Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Marss ir pārāk sauss, lai uz tā pastāvētu dzīvība

Uz Marsa nevarētu pastāvēt dzīvība, jo planēta piedzīvojusi 600 miljonus gadu ilgu "supersausuma" periodu, pavēstījuši zinātnieki, ziņo britu laikraksts Daily Telegraph.

Sarkanās planētas augsnes analīzē noskaidrots, ka tās virsma tik ilgi bijusi sausa, ka vienīgā dzīvība uz planētas varētu slēpties tikai dziļi pazemē.

Pētnieki secinājuši, ka ir bijis aptuveni piecus tūkstošus gadu ilgs periods, kad ūdens uz planētas bijis, taču tas ir pārāk neilgs laiks, lai uz planētas virsmas varētu nostiprināties dzīvība.

Analīzei izmantotā augsne iegūta NASA zondes Phoenix misijā 2008.gadā. Trīs gadus zinātnieki pētījuši augsnes daļiņas, lai noteiktu, vai Marss ir apdzīvojams.

Londonas Impērijas koledžas pētnieku veiktā analīze parādījusi, ka Marsa augsne veidojusies sausumā līdzīgi kā Mēness augsne.

Augsnes paraugs iegūts Marsa ziemeļu reģionā, taču iepriekšējos pētījumos secināts, ka visu planētu klāj viens augsnes veids.

"Mēs atklājām, ka, neskatoties uz to, ka Marsu bagātīgi klāj ledus, tas ir piedzīvojis supersausumu, kas varētu būt ildzis vairākus simtus miljonus gadu," atklāja pētījuma vadītājs Toms Paiks. "Mēs domājam, ka Marss, kādu to pazīstam tagad, spilgti kontrastē ar tā agrāko vēsturi, kurā bija siltāki un mitrāki periodi un kad tas bija vairāk piemērots dzīvībai."

"Nākotnē plānotajām NASA un ESA (Eiropas Kosmosa aģentūras) misijām būs jārok dziļāk, meklējot pierādījumus dzīvībai, kas varētu būt paslēpusies zem zemes," viņš teicis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko