Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pirmās apsūdzības Carrier IQ saistībā

Skaidrs, ka tik plašu lietotāju loku skārušais privātās informācijas iegūšanas skandāls Carrier IQ programmatūras lietā nevar tā vienkārši noplakt.

Viens pēc otra tiek iniciēti tiesas procesi, kuros tiek pārstāvētas plašākas lietotāju grupas intereses (Class action lawsuits), un kā atbildētājs, blakus pašam Carrier IQ programmatūras ražotājam nosaukti mobilie operatori un telefonu ražotāji – Samsung un HTC Čikāgā un Senktluisā,AT&T, Sprint, Apple un T-Mobile Delverā, un, domājams, šādu procesu skaits tiekai pieaugs – tas, ka dažus no mobilās telefonijas līderiem sarakstā neredzam, ir tikai laika un dokumentu noformēšanas jautājums.

Nokia, RIM un Apple izplatījušas paziņojumus, ka viņu telefonos Carrier IQ lietotāja privātajai informāciju nevāc un nenosūta, taču mēs visi zinām kā tas ir kad s… trāpa ventilatorā.

Carrier IQ no savas puses apgalvo, ka programmatūras darbība nav vērsta pret lietotāju personīgo informāciju un nepieciešama tikai mobilo tīklu kvalitātes kontrolei un uzlabošanai.

Jāsaka, šo argumentu it viegli apgāž Ekharta demonstrētais, kur skaidri redzams, ka HTC, Nokia un RIM telefonos ar Carrier IQ palīdzību informācija tiek vākta un nosūtīta arī tad, kad mobilie sakari ir izslēgti un telefons darbojas WiFi režīmā.

Atgādināsim, ka iesākumā Carrier IQ uzvedās visai agresīvi, nosūtot oficiālu pieprasījuma (lasi: draudu) vēstuli Carrier IQ programmatūras spiega dabas demonstrētājam – Android aplikāciju izstrādātājam Trevoram Ekhartam, taču, kad Ekharta pusē nostājās Electronic Frontier Fondation, kompānija atvainojās un atsauca savu pieprasījumu.

Izskatās, ka Carrier IQ nāksies rūgti nožēlot, ka mājas lapā lieliem cipariem rakstīts Carrier IQ lietotāju skaits – gandrīz 150 000 000…

No otras puses, ir skaidrs, ka mobilo sakaru operatoriem pavisam objektīvu apsvērumu dēļ ir nepieciešami dati par lietotāju mobilo telefonu darbības tehniskajiem aspektiem mobilo sakaru tīklā, taču personīgās informācijas vākšana (pat, ja to nekādi neizmant un nepārdod citiem) ir noziegums ne tikai ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko