Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Plaisas mūsu planētas virskārtā sadzīst

Zeme ir dzīva! To secinājuši seismologi, kuri pirmoreiz novērojuši, kā mūsu planētas virsma izstiepjas satricinājumu gadījumā un pēc laika sadzīst.

Pētnieku uzmanības centrā bija nonākušas Zemes gūtās "rētas" pēc ārkārtīgi postošās zemestrīces Irānas pilsētā Bamā 2003.gadā. Toreiz 6,6 baļļu pēc Rihtera skalas spēcīgie grūdieni nojauca gandrīz visu pilsētu un nogalināja 26 tūkstošus cilvēku.

"Zemes masas dziļumā nobīdījās par diviem, varbūt trīs metriem, bet virspusē plaisas bija labi ja 25 centimetrus platas vai mazākas," vortālam LiveScience stāstīja viens no pētniekiem Ēriks Fīldings no Caltech institūta.

Seismologi līdzīgu fenomenu pamanījuši arī citu zemestrīču vietās, un viņiem šķita neloģiski, ka zeme nebīdās kā viengabalaina masa. Apkopojuši novērojumus Bamā, zinātnieki nonāca līdz interesantai teorijai. Pazemes grūdienu laikā Zemes virsējā akmeņainā kārta nevis saplaisā, bet izstiepjas. Tādēļ uz tās parādās salīdzinoši nelielas "vagas". Bamas reģionā dziļi pazemē plātnes atbīdījušās viena no otras pat 200-400 metru tālu. Savukārt virspusē tikai palielinājušies attālumi starp akmeņiem.

Laika gaitā atstarpe starp objektiem zemes virskārtā atkal sarūk. "Tas ir ļoti pakāpenisks process," Ē.Fīldings stāstīja, ka 3,5 gadu laikā akmeņi satuvinājušies vidēji par trīs centimetriem. Viņš nespēj izskaidrot, kādu spēku ietekmē tas notiek. "Pētot lūzuma vietas, mēs atklājām, ka tās vienmēr palikušas apslēptas," zinātnieks pieļauj domu, ka seismiski aktīvajos reģionos akmeņainajai zemei piemīt savdabīgas īpašības.

***

Vai zinājāt, ka...

Ūdens iemītnieki, kas pārtiek no ezeru un upju dibena nogulsnēm, izdala mazliet smieklu gāzes. Slāpekļa oksīds, kā zinātniski dēvē šo vielu, ir ļoti spēcīga siltumnīcas efektu izraisoša gāze. Tā uzsilda atmosfēru 310 reižu intensīvāk nekā tāds pats daudzums oglekļa dioksīda. Grēkotāji ir divvāku gliemji, saldūdens gliemeži un līdzīgas radības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko