoša problēma," Keep projektā iesaistītais Deivids Andersons BBC lēš, ka vilcināšanās ar emulatora izveidi ik gadu eiropiešu uzņēmumiem un iestādēm izmaksās 2,7 miljardus mārciņu, "septiņdesmitajos, astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados radītās lietas izzūd ātri, un katru gadu jaunas tehnoloģijas parādīšanās nozīmē aizvien lielāku risku zaudēt materiālus."

Speciālisti pat nerunā par laikmetu maiņām, kad notiek pāreja uz pavisam citādu datu glabāšanas tehnoloģiju. Nākamā revolūcija varētu pienākt, kad cilvēce iemācīsies ierakstīt informāciju kristālā, iegūstot teju neierobežotu datu krātuvi.

Kā bez mūzikas


"Jebkura aparatūra, kā spēles, konsoles un datori, jau ir muzejos. Taču, ja apmeklētājiem nevar izrādīt programmas, kas tajās lietotas, tad jēga ir tikpat liela, kā rādīt mūzikas instrumentus un izmest visas nošu grāmatas," D.Andersons uzsver, ka datu zaudēšana nākamajām paaudzēm būs katastrofa.

Keep projektā līdzdarbosies Francijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Vācijas un Čehijas speciālisti. Viens no projekta līderiem Džeimss Ņūmens žurnālam New Scientist uzsver, ka modernie cilvēki neciena digitālos datus tā, kā grāmatas vai filmas: "Mēs esam iestrēguši modelī, kad vecais tiek ziedots par labu jaunajam." Tādēļ pašiem satura ražotājiem un izplatītājiem vajadzētu parūpēties, lai viņu garadarbs neiet zudumā.

***

Keep dalībnieki


Joguin Sarl (Francija)

Foerderverein fuer Jugend und Sozialarbeit (Vācija)

Portsmutas universitāte (Lielbritānija)

Vācijas Nacionālā bibliotēka (Vācija)

Koninklijke Bibliotheek (Nīderlande)

Cross Czech (Čehija)

Tessella Support Services (Lielbritānija)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko