Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kas ir tīkla cietais disks un ko ar to var iesākt?

Tur, kur bariņš cilvēku lieto vienu datortīklu, prasās pēc vietas, kur visi var kopīgi glabāt un lietot dažādus datus. Parasti šim nolūkam izmanto atsevišķus datorus, kurus sauc par serveriem. Taču šoreiz mēs gribam pastāstīt par kādu vienkāršāku un ērtāku risinājumu šādiem nolūkiem. Runa būs par tīkla cietajiem diskiem jeb disku masīviem. Varbūt izklausās sarežģīti, bet patiesībā ideja pavisam vienkārša.

Tīkla cietais disks

Ja kādā datortīklā cilvēki vēlas kopīgi lietot kādus saglabātus datus, tad visi šie dokumenti, bildes, programmas vai citi labumi parasti tiek glabāti uz tīklā atsevišķi iesaistīta datora, kuru sauc par serveri. Mājas datortīklā tikai retais šim nolūkam uzstāda atsevišķu datoru jeb serveri. Tāpēc, lai nelielā mājas vai biroja datortīklā viegli radītu iespēju koplietot dažādus failus, ir izgudrota šāda ierīce, kas tiek saukta par tīkla cieto disku un kas viena pati spēj kalpot kā neliels serveris. Kā skaidro “1 un 2” tehnoloģiju eksperte Inese Lenša, tad mājās vai birojā veidojot nelielu lokālo tīklu parasti tiek izmantots maršrutētājs. Nu lūk – tīkla cietais disks ir tāda neliela kastīte, ko ar vada palīdzību vienkārši pieslēdzam pie šī lokālā tīkla maršrutētāja un viss. Tālāk jau katrs lietotājs varēs ne tikai kopīgi lietot internetu, bet arī varēs redzēt tīklā šādu iekārtu, uz kuras pastāv iespēja glabāt datus.

Kas tajā ir iekšā?

Galvenā šīs kastītes sastāvdaļa ir cietais disks, kurā tad vēlamos datus varam glabāt. Šajā kastītē, atkarībā no modeļa, var ievietot vienu vai līdz pat četriem cietajiem diskiem. Šāds tīkla cietais disks ir ārkārtīgi vienkārši sagatavojams darbam un nav nepieciešami nekādi smalki instrumenti un pārākās zināšanas. Kastītē jāievieto cietais disks ar ietilpību pēc savas izvēles, tālāk to jāpieslēdz pie elektrības un, protams, arī pie datortīkla. Tā kā šis tīkla cietais disks ir aprīkots pats ar savu programmatūru, tad tīklā tas spēj funkcionēt teju vai kā dators, taču tai pat laikā neaizņem tik daudz vietas, nepatērē tik daudz elektrības un, galvenais, nemaksā tik daudz kā atsevišķs dators.

Pielietojums

Mājās šādā kastītē varam glabāt bildes, filmas, mūziku un citas lietas, ko visi mājas iemītnieki grib izmantot kopīgi. Savukārt nelielā birojā šādā tīkla cietajā diskā var glabāt, piemēram, līgumu vai korespondences reģistrus, kaut kādus dokumentu, līgumu, rēķinu paraugus un tā tālāk. Viss vienuviet, un līdzko kādam kaut ko ievajagās, viņš nepieciešamo vienkārši paņem, nevis lūdz, lai kāds kolēģis atsūta no sava datora. Taču, šādā tīkla krātuvē katrs var glabāt arī pats savas vajadzīgās lietas. Lai šīs brīvās vietas lietošana būtu godīga, pastāv iespēja nodefinēt, cik daudz vietas katram lietotājam būs pieejams, kā arī, pie kuru citu lietotāju datiem kāds ir tiesīgs tikt klāt, un pie kuriem nē.
Tā kā šim tīkla cietajam diskam ir pašam sava programmatūra, tad tā ļauj ērtā un, galvenais, vienkāršā veidā veikt visus nepieciešamos uzstādījumus. Atliek vien atvērt interneta pārlūku, ievadīt noteiktu adresi, lietotājvārdu un paroli un lūdzu – visas konfigurācijas iespējas jūsu rīcībā.
Ja ar datortīklu un interneta lietām spējat saprasties labā līmenī, pastāv iespēja šādā tīkla cietajā diskā arī izvietot nelielu savējo web serveri vai mājas lapu.

VPN un torenti

Starp citu, ja mēs savā mājas vai biroja datortīklā izmantojam tīkla maršrutētāju, kurš prot veidot drošus virtuālos privātos tuneļus jeb VPN savienojumu, tad mēs varam no jebkuras pasaules malas droši piekļūt šim tīkla cietajam diskam un paņemt no tā sev vajadzīgos datus. Ļoti noderīga iespēja tiem, kas daudz skraida un ceļo apkārt, bet vēlas visus datus glabāt droši vienuviet. Bet pašā nobeigumā pieminēsim vēl kādu nelielu, bet interesantu un daudziem interneta aktīvistiem noderīgu šī tīkla cietā diska funkciju. Lūk, iepriekšminētajā administrācijas programmatūrā mēs varam šim aparātam likt pašam saviem spēkiem lejupielādēt tā saucamos torentus. Mūsu dators varēs būt droši izslēgts, bet mūzika, filmas un programmas, kuras jūs, protams, lejupielādējat no legāliem interneta avotiem, nonāks šajā kastītē paša spēkiem. Tā teikt, sīkums, tomēr kaudzēm šādu nieciņu kopumā ļoti atvieglo mūsu ikdienas dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko