Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kas ir virtuālais privātais tīkls (VPN) un ko ar to var iesākt?

Jau sen aizritējuši tie laiki, kad dators birojā bija baisā greznība. Šodien man pašam mājās ir trīs datori, bet _ZParka _redakcijā vismaz seši. Redziet, ja vienuviet ir tik daudz šo gudro skaitļošanas aparātu, tad noteikti pastāv arī vajadzība starp tiem apmainīties ar informāciju. Te, protams, talkā nāk datortīkls, kas savieno visus šos vienuviet esošos datorus, taču, ko darīt gadījumā, ja es atrodos kādā citā pilsētā un man vajag piekļūt šim te mājas vai biroja datortīklam no turienes? Tam ir risinājums – virtuālais privātais tīkls. Kas tas ir? Par to turpmākajā stāstā.

Pamats - datortīkls

Mēģināsim pavisam vienkārši ieskicēt, kā tad pašos pamatos izskatās neliels datortīkls. Tātad, mums ir trīs datori. Lai viņi savā starpā varētu komunicēt, ņemam talkā nelielu kastīti, ko sauc par rūteri jeb maršrutētāju. No tās novelkam vadu uz katru no datoriem un, lūdzu, tīkls gatavs. Pieslēdzam pie šīs nelielās kastītes printeri – un visi var drukāt. Pieslēdzam pie šī maršrutētāja interneta kabeli – un lūdzu, visi datori var piekļūt internetam. Elementāri. Taču uzreiz pretjautājums – vai jūs savās mājās vai arī birojā varat tā vienkārši uzreiz visur nostiept vadus, lai tie netraucētu? Jāveido speciālas šahtas, sienās caurumi un tā tālāk, lai tīkla vadus tā smuki noslēptu. Pirms gadiem 5-10 un vairāk tās tiešām bija pamatīgas galvas sāpes, taču šodien mēs par laimi dzīvojam bezvadu sakaru laikmetā. Un visus šos kabeļus starp datoriem un maršrutētāju gluži vienkārši var likvidēt, jo mēs varam izmantot bezvadu WiFi savienojumu.

Kas ir VPN?

Ar WiFi rūteriem vai maršrutētājiem daudzi interneta lietotāji savās mājās varētu jau būt pazīstami. Jo īpaši tie, kas lieto klēpjdatorus. Pieslēdzam interneta vadu pie šī WiFi rūtera un tālāk jau sērfojam internetā neatkarīgi no savas atrašanās vietas mājā vai birojā. Bet laikam ejot WiFi maršrutētājs ir palicis vēl gudrāks un funkcionālāks, jo tagad šī nelielā kastīte spēj piedāvāt arī virtuālā privātā tīkla funkciju, kas agrāk bija pieejama vien dārgos un sarežģītos tīklu serveros. Kas tad ir šis Virtuālais privātais tīkls kas angliski tiek saīsināts kā VPN jeb Virtual Private Network? Tātad, ja šādu bezvadu maršrutētāju ar VPN funkciju uzstādīsim sava nelielā biroja datortīklā, tad mēs varēsim ērti un, pats galvenais, ļoti droši piekļūt savam biroja datortīklam neatkarīgi no savas atrašanās vietas.

Vienkāršā valodā – kā tas darbojas?

Kā vienkāršā valodā skaidro uzņēmuma “1 un 2” tehnoloģiju eksperte Inese Lenša, tad ar VPN palīdzību starp jebkuriem diviem milzīgajā globālajā tīmeklī esošajiem punktiem pastāv iespēja izrakt un izveidot pašiem savu personīgo tuneli, pa kuru iespējams pavisam droši kodētā veidā pārsūtīt informāciju, kā arī brīvi pārlūkot tālumā esošā datora failus un dokumentus. Un nav nozīmes, vai šis tunelis tiek veidots starp blakus istabām vai starp Valmieras biroju un Ņujorkas interneta kafejnīcu. Caur šādu VPN tuneli pārsūtītu informāciju ir praktiski neiespējami pārtvert un atkodēt.

Kā izveidot savu drošo VPN tuneli?

Viss, kas jūsu biroja vai mājas datortīklam nepieciešams, ir šāds maršrutētājs ar VPN funkciju un pastāvīgs interneta pieslēgums ar fiksētu IP adresi. Ja gribēsiet uzturēt pastāvīgus sakarus ar kādu citu datortīklu citā mājā, ielā vai pilsētā – arī tur būs vajadzīgs tāds pats komplekts.
“1 un 2” tehnoloģiju eksperte Inese Lenša uzsver, ka šāds virtuālais privātais tīkls ir tiešām ērts, jo mums nav vienmēr savā portatīvajā datorā jāstaipa līdzi visi vajadzīgie un svarīgie dokumenti, kas no drošības viedokļa ir ļoti neveselīgi. Daudz vieglāk ir atrast iespēju pieslēgties pie interneta, droši savienoties ar savu mājas vai biroja datoru un  veikt visas darbības ar dokumentiem un failiem attālināti.
Daudzas kompānijas, kuras ļoti sargā savus datus, tieši šādi arī rīkojas un komandējumā esošā darbinieka klēpjdators nav nekas vairāk kā piekļuves rīks tiem datiem, kas droši glabājās uzņēmuma datortīkla serveros. Bet ņemot vērā šī bezvadu maršrutētāja salīdzinoši zemo cenu un vienkāršo lietošanu, to mierīgi var uzstādīt arī sev mājās, lai izveidotu gan drošu vietējo mājas bezvadu tīklu vairākiem datoriem, gan arī, lai nodrošinātu ērtu iespēju piekļūt saviem datiem arī no citas pasaules malas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko