Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jaunā Volvo Trucks I-See samazina degvielas patēriņu (video)

Kravas automašīnu ražotāji meklē visdažādākos risinājumus, kā samazināt degvielas patēriņu. Viens veids ir transportlīdzekļa kinētiskās enerģijas izmantošana kravas automašīnas kustības sākšanai. Tagad Volvo Trucks ir izstrādājis I-See sistēmu, kas darbojas kā autopilots; tā veic pārnesumu pārslēgšanu un optimāli izmanto ceļa kāpumus un kritumus, lai samazinātu degvielas patēriņu.

Kinētiskā enerģija ir mehāniskais darbs, kas nepieciešams, lai samazinātu objekta kustības ātrumu līdz nullei. Kad kustīga objekta ātrums tiek samazināts, tā kinētiskā enerģija ir jāpārveido cita veida enerģijā. Transportlīdzeklim bremzējot, tā kinētiskā enerģija pārvēršas siltumā. Daudzi ražotāji automašīnu būvniecības nozarē pašlaik meklē risinājumus, kā varētu izmantot kinētisko enerģiju citādi, nevis liekajai enerģijai izdaloties siltuma veidā.

“Izmantojot kinētisko enerģiju pilnvērtīgāk, iespējams, būtu vieglāk samazināt degvielas patēriņu. Tas būtu ieguvums gan apkārtējai videi, gan automašīnu būvniecības nozarei– ekonomiskumā, kas ir ļoti svarīgs faktors mūsdienās, jo degvielas izmaksas sagādā aizvien vairāk grūtību daudzām pārvadājumu kompānijām,” stāsta Anderss Eriksons, Volvo Trucks produktu izstrādātājs.

Volvo Trucks ir radis veiksmīgu risinājumu, kas atbilst visām šīm prasībām– jauno I-See sistēmu. Šī sistēma izmanto kravas automašīnas kinētisko enerģiju, lai “stumtu” transportlīdzekli kalnā. Braucot pa nogāzēm, tā pati enerģija tiek izmantota paātrinājuma radīšanai.

Kinētiskā enerģija var ietaupīt 5procentus I-See sistēma ir saistīta ar pārnesumkārbas slīpuma sensoru, un tā digitāli iegūst informāciju par ceļa topogrāfiskajiem parametriem. Šī sistēma ir uzticamāka, jo tā vienmēr iegūst jaunākos datus, tāpēc tās darbības laikā nav jāizmanto kartes. I-See sistēma var “atcerēties” aptuveni 4000ceļa kāpumu un kritumu, kas atbilst 5000kilometru attālumam.

““I-See sistēma ir autopilots, kas saistīts ar kravas automašīnas kruīza kontroli, tā veic un pārvalda pārnesumu pārslēgšanu, regulē degvielas padevi vai iedarbina bremžu sistēmu ceļa kāpumos un kritumos, nodrošinot maksimāli ekonomisku vadību. I-See sistēma pēc iespējas vairāk izmanto brīvskrējienu– tādējādi noteiktos ceļa posmos vispār netiek izmantota degviela,” skaidro Haiders Vokils, Volvo Trucks produktu menedžeris.

“Tādējādi degvielas patēriņu var samazināt pat par 5% procentiem. Šis skaitlis iegūts, apkopojot uz lielceļiem veikto simulāciju un pārbaudes braucienu rezultātus. Lai varētu izmantot I-See sistēmu, jāiestata kruīza kontrole, un mēs zinām, ka autovadītāji vidēji izmanto kruīza kontroli aptuveni pusi no braukšanas laika. Ja kravas automašīnu izmanto vidēji intensīvi, nobraucot 140000kilometrus gadā, degvielas ietaupījums gadā ir aptuveni 1000litru. Tas būtiski ietekmē pārvadājumu kompānijas peļņu,” piebilst Heiders Vokils.

Maksimāli efektīvs uz lēzenām nogāzēm

Lai varētu maksimāli izmantot kinētisko enerģiju, I-See sistēma veic sešas dažādas darbības. Piemēram, I-See sistēma, braucot kalnā, palielina ātrumu, tad pēc iespējas ilgāk saglabā augstu pārnesumu un nogāzēs brauc brīvskrējienā, lai izmantotu kravas automašīnas svaru kā gaitas mehānismu.

“I-See sistēma vislabāk darbojas kalnainos apvidos. Braucot pa mēreni garām un stāvām nogāzēm, I-See sistēma nodrošina iespēju nobraukt lielus attālumus brīvskrējienā, neizmantojot dzinēju,” skaidro Anderss Eriksons, kurš bija atbildīgs par I-See sistēmas izstrādi.

Viņš piebilst: “Šīs sistēmas īpašā iezīme ir spēja izmantot brīvskrējienu.” Kad kravas automašīna ripo brīvgaitā, praktiski netiek izmantota degviela. Taču, lai varētu izmantot brīvskrējienu, jābūt zināmiem ļoti daudziem parametriem.

“Jānodrošina ļoti liela precizitāte. Piemēram, jums ir jāzina, vai nākamajā ceļa posmā jūsu braukšanas ātrums samazināsies vai palielināsies. Par izšķirošo faktoru var kļūt ceļa kāpums vai kritums par tikai dažiem procentiem,” atklāj Anderss Eriksons.

Citi būtiski faktori ir gaisa pretestība un kravas automašīnas masa. Sistēmai jāņem vērā visi šie faktori, nepārtraukti jāiegūst un jāapstrādā liels datu daudzums. Daudzi autovadītāji, kuri testēs I-See sistēmu, atpazīs tās izvēlēto autovadīšanas stilu.

“I-See sistēma imitē labu autovadītāju vadīšanas stilu. Šādi autovadītāji izmanto transportlīdzekļa kinētisko enerģiju, laikus palielina ātrumu un lieki nepārslēdz pārnesumus,” norāda Heiders Vokils un turpina:

“Taču atšķirībā no autovadītāja I-See sistēma nekad nenogurst– tā ir kā autopilots.”

Tāpēc autovadītājs var vairāk koncentrēties uz ceļa satiksmi un citiem braukšanas aspektiem. Turklāt autovadīšana vairs nerada tādu spriedzi.

“Un modrs autovadītājs ir labāks autovadītājs. Par to mēs esam pilnīgi pārliecināti,” saka Heiders Vokils.

Anderss Eriksons norāda arī to, ka ietaupās ne tikai degviela.

“I-See sistēma mazina arī bremžu un riepu nodilumu. Tas, protams, nāk par labu apkārtējais videi,” viņš stāsta.

I-See sistēma būs pieejama pārdošanā 2013.gadā.

Lūdzu, video:

FAKTI I-See sistēmai ir funkcijas, kas veic sešus dažādus darbības “scenārijus”, braucot pa nogāzi:

tā palielina ātrumu pirms ceļa kāpuma; kad atrodaties pie pašas nogāzes, sistēma pēc iespējas cenšas izvairīties no pārnesuma pārslēgšanas. Pārslēdzot pārnesumu, katrreiz mazinās ātrums; tuvojoties ceļa kritumam, sistēma nekāpina ātrumu, bet gan gaida un izmanto smaguma spēku; pirms paša ceļa krituma sistēma sāk izmantot brīvskrējienu; tuvojoties nogāzes beigām, sistēma ļoti savlaicīgi sāk bremzēt; taču nogāzes beigās tā atlaiž bremzes, lai atkal varētu uzņemt ātrumu pirms nākamā ceļa kāpuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko