Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Novembrī ierosināti deviņi kriminālprocesi par nelegālu datorprogrammu izmantošanu

Šī gada novembrī ierosināti deviņi kriminālprocesi pret uzņēmumu un organizāciju vadītājiem, kuru vadītie uzņēmumi lieto prettiesiski iegūtas datorprogrammas, portālu Diena.lv informēja BSA|The Software Alliance.

Turpinot šī gada pirmajā pusē uzsākto aktīvo pretdarbību nelegālo datorprogrammu izmantošanai, arī gada otrajā pusē Valsts policija sadarbībā ar organizāciju BSA|The Software Alliance (BSA) un Latvijas autortiesību aizsardzības biedrību Datorprogrammu autortiesību apvienība ik nedēļu izlases kārtībā veikusi 10–15 datorprogrammu legalitātes pārbaudes uzņēmumu birojos gan Rīgā, gan reģionos.

Novembrī datorprogrammu ražotāji uzsākto kriminālprocesu ietvaros pieprasījuši kompensācijas par nodarītajiem zaudējumiem vairāk nekā 62 000 latu apmērā. Kriminālprocesi uzsākti pret septiņiem Rīgas un diviem Smiltenes uzņēmumiem.

"BSA mērķis nav pēc iespējas vairāk sodīt autortiesību pārkāpējus, bet gan vairot izpratni par autortiesību nozīmi un mazināt nodarīto kaitējumu. Šī mērķa īstenošanai ir uzsākta plaša un ilgtermiņa sadarbība ne tikai ar valsts, bet arī ar pašvaldību institūcijām. Nākamgad arī Valsts kontrole pievērsīs lielāku uzmanību prettiesiski iegūtu datorprogrammu izmantošanai valsts un pašvaldību institūcijās un uzņēmumos," uzsver BSA pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša.

Nākamajā gadā pastiprināti tiks pārbaudīta datorprogrammu legalitāte reģionos, tiks veikti policijas reidi gan uzņēmumu birojos, gan datorprogrammu veikalos. Ja kopējā nelegāli iegūto datorprogrammu cena ir mazāka nekā 1000 latu, tiek sastādīts Administratīvā pārkāpuma protokols un piemērota soda nauda. Savukārt, ja summa pārsniedz 1000 latu, tad tiek ierosināts kriminālprocess. Papildus sodam abos gadījumos pārkāpējam ir jāsamaksā kompensācija lietoto nelegālo datorprogrammu licences cenas apmērā. "Prettiesiskā darbība ir dubultneizdevīga, jo datorprogrammu autortiesību īpašniekiem nākas gan maksāt kompensāciju par nelikumīgi iegūto programmu izmantošanu, gan legalizēt šīs programmas turpmākajam periodam," norāda I. Veikša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko