Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mailo mākslīgais intelekts

Iepazīstieties! Šis ir Mailo. Virtuāls zēns, kurš uzvedas kā reāls, apķērīgs pusaudzis. Mākslīgā intelekta iemiesojums, ja vien amerikāņu kompānijas Microsoft prezentācija nebija skatītāju mānīšana, spēj uzturēt sarunu, ar grimasēm un ķermeņa pozām pauž emocijas.

Mailo tika «izlikts» apskatei Oksfordā, kur nedēļas nogalē norisinājās Technology, Entertainment and Design Global konference. Britu datorspēļu radīšanas veterāna Pītera Molino pieteikts, tika izrādīts sižets, kurā zīmētais pusaudzis no virtuālas pasaules monitorā uzturēja tiešsaistes dialogu ar kādu sievieti. Mailo cilvēcīgā balsī atbildēja uz jautājumiem, gluži kā cilvēks ieturēja pauzes starp atbildēm, šaubījās un izrādīja plašu emociju gammu. Piemēram, uz jautājumu, vai viņš ir izpildījis mājasdarbus, zēns izteiksmīgi nodūra skatienu un klusēja, līdz sadūšojās atzīties, ka nav. Emociju izpausmes pavadīja balss izteiksmes maiņa - no pieklusināta toņa līdz priekpilniem izsaucieniem.

Ar to pārsteigumi nebeidzās. Ar Microsoft izstrādātās sistēmas Kinect palīdzību virtuālā un reālā pasaule tika sasaistīta vienotā. Piemēram, sarunas vadītājas kustības ietekmēja skatu uz virtuālo pasauli. Viņa pietuvojās zīmētam dīķim un pieliekusies ieskatījās tajā. Kustinot rokas gar monitoru, sašūpināja rāmo ūdeni. Sajūsmu izraisīja arī objektu nodošana no vienas pasaules otrā. Sieviete kaut ko uzrakstīja uz papīra lapas un pastiepa to virs monitora. Tur iemontētais skeneris «iegaumēja» objektu un pārvērta to digitālā formātā. Proti, Mailo pastiepa roku un no ekrāna augšas paņēma lapu ar sievietes uzrakstīto tekstu.

«Es gribu iepazīstināt ar revolūciju stāstniecībā,» piesakot savu varoni, teica P. Molino. «Pat dievinātās grāmatas ir nieki, jo tās neiesaista mani.» Viņš ir pārliecināts, ka nākotnē bērni vecāku lasīto pasaku vietā izvēlēsies komunicēt ar virtuālajiem tēliem, kurus veiksmīgi var izmantot mazuļu izglītošanā. Šādi tēli var kļūt par lieliskiem skolotājiem, jo nekad nepagurs nodarboties ar bērniem.

Mailo pirmoreiz tika izrādīts pērn E3 izstādē Losandželosā, taču gada laikā piedzīvojis ievērojamus uzlabojumus. «Mēs nemitīgi mainām Mailo prātu,» raidsabiedrībai BBC apstiprināja P. Molino, kurš savu pirmo datorspēli izstrādāja 1984. gadā. «Divi Mailo nevarētu būt identiski, jo mijiedarbībā ar cilvēkiem viņi mainās.»

Īpaša programma ļāvusi ievadīt Mailo pilnu cilvēka emociju gammu un to izpausmju atspoguļojumu sejā. Nav palaistas garām pat tādas nianses kā nosarkšana un nāšu palielināšanās stresa gadījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko