Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nākotnes alternatīvas mp3 formātam

Vairākums no mums, ikdienā klausoties mūziku mp3 formātā, paretam mēdz atlicināt naudu arī kādam CD pirkumam. Citi CD jau sen nepērk, bet izvēlas atsevišķas dziesmas internetā. Vēl kāds paziņo, ka nekad nav pircis un nepirks mūziku principa pēc. Melomāni vīpsnā par mp3, klausoties plates. Ak jā, vai es pieminēju kasetes? Protams, nē. Treknajos gados izlutināti, mēs braucam ar jauniem auto un ar iPod spraudņiem klausāmies digitālo audio. Bet ko mēs klausīsimies rītdien?

Klausīsimies bitus!

Mp3 kā digitālās mūzikas formāts pēc noklusējuma ir teju visos atskaņotājos, taču mūzikas industrija piedāvā arī AAC un WMA formātus, internetā varam atrast OGG vai MP4. Kā pirmo soli vienkāršotā mūzikas patēriņā Apple ļauj iegādāties un lejupielādēt mūziku bez formāta nosaukuma, kas noformēta kā albuma vāciņš, grupas un dziesmas nosaukums. Ērti, bet tikai Apple tehnikas ietvaros.

Klasiskās un džeza mūzikas klausītāji pirmie pacels balsi, kad runa būs par audio skanējuma kvalitāti. Patiešām mp3 galvenais trūkums ir kompresijas ar zaudējumiem algoritms, kas, samazinot faila izmēru, ziedo daļu no informācijas.

Iespējams tādēļ, citu uzņēmumu un laboratoriju darbinieki izveidoja konkurējošus formātus, kā OGG vai FLAC. Nevienam no tiem nav izdevies iegūt tādu apjomu kā mp3, taču ir virkne parametru ar labākiem tehniskiem rādītājiem nekā mp3, piemēram, kompresija bez zaudējumiem, frekvenču joslas platums, vairāki kanāli un citi.

Nākotnes digitālie mūzikas formāti vairs neradīsies spontāni, lietotājiem tos "paķerot" un izplatot pēcnapsteros vai torrentos. Cieto disku un atmiņas izmēri ir krietni apsteiguši mūsu audio kolekcijas izmēru. Faili nepaliks lielāki, kvalitāte uzlabosies, formāta nosaukumam nebūs nozīmes. Jaunos formātus veidos un ieviesīs lielās pasaules korporācijas, tie būs piesieti atskaņotājiem vai to zīmoliem, kopēšanas vajadzība izsīks. Piemēri nav tālu jāmeklē. Atcerēsimies kaut Dolby, DTS vai Blu-Ray. Failu kā tādu mūsu portatīvajos atskaņotājos nebūs, būs personificēti digitālie radio un abonēts noklausīšanās reižu skaits.

CD noriets

Baidos, ka parasto CD gaida bēdīga nākotne. Saskaņā ar RIAA datiem CD pārdošanas apjomi katru gadu neglābjami krīt. Pateicoties digitālā audio lejupielādei, kritums ir ap 17 līdz 20 procentiem gadā. Šo tendenci apstiprinās arī vietējie CD pārdošanas apjomi. Kā papildu naglu CD zārkā var minēt iespēju internetā iegādāties vienu vai vairākas dziesmas, bet ne visu albumu.

Attīstot CD formātu, izveidojās DVD, DVDAudio, HDCD un SACD (super audio CD) formāti, kas izmanto krietni ietilpīgākas matricas un piedāvā vairāku kanālu skaņu krietni labākā kvalitātē. Attīstot DVD, pasaule ieguva formātu karu uzvarētāju Blu-Ray. Diemžēl, katru reizi radot jaunu formātu, mājas audio un video kolekcija jāpērk no jauna. Parastās ietilpības CD gaida tāds pats liktenis kā kasetes, tās būs tik ilgi, kamēr mums darbosies tehnika, kas tās atskaņo.

Pārsteidzoši, taču plašu pārdošanas apjomi visā pasaulē pērn ir kāpuši par 36%. Iespējams, kvalitatīvas aparatūras iegāde, iespējams, cilvēku neapmierinātība ar mp3 skanējumu, taču vinils atkal ir modē, turklāt piedāvā labāko nopērkamo skanējumu. Tuvākais radinieks skanējuma ziņā ir SACD, kas ir gan lētāks, gan ērtāks, taču plates skaņu ar lampu pastiprinātāju atkārtot nav izdevies.

Digitālā nākotne?

Gandrīz visi digitālie failu formāti ir patentēti, mūzikas izplatītājiem ir jāmaksā liela licenču nauda par vienu vai otru failu formātu. EMI piedāvā tiešsaistes mūzikas tirgotājiem audio, kas nesatur DRM pretkopēšanas algoritmus. Arī Apple, kas ar iTunes palīdzību ir kļuvis par lielāko tiešsaistes mūzikas izplatītāju pasaulē, ir paziņojis, ka tirdzniecībā būs DRM nesaturoša mūzika. Tas paver vārtus tieši patentētajam AAC formātam, kamēr par mp3 vēl notiek dažādi tiesu darbi. Ja pasaule tiešām atteiksies no DRM pretkopēšanas algoritmiem, WMA standarta izredzes izskatīsies vāji.

Neesmu atradis nevienu racionālu iemeslu, kāpēc kasete ar mūziku, kurai, manuprāt, ir augstākas ražošanas izmaksas, veikalā maksāja 3,50, bet CD vairāk par 11 latiem. Šodien sliktākas kvalitātes mp3 ar minimālām ražošanas izmaksām maksā gandrīz tikpat, cik CD. Rītdien par šo naudu mums tiks piedāvāti iTunes, Last.fm un Pandora pēcteči, taču uzminiet — vai atskaņotājā atradīsies mūzikas faili?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko