Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nelielas pārdomas par pasaules galu

Vakardienas 03.09. rīts atnāca ar ziņu, ka Nokia pārdevusi Microsoft savu ierīču un pakalpojumu biznesa sadaļa. Vai arī, ka Microsoft to iegādājies. Tas kā nu kuram interpretam patīk labāk. Taču to visu pavadīja šausmīga vaimanu gūzma un gluži vai apokalipses sludinātāju cienīgi paziņojumi. Nokia ir mirusi, somi zaudējuši visu, kas viņiem ir, ļaunais Microsoft iznīcina Nokia, utt.

Vārdu sakot informācija plūda un plūda. Tagad, kad vakardiena ir vakardiena, un notikušais ir notikušais, man radās vēlme nedaudz pārdomāt notikušo. Absolūti nepretendējot uz analītiķa troni, vienkārši pārlūkojot faktus.

Pirmkārt jau šis Nokia un Microsoft lēmums daudziem liek uztvert lietas emocionāli. Jo tā nu tas ir, ka mums Latvijā un daudzviet citur pasaulē mobilais telefons un mobilie sakari asociējas ar vārdu Nokia. Nokia ir kā stabila vērtība, un lai kādi vēji viņus nebūtu mētājuši, un kādas kļūdas netiktu pieļautas, viņu telefoni tomēr ir sinonīms vārdam – kvalitāte. Paņemot rokās Nokia telefonu, ir tāda patīkam sajūta, ka jā, tā ir labi nostrādāta un kvalitatīva manta. Labi materiāli, un gadiem pārbaudīts, pārdomāts dizains. Manuprāt, šim etalonam spējuši pietuvoties vai pat to pārsniegt, tikai Apple. Taču tā ir gaumes lietas. Taču tam kādas emocijas mūsos raisa Nokia vārds un tēls, nav nekāda sakara ar notikušo darījumu.

No Microsoft viedokļa skatoties šis darījums ir pilnībā skaidrs un pamatots. Kompānija jau pirms kāda laika deklarēja savu jauno stratēģisko virzienu, un to, ka tā transformējas no programmatūras izstrādātāja par ierīču un pakalpojumu kompāniju. Tas tiek apzīmēts ar jēdzienu – One Microsoft. Tāpēc ņemot vērā Nokia un Microsoft jau vairākus gadus ilgušo sadarbību, šis pirkums ir tikai loģisks. Nokia bija reālākais kandidāts. Microsoft ar šo pirkumu iegūst sev iespēju pārdot aptuveni 200 miljonus mobilo ierīču katru gadu, ieskaitot arī parastos mobilos tālruņus, Asha tālruņus, un Lumia viedtālruņus. No Microsoft skatu punkta šis solis ir svarīgs tāpēc, ka attīstot trešo mobilo operētājsistēmu, tā iegūst neatkarību no Apple un Google servisiem, kā arī lielā mērā nav atkarīga no ražotājiem, piem., Samsung, LG, HTC, kuri it kā ražo telefonus ar Windows Phone operētājsistēmu, taču būtībā neko īpaši lielu piedāvāt nevar.

No finansiālā viedokļa skatoties, šis darījums Microsoft liekas ļoti izdevīgs, ja salīdzinām to ar Skype iegādi, vai arī ar Navteq iegādi, kuru veica Nokia. Taču atcerēsimies, ka elektronikas un mobilas tehnikas kompāniju vērtība un nozīme mainās ļoti ātri, un daudzu vakardienas milžu cena šodien ir samērā niecīga. Daudz svarīgāks ir fakts, ka Microsoft iegūst sava īpašumā Nokia patentu lietošanas tiesības uz 10 gadiem. Microsoft arī palielinās savus ieņēmumus no katra pārdotā Lumia tālruņa no $10 līdz $40, taču atcerēsimies, ka pastāv un pastāvēs nežēlīga konkurence ar Apple un Google. Tāpēc Microsoft plāni par 50 miljoniem pārdot ierīču gada laikā, ir jāuztver ar piesardzīgu optimismu.

Ilgtermiņā Microsoft gatavojas sasniegt uz 2018. gadu 15% no kopējā viedtālruņu tirgus, kas ir aptuveni 255 miljoni pārdotu ierīču gadā.

Taču ir kāds daudz svarīgāks aspekts visās šajā darījumā. Un tas it – kā Microsoft spēs integrēt savā kompānijā un arī paši integrēties Nokia dizaina un tehniskas izstrādes tradīcijas un principus. Abu kompāniju korporatīvā kultūra un skatījums uz lietā tomēr ir samērā atšķirīgs. Nokia vienmēr ir bijusi ar skaidri izteiktu un uz kvalitāti vērst vīziju dizaina un tehnikas jomā. Līdz ar to, jo veiksmīgāk un mazāk mainot šo tēlu tas izdosies, jo labāk visiem.


Runājot par šo darījumu, jāatzīst, ka šobrīd visas kārtis ir Microsoft rokās, un tikai no viņiem atkarīgs tas, cik veiksmīgi un ātri viņi spēs tās izspēlēt. Ja tiks realizēta koncepcija – viena operētājsistēma, vienādas iespējas un vienādi dati un servisi uz visām iekrātām, viss izdosies. Savukārt, ja sāksies Windows RT stila jociņi, var neatgriezeniski tikt zaudēts laiks un iespējas. Šobrīd WP operētājsistēmas daļas pieaugums visā pasaulē, norāda uz to, ka ir pietiekami daudz lietotāju, kuri izvēlas ātru un ērtu OS, kura saprātīgi patērē aparatūras resursus.

Tagad parunāsim par Nokia, kuru daudzi uztver kā zaudētāju, un dārgo nelaiķi. Laikam jau svarīgākais jautājums, kurš rodas visiem ir – kāpēc tieši tagad? Jo Microsoft varēja iegādāties Nokia praktiski pēdējo divu gadu laikā ikviena brīdī. Domājams, ka šis lēmums Nokia direktoru padomei radās ņemot vērā samērā lēno Windows Phone platformas attīstību, un faktu, ka zaudējumu, lieli vai mazi, bet visticamāk viedtālruņu biznesā būs vēl vismaz divus vai trīs nākamos finanšu ceturkšņus. Tāpēc tika nolemts pārdot šo biznesa sadaļu, lai maksimāli samazinātu akcionāru zaudējumus. Un kā zinām, tad vakar, pēc paziņojuma par pārdošanu, Nokia akcijas izauga savā cenā par vairāk kā 30%.

Kas tad paliek Nokia īpašumā? Te nu gribās pieminēt Marka Tvena teicienu, ka – baumas par manu nāvi ir stipri vien pārspīlētas. Nokia īpašumā paliek vismaz trīs ārkārtīgi vērtīgi un nopietni aktīvi. Tie ir – mobilo sakaru tīklu iekārtu ražotājs Nokia Siemens Networks (NSN), HERE kartogrāfijas serviss, un kompānija Advanced Technologies, kas būtībā ir Nokia pētījumu un jaunu tehnoloģiju izstrādes nodaļa. Visi trīs šie darbības virzieni ir peļņu nesoši, un plašām iespējām nākotnē. Tāpat pieminēšanas vērts ir Nokia patentu portfelis, kurš katru gadu ienes kompānijai aptuveni 165 miljonus USD tīrās peļņas.

Šobrīd Nokia ir atbrīvojušies no zaudējumus nesošas biznesa sadaļas, un ļoti iespējams, ka jau tuvākajā vai tālākajā nākotnē mēs ieraudzīsim ko patiesi interesantu mobilo iekārtu lauciņā. Atcerēsimies kaut vai kompāniju Jolla ar viņu Sailfish viedtālruni, kurš veidots izmantojot MeeGo iestrādnes, un pastāv arī citas iespējas. Tāpēc šobrīd noliekot malā konspirācijas teorijas un emocijas, varam secināt, ka lietas nav tik sliktas kā izskatās. Nokia ir dzīva, un turpina darboties. Savukārt Microsoft ieguvuši lielisku mobilo iekārtu izstrādes un ražošanas sadaļu. Un tagad tikai no katras kompānijas ir atkarīgs, kas notiks tālāk. Katrā gadījumā gribās, lai izdodas gan Microsoft, gan arī Nokia.

Noslēgumā tikai piebildīšu, ka viedtālruņu nosaukums turpmāk jaunajām ierīcēm būs bez vārda Nokia, un mēs teiksim vienkārši Lumia 900, nevis Nokia Lumia 900. Bet tā jau mēs darījām arī iepriekš. Tāpēc, gaidām jaunus Asha un Lumia tālruņus, un nesludināsim pasaules galu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko