Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Last.fm - savai gaumei pieskaņojams radio

Iedomājieties radio staciju, kas pazīst jūsu gaumi un atskaņo tikai to mūziku, kas jums patīk! Iedomājieties radio bez reklāmām! Iedomājieties, ka par saviem mūzikas pasaules atradumiem varat informēt draugus! Tas ir last.fm.

Par gaumi mēdz gan strīdēties. Un kā vēl! Ģimenei sestdienas vakarā mājās izlemjot, ko skatīties pa televizoru, vai, braucot automašīnā, izvēloties, kāda radiostacija skanēs. Vienam patīk Radio Skonto, citam Eiropas hīti. Parasti gan tas beidzas ar to, ka aizmugurējā krēslā no somas tiek izvilkts mp3 atskaņotājs un demonstratīvi uzliktas austiņas.

Katrs radio ir tuvs savai vecuma vai interešu grupai. Interneta radio, pateicoties tehnoloģijām, notika evolūcija, un radiostacija tagad katram var piedāvāt savas tēmas un savas mīļākās dziesmas. Ričards Džounss tehnoloģiju vārdā audioscrobbler izgudroja Sauthemptonas universitātē un piedāvāja savu platformu plašai publikai. 2002.gadā strādājot kopā ar universitātes komandu, četri puiši, no kuriem viens ir lietuvietis, izveidoja interneta radio ar mainīgiem playlists katram reģistrētam lietotājam. Kopš tā laika last.fm ir ieguvis vairākas nozīmīgas balvas un atzinību gan no mūzikas, gan tehnoloģiju industrijas. 2007.gadā CBS Interactive interneta radio nopirka par 280 miljoniem dolāru.

Kā tas notiek?
Tehnoloģijas pamatā ir divas pogas: viena sirds formā, otra kā pārsvītrots aplis. Ja dziesma, kas skan, jums patīk, uzspiediet uz sirds, ja nepatīk, tad uz apļa. Dziesmas, kas jums nepatīk, netiks vairs atskaņotas. Izvēloties sirdi, dziesma tiks iekļauta jūsu iemīļoto dziesmu sarakstā.

Ja nav gluži tā, ka dziesma nepatīk, taču šobrīd to nevēlaties dzirdēt, ir pieejama arī poga, kas vienkārši piedāvās nākamo. Visas jūsu darbības ietekmēs arī turpmāko last.fm repertuāru. Tādējādi ar laiku radiostacija tiks personificēta tieši jūsu gaumei. Jau pēc kādām 60 noklausītām dziesmām droši var apgalvot, ka gaume ir nolasīta visai precīzi. Mūzikas atskaņošanai last.fm izmanto 128 bitu 44,1 khz mp3 formātu.

Lai nebūtu tā, ka mēs neko jaunu neuzzinām, jo tiek atskaņota tikai mūsu iecienītā mūzika, last.fm ik pa laikam piedāvās arī ko citu. Bez tam last.fm ļauj veidot vairākas stacijas, piemēram, džezam vienu, rokam citu, kā rezultātā jūsu iemīļotākie mūziķi tiks uzskaitīti atsevišķi.

Popularitātes vilnis
last.fm jaunu reģistrēto lietotāju vilni ir ieguvis, pateicoties pakalpojuma pieejamībai arī ārpus datora pārlūka. Mūziku ir iespējams klausīties un citiem paziņot par savu repertuāru Skype programmā, Facebook vai MySpace. Klausīties last.fm varam savā iPod un virknē mobilo tālruņu, piemēram, iPhone vai Android. last.fm savā lapā norāda arī Nokia 5800 Vodafone tīklā. Mūzikas atskaņošanas laikā tālrunī ir pieejama arī mūziķu biogrāfija, kā arī koncertu datumi. Jācer, ka drīz šis pakalpojums tālruņiem būs oficiāli pieejams arī Latvijā.

Bez tā, ka varam klausīties mūziku, pašā mājaslapā ir pieejama informācija, piemēram, muzikālo notikumu kalendārs Rīgā. Šeit redzams gan Depeche Mode koncerts 25.?maijā, gan vietēja mēroga muzikāli pasākumi klubos Rīgā, piemēram Melnajā piektdienā. Radioklausītāji var izteikt komentārus par koncertiem un atzīmēt savu dalību. Radio draugi savukārt var piebiedroties. Šādi nebūs pārsteigums, ja ar draugiem savlaicīgi izdomāsiet doties uz koncertu Londonā vai Berlīnē.

Katra klausītāja profilā veidojas savas iecienītās mūzikas tops. Ja meklēju ko jaunu, ir iespējams atrast citus klausītājus, kas klausās radniecīgu mūziku, savukārt jebkurš mana profila apmeklētājs var noklausīties arī manus iemīļotākos mūziķus un atklāt ko jaunu.

Last.fm, balstoties uz tā klausītāju statistiku, veido iknedēļas pasaulē atskaņotās mūzikas topu. Interesanti, ka last.fm visvairāk klausītās mūzikas topi stipri atšķiras no UK Top 40 vai Billboard magazine topiem, kurus veido tradicionālajās radio stacijās skanošais vai pārdoto CD apjoms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

last.fm

+ pieejama milzīga audiotēka, ko neatradīsiet Latvijas veikalos

+ iespēja atklāt jaunus mūziķus

+ pieejams ne vien datorā, bet arī tālruņos

+ mūziķu biogrāfijas un koncertu datumi

– Iztrūkst pierastais pareizs laiks un laika ziņas

– nerunā iemīļotie radio dīdžeji

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko