Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Jaunas Mac sāndurvis mērķuzbrukumu veikšanai

Kaspersky Lab informē, ka atklāta jauna kaitīgā programmatūra, kas paredzēta operētājsistēmas Mac OS X pārvaldītu datoru inficēšanai. Sāndurvis OSX.MaControl.b tika izmantotas mērķuzbrukumam uiguru aktīvistu grupai, kas lieto Apple datorus. Trojieša izplatīšana notika pa e-pastu arhivēta pielikuma veidā.

Arhīvs saturēja JPG formāta fotoattēlu un Mac OSX domāto kaitīgo programmatūru. Lai lietotājs atvērtu izpildāmo datni, kas glabājās arhīvā kopā ar fotoattēlu, uzbrucēji izmantoja sociālās inženierijas metodes. Pēc atvēršanas sāndurvis tika instalētas Mac sistēmā un sazinājās ar vadības serveri, lai saņemtu turpmākos norādījumus. Kaitīgā programmatūra pēc pieprasījuma pārsūtīja uzbrucējiem upura datorā saglabāto datņu sarakstus, ja nepieciešams, arī pašas datnes, turklāt ļāva izpildīt komandas.

Izanalizējuši kaitīgo programmatūru, Kaspersky Lab eksperti nonāca pie secinājuma, ka tā ir sāndurvju MaControl jauna versija, bet serveris, no kura tiek veikta trojieša vadība, atrodas Ķīnā. Kaspersky Lab antivīrusu datubāzē kaitīgās programmatūras nosaukums ir Backdoor.OSX.MaControl.b.

«Daudzi lietotāji dod priekšroku uzņēmuma Apple datoriem, jo uzskata, ka tie ir drošāki,» jaunā Mac trojieša pētījuma rezultātus komentēja Kaspersky Lab Globālo pētījumu un draudu analīzes centra vadītājs Kostins Raiu. «Taču mēs redzam, ka operētājsistēmas Mac OSX popularitātes pieaugums izraisa pret to vērsto gan masveida, gan mērķa uzbrukumu skaita pieaugumu. Ļaundari turpinās pilnveidot lietotāju datoru inficēšanas metodes, izmantojot ievainojamību un sociālās inženierijas apvienojumu, kā tas tagad notiek ar PC.»

Šis nepavisam nav pirmais gadījums, kad Kaspersky Lab konstatē mērķuzbrukumu Mac datoru lietotājiem. Šā gada aprīlī eksperti atklāja kaitīgo programmatūru SabPub, kas paredzēta Mac OSX platformas inficēšanai, izmantojot ievainojamību vienā no MSOffice lietojumprogrammām. Pēc instalēšanas trojietis nosūtīja uzbrucējiem upura datora ekrānuzņēmumus un ļāva attālināti izpildīt komandas.

Viszināmākais uzņēmuma Apple ierīču inficēšanas piemērs ir gadījums ar trojieti Flashfake, kuru ļaundari izmantoja, lai izveidotu robottīklu no vairāk nekā 700tūkstošiem Mac datoru. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka noziedznieki veic lielu daudzumu mazāka mēroga mērķuzbrukumu. Varbūt tieši tāpēc pagājušajā nedēļā Apple izņēma no savas mājaslapas frāzi par to, ka Mac, atšķirībā no Windows, nav pakļauts vīrusu epidēmijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko